Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nézem a holdraszállást, az 1902-ben készült filmben: szenzációs a találkozás a kecskebukát vető holdlakókkal - a 9.00 perctől - és még szenzációsabb a csetepaté az esernyővel, és... (2018.11.09. 16:36) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az általad linkelt „Az erőd” című filmre pár éve Mormogi papa hívta fel a figyelmemet, korábban nem ismertem. Szerintem némi jóindulattal SF-nek minősíthetjük (ráfoghatjuk, hogy alter... (2018.11.09. 16:00) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Egyike a ritka alkalmaknak, amikor az orosz tudásnak hasznát vehettük :-) Ez megszűrte az aspiránsokat. A filmre MP is "ráhibázott": "Mellékelek egy képet a Dán Filmakadémia ar... (2018.11.09. 15:37) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Az ország valóban meglepö. Az évszám végül is nem annyira (elöször arra számítottam, hogy az lesz benne a csavar, hogy ez egy mai film retro-stílusú plakátja). Az elsö nagy "klassziku... (2018.11.08. 17:02) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Nem annyira a cím, mint az évszám és az ország. Ki hitte volna?! :-) (2018.11.08. 15:11) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • α Ursae Minoris: A cím a legegyszerűbb kérdés, mert oda van írva: Путешествие на Марс. Innentől meg már csak Google. Az eredmény részben meglepő, mert van ilyen címmel egy közelmúltban készült film is, de a plak... (2018.11.08. 14:17) Kitalálós poszt - Egy filmplakát
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Mondhatnátok azt, hogy "csak pár napra megyünk el, erre mi történik!?" :-) Minket is kellemetlen meglepetésként ért, csak a "zöldek" öröme volt felhőtlen. (2018.10.30. 17:53) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
 • α Ursae Minoris: Mi ráadásul Magyarországon voltunk hétvégén, és pont vasárnapra különösen szép, napos, langyos idö lett - egészen szürreális volt, hogy hóesésre érkeztünk vissza Svédországba... (2018.10.30. 10:17) Óra- és évszak-átállás Stockholmban
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ez igen! Nekem jó kis időbe telt, amíg megfejtettem a teraszunk alatt játszódó eseményt. Éppen a paradicsomot öntöztem, amikor a veterán busz megállt a házunk előtt. Valamelyik szo... (2018.10.26. 09:04) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
 • α Ursae Minoris: Ó, igen! Felismerem, úgyhogy nem lövöm le (teljesen) a poént kapásból... Jellemzö, hogy a két jiddische mame egy pillanatra sem hagyja magára a fiacskáját, hanem szorosan követi az aktust. Ennek az... (2018.10.26. 08:27) Kitalálós poszt - Egy hangszer (két példányban)
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Gondoltam :-)))) (2018.10.17. 11:05) A stockholmi fantasztikus paradicsom
 • α Ursae Minoris: A cím alapján arra számítottam, hogy az erkélyeden termő fantasztikus paradicsomokról láthatunk majd képeket. :-) (2018.10.17. 10:43) A stockholmi fantasztikus paradicsom
 • Hobbiszakács: Az 1., a 4. és a 6-7-8. képeken szereplő kiállított "csokoládék" a Kristianstad-i szakiskola tanítványainak az alkotásai. (2018.10.14. 11:37) "Csoko,csoko,csokoládé" - képriport a stockholmi Csokoládé Fesztiválról
 • Hobbiszakács: A madártoll pénz neve tevau. A néprajzi múzem "Feathers" kiállításán láttam. Részletek a posztban és a azhfoto.blogspot.com/2018/10/feathers-at-etnografiska-museet-in.html oldalon. (2018.10.09. 08:02) Kitalálós poszt - Mi ez?
 • α Ursae Minoris: @Hobbiszakács: Igen. De hát gyakorlatilag már elmondtad, nem...? Pénzként használt galambtoll-szalag. Ez tökéletesen kielégítö válasznak hangzik. :-) (2018.10.08. 15:25) Kitalálós poszt - Mi ez?
 • Utolsó 20

Címkék

Aszfaltbetyárok

2008.09.15. 08:04 :: Hobbiszakács

 

A múlt héten csuklyás melegítőbe öltözött fiatalok keltettek feltűnést Stockholm belvárosában.
A fiatalok befurakodtak a város rejtett zugaiba. Hol fejjel lefelé lógtak az útjelző táblát tartó oszlopon, hol pedig élő láncot képeztek az úttestet a járdától elválasztó korlátokon.
Mire az avatatlan járókelő felocsúdott, már el is tűntek.
A rendszeres újságolvasó számára egyszerű a magyarázat. A Stockholm központjában három kilométer hosszú útvonalon vezető séta a stockholmi Táncház (Dansens Hus) „Bodies in urban spaces” címet viselő, rendőrségi engedéllyel megrendezett produkciója volt.
Szereplői, a stockholmi Táncfőiskola diákjai, akik az üres tereket, réseket kitöltő testszobraikkal láthatóvá tették azokat a jellegtelen helyeket, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk.
A produkció atyja Willi Dorner, osztrák koreográfus, aki Párizs, Helsinki, Bécs és Barcelona után - a rendőrség engedélyével – ezúttal a stockholmiakkal játszott. Dorner váratlan és szokatlan helyzetekkel szembesíti a város lakóit azért, hogy átéljék a várost ahelyett, hogy átrobognának rajta. Ebből a célból alakítja a testet meglepő formát felvevő szoborrá.
Dorner „aszfalttánca” nem annyira tánc, mint kontempláció. A provokáló helyzetbe került testek elgondolkoztatnak a korlátozásokon: Vajon kié a város, a házaival, tereivel és utcáival együtt?
Az utcákon keresztül-kasul cikázó fiatalokat követő, nagyrészt középkorú nőkből álló „közönség” tapssal jutalmazta az éppen soron következő testszobrot.
Minden stációnál újabb és újabb kíváncsi járókelő szegődött az üldözők csapatához. A produkció a dinamikáját az egyik helyről a másikra való vándorlás adta. A néző kényszerítve van arra hogy kutasson a tekintetével. És akkor meglátja a „láthatatlan” zugból kilógó lábat!
 
Dorner produkciója az 1960 táján kialakult neo-dadaista fluxusmozgalom zenével összekötött happeningjeinek az emlékét idézi fel, melyekben a közönség aktívan részt vehetett. A mozgalom egyik legendás hírű képviselője Ligeti György zeneszerző volt, aki a hozzáértést a viccelődéssel, a tradíciók respektálását pedig az abszolút tiszteletlenséggel egyesítette. A provokatőrre és közönségre írt „Die Zukunft der Musik – eine kollektive Komposition” című előadása számos érdeklődőt vonzott a bemutatóra. Ligeti egyedül lépett a pódiumra. Egy ideig szó nélkül állt, majd felírta egy fekete táblára azt, hogy „Legyenek szívesek, ne tapsoljanak, és ne trappoljanak!” majd „Ne hagyják magukat becsapni!” A közönség dühös kiabálással és üvöltözéssel válaszolt. Ligeti kihasználta az alkalmat, és a karmesteri pálcájával hol jobbról, hol pedig balról követelte a crescendót. A maestrot végül sikerül leráncigálni a pódiumról, és a zene jövőjéről tartott néma előadásnak vége lett.

4 komment

Címkék: aszfaltbetyárok

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr98639131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

\"saját levében\" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.09.15. 12:19:06

Baromi jó! És vajon mit esznek, hogy mindenhova beférnek?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 14:57:11

Én is hallottam egy előadásról, aminek "Négy és fél perc zene nélkül" volt a címe. Bejött a zongorista, meghajolt, leült a zongorához, kinyitotta a kottát és maga mellé eresztette a kezét. Majd a billentyűk fölé emelte, és pontosan 4:30-ig várt. Akor leeresztette a kezét, összecsukta a kottát, felállt, meghajolt és kiment.
Roppant fársztó lehetett neki… de komolyan.
Ehhez képest Frank Zappa hírhedt "üres" lemeze…

Zuzuka 2008.09.15. 20:45:02

De jó kis szines, figyelemfelkeltő képek!
Végignéztem volna szívesen a produkciót élőben, mozgásában a középkorú nőkkel együtt:)
Fantasztikus, hogy ezekre a hétköznapi helyekre, amik mellett minden nap elsétálunk (persze én itthon), így be tudtak illeszkedni! Elismerésem a koreográfus úrnak!
Na és persze a fiataloknak, akik megvalósították - a faóvó rács elég kényelmetlen lehetett...:)

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2008.09.19. 07:15:19

Hobbyszakács, kérdésem lenne priviben. Dobnál kérlek egy emailt a blogon lévő címemre? Köszönöm, gabojsza