Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nézem a holdraszállást, az 1902-ben készült filmben: szenzációs a találkozás a kecskebukát vető holdlakókkal - a 9.00 perctől - és még szenzációsabb a csetepaté az esernyővel, és... (2018.11.09. 16:36) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az általad linkelt „Az erőd” című filmre pár éve Mormogi papa hívta fel a figyelmemet, korábban nem ismertem. Szerintem némi jóindulattal SF-nek minősíthetjük (ráfoghatjuk, hogy alter... (2018.11.09. 16:00) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Egyike a ritka alkalmaknak, amikor az orosz tudásnak hasznát vehettük :-) Ez megszűrte az aspiránsokat. A filmre MP is "ráhibázott": "Mellékelek egy képet a Dán Filmakadémia ar... (2018.11.09. 15:37) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az ország valóban meglepö. Az évszám végül is nem annyira (elöször arra számítottam, hogy az lesz benne a csavar, hogy ez egy mai film retro-stílusú plakátja). Az elsö nagy "klassziku... (2018.11.08. 17:02) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nem annyira a cím, mint az évszám és az ország. Ki hitte volna?! :-) (2018.11.08. 15:11) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: A cím a legegyszerűbb kérdés, mert oda van írva: Путешествие на Марс. Innentől meg már csak Google. Az eredmény részben meglepő, mert van ilyen címmel egy közelmúltban készült film is, de a plak... (2018.11.08. 14:17) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Mondhatnátok azt, hogy "csak pár napra megyünk el, erre mi történik!?" :-) Minket is kellemetlen meglepetésként ért, csak a "zöldek" öröme volt felhőtlen. (2018.10.30. 17:53) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
 • α Ursae Minoris: Mi ráadásul Magyarországon voltunk hétvégén, és pont vasárnapra különösen szép, napos, langyos idö lett - egészen szürreális volt, hogy hóesésre érkeztünk vissza Svédországba... (2018.10.30. 10:17) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ez igen! Nekem jó kis időbe telt, amíg megfejtettem a teraszunk alatt játszódó eseményt. Éppen a paradicsomot öntöztem, amikor a veterán busz megállt a házunk előtt. Valamelyik szo... (2018.10.26. 09:04) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
 • α Ursae Minoris: Ó, igen! Felismerem, úgyhogy nem lövöm le (teljesen) a poént kapásból... Jellemzö, hogy a két jiddische mame egy pillanatra sem hagyja magára a fiacskáját, hanem szorosan követi az aktust. Ennek az... (2018.10.26. 08:27) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Gondoltam :-)))) (2018.10.17. 11:05) A stockholmi fantasztikus paradicsom
 • α Ursae Minoris: A cím alapján arra számítottam, hogy az erkélyeden termő fantasztikus paradicsomokról láthatunk majd képeket. :-) (2018.10.17. 10:43) A stockholmi fantasztikus paradicsom
 • Hobbiszakács: Az 1., a 4. és a 6-7-8. képeken szereplő kiállított "csokoládék" a Kristianstad-i szakiskola tanítványainak az alkotásai. (2018.10.14. 11:37) "Csoko,csoko,csokoládé" - képriport a stockholmi Csokoládé Fesztiválról
 • Hobbiszakács: A madártoll pénz neve tevau. A néprajzi múzem "Feathers" kiállításán láttam. Részletek a posztban és a azhfoto.blogspot.com/2018/10/feathers-at-etnografiska-museet-in.html oldalon. (2018.10.09. 08:02) Kitalálós poszt - Mi ez?
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Igen. De hát gyakorlatilag már elmondtad, nem...? Pénzként használt galambtoll-szalag. Ez tökéletesen kielégítö válasznak hangzik. :-) (2018.10.08. 15:25) Kitalálós poszt - Mi ez?
 • Utolsó 20

Címkék

Ráklakoma

2008.09.01. 08:03 :: Hobbiszakács

Svédországban a hagyomány szerint augusztus első hetében tartják az év első ráklakomáját.
A rák halászata augusztus 3-án éjfélkor kezdődik, és november elejéig engedélyezett. A friss zsákmányt forró vizes katlanba zúdítják. Az arasznyi rákok haláltusája egy percig tart, ez még belefér a humánus exterminálás fogalmába. A kaporral és tengeri sóval fűszerezett lében az eredetileg fekete rák szép vörös lesz.
Jobb családokban a nyári ház teraszán terítenek, és rákmotívummal díszített mellkendőt, és keménypapír fejfedőt viselnek. A világítást biztosító vigyorgó lampionok az éjszakai rákhalászat egyik fontos kellékét, a teliholdat idézik.
(A tíz évvel ezelőtt készült fényképet megviselte az idő vasfoga.)
A vacsorához feltétlenül szükséges egy nagy halom vörösre főtt rák, snapsz – ami vagy köményes pálinka (például Herrgård) vagy Abszolut vodka - valamiféle csípős sajt és pirítós kenyér. És jó sok hideg sör. Esetleg  egy énekeskönyv, ugyanis a még jobb családokban koccintás előtt énekelnek.
Ha valakit meghívnak ráklakomára, akkor a következő a teendő.
Kiveszünk egy rákot a középre helyezett tálból. Fiút vagy lányt, mindegy. Miből tudjuk azt, hogy melyik rák a fiú és melyik a lány? Egyszerű: a lánynak a farok része, a fiúnak az ollója szélesebb. (A baloldali a rákfiú, a jobbodali pedig a ráklány.)
A  rákot a szánkhoz emeljük, és behunyt szemmel szívni kezdjük a hasát. Ennek az elmulasztása sértés a házigazdára. (Szürcsölés és elismerő hümmögés ajánlott.) Nem kell aggódni, mert kellemes kapros hal íze van. Ezután letörjük az ollókat, és félrerakjuk. Lenyessük a rák szemeit és a tapogatócsápjait, letépjük a farok részt. Ezután felnyitjuk a páncélt. Felemeljük, mint egy ládikó tetejét. A kemény páncél belső falán lerakódott sárgás valami a rákvaj. (A grízkonzisztenciájú, sárga nyálkával bevont potrohot nem mindenki szereti, nyugodtan átugorhatjuk.)
A céltudatos vendég a farokkal kezdi. Megroppantja, és kibontja belőle a rózsaszínű izmot, a legfinomabb falatot.
A középen húzódó, feketés színű végbelet kihúzzuk belőle. Ebben a pillanatban így néz ki a tányérunk (bal oldalt látható a kiráncigált farok):
Ugyanezt addig ismételjük, amíg fél tucat rákfarok áll készenlétben.
Ekkor a rákvajjal megkenjük a pirítós kenyeret, vékony szelet sajtot helyezünk rá, és jól megrakjuk rákfarokkal. Nagy harapás, utána pohár a kézbe, és Szkól!  
Ezután az ollókat feszegetjük, tördeljük, szopogatjuk. Kutatunk hús után.
Ügyeljünk arra, hogy a tányérunk ne úgy nézzen ki, mintha bomba csapott volna bele. Ajánlatos katonás rendben felsorakoztatni a rákpáncélokat. Már csak azért is, hogy láthassák, hogy mennyit ettünk :-)
Akinek ez a magyarázat nem elég, az nézze meg ezt a youtuben talált, nevelő hatású (két részes) filmecskét:
 

9 komment

Címkék: svéd ráklakoma kräftskiva

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9639672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.09.01. 09:26:51

Még ma odautazom a macskákkal!
(Én az ikejában ilyet szoktam enni, nem ám azt a vacak húsgolyót!)

starfokker · http://starfokker.blogspot.com 2008.09.01. 10:15:48

klassz a poszt!:) én Svédországban szoktam ilyet enni, de az ikeás sem lehet olyan rossz:D

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.09.01. 18:22:03

tetszett a bejegyzésed,a képek önmagukért beszélnek:)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.09.01. 21:32:28

Ezt a szürcsölős szívogatást ki fogom próbálni legközelebb a bútorboltban! Remélem nem dobatnak ki majd a biztonságiakkal.

Gasztronauta · http://gasztronautakft.hu 2008.09.02. 21:53:40

Nos, ez megint egy remekbeszabott cikkre sikeredett, nem mellesleg ez a lakoma olyan hatást keltett ízlelőbimbóimban, hogy azon gondolkodom, mivel itassam fel klaviatúrámról a rácsorgott nyálamat! :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.03. 15:54:42

Egy ilyen rákünnepen volt szerencsém részt venni egy stockholmi családi ház kertjében. Pazar dolog volt. De amikor az aquavittől megrészegült srácok éjfél felé kinyitottak egy konzerv sürströmminget, attól azért rendesen ledobtam az ékszíjat. Pedig a szabad ég alatt, víz alatt eresztették szabadjára a szellemet. A mai napig kiráz a hideg, ha a sürströmming szagára gondolok.

Zuzuka 2008.09.03. 19:51:43

Hű, nagyon jól néz ki, szem-szájnak ingere!
Egyszer régen ettem rákot, de már alig emlékszem rá... Talán annyira, hogy nem én bontottam ki, és az ollójában lévő husi volt a legfinomabb.
De most megtanultam - elméletben.
"Szürcsölés és elismerő hümmögés ajánlott" - ez haláli jó:)))

Benikuty 2008.09.03. 21:46:38

Kuala-Lumpurban jött szembe egy elegáns étteremben, egy olyan negyven centis melegvizi példány. Míg élek nem feledem, olyan csoda mártásokkal.
Vendéglátóink, egy maláj fiú és leány, hamar kihozatták a másodikat,s ami igazán kedves volt, hiába biztattuk őket, addig nem nyúltak az ételhez, amíg mi négyen jól nem laktunk. Nem megalázkodás okán. Ilyenek az ottani emberek.

muskotály küvé 2008.09.04. 13:07:45

Nem is értem, ez a kegyetlenség hogy kerülte el eddig a négy mancs figyelmét :)