Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Franciasaláta bresaola batyuban

2008.12.12. 09:29 :: Hobbiszakács

 
Karácsonyi "előétel versenyposzt": Franciasaláta bresaola batyuban, ropogós petrezselyemchipsszel (kóstoló falat kivitelben)
 
Hozzávalók
 
Franciasaláta, amit az előző nap készítek el a tyúkhúsleves puhára főtt zöldségeiből friss majonézzel, tetszés szerinti mennyiségű savanyúuborkával és citromlével.
 
 
Bresaola - azaz nyers, érlelt marhasonka. Helyettesíthető más, erős textúrájú sonkával vagy szalámival.
 
Fekete spagetti
 
Ropogós petrezselyemlevél (chips) – napraforgóolajjal enyhén megolajozott leveleket két fólia között 900 Watton mikroban melegítek másfél-két percig.
 
 
A megmikrozott leveleket papírra szedem, és beszórom tengeri sóval. Néhány perc múlva megmerevednek.
 
 
Elkészítés/tálalás
 
A franciasalátát botmixerrel pépesítem. A krémszerű pépből kiskanálnyit a Bresaola-szelet közepére rakok, batyut képezek belőle, amit egy al dente-re főzött, tintahal festéktől fekete spagetti segítségével összekötözök.
 
 
A batyut ropogós petrezselyem chips-szel díszítem.
 

 

6 komment

Címkék: franciasaláta bresaola batyuban

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr71803905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.12.12. 12:42:36

Jajj, a gyomornedveim :-)))

Ilyesmit mutogatni pénteken délben egy jó keresztyénnek nem ér :-)
(Halkan megkérdem: akkor mi volt a fő fogás???)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.15. 14:29:55

Ez igen, Hobbiszakács!
A petrezselymes trükköt még nem próbáltam, de (azt is) fogom.

Vidor Komor 2021.02.16. 21:25:11

A fekete spagettiről jut eszembe: Sch. P. osztálytársunktól tanultam (értsd: láttam és ettem) a 'medveszar' nevű rágni valóról, ami a katonabakancs cipőfűzőjéhez hasonlított. Fogalmam sincs, h az miből készült, a tintában főtt spagettit már könnyebben tudnám reprodukálni (ha nekifognék). Szerintem a bresaola csak úgy, egy kevés tejszínes tormával is remek. Amíg néztem a Paprika tévét, többször találkoztam vele. Becsülni tudom a kitalálóját. A 'pastrama de vita' is remek étel, de mint minden jóról, erről is idővel leszokunk...

Vidor Komor 2021.02.16. 21:59:32

Átkattintottam a keresőre és ez jött be a medveszarra:
"1940 őszétől 1944 decembere között itt országhatár volt Dél- és Észak-Erdély, vagyis Magyarország és Románia között. Nehéz és háborús időket juttat ez a hely az idősebbek eszébe: jött az aszály, s bár magyar élet folyt e helyen innen, de „műrostos világ volt” – szokták mondani –, sem cukor, sem olaj, sem petróleum nem volt, gyertyát kellett önteni, sötétíteni az ablakokat, mert statáriális állapotot hirdettek, méterrel mérték az üzletben a medveszar-cukorkát, akkor ismertük meg a margarint és a zaharint, de nekünk, akik akkor kisiskolások voltunk, az Erdélyi indulót tanították az elemiben, amit vidáman énekeltünk, pedig nem is tudhattuk, hogy mit hoz számunkra." (Háromszék hírlapból, 2o16. aug. 23.)
Egy másik forrás -- szintén valami visszaemlékezés a régi időkből (Hargita Népe, 2o12. febr. 16.) -- ezt írta: "Gyakran az úton pénzt is találtunk, a talált pénzt, hogy édesanyámék ne tudják meg, Vizoliné boltjában hol apró cukorkára, hol „medveszarra”, hosszú, fekete színű, makaróniszerű cukorra váltottuk be." .--..-. S akkor Bertha Bulcsu emlékezéseire is sort keríthetünk: "Akkoriban fillérekért dolgozott a napszámos, és a fűszeresnél fillérekbe került az áru. Az árak sokaságát egyjegyű számmal fejezték ki. Mi gyerekek például berontottunk a Kálmán-féle krájzlerájba, s már az ajtóban elkiáltottuk magunkat: „Csókolom! Kálmán néni, legyen szíves két fillérért medveszart…” – A szíjcukor olyanforma drótállványról lógott alá, mint manapság a divatáruüzletekben a nyakkendő. Kálmán néni két hosszú szálat akasztott le a drótállványról, s a bizonytalan barnaságú pult felett átnyújtotta." --ugyanott, hátrább: "Én például nem értem, hogy manapság miért nem lehet kapni szíjcukrot és szentjánoskenyeret, hol veszett el az egyjegyű számok méltósága, s ha már nincsen szíjcukor és szentjánoskenyér, miért nem adnak helyette telefont. De az az igazság, hogy Kálmán néni sincs, aki szerette a környék összes maszatos gyermekét, s a két filléreket ugyanúgy megbecsülte, mint a módos taxivállalkozó (két autója volt) két pengőjét." .-.-.-. ((no, nem tartozik a témához, de érdekességként ide másolom, olvassátok szeretettel, a Bertha Bulcsu szöveg végét: "a főnökasszony köpenye alól elővilágító rózsaszín valamit aligha nevezhetnénk bugyinak. Esetleg bugyogónak. A bugyogónak is van bizonyos hatásmechanizmusa, de érvényre juttatásához már szcenikai megoldásokra van szükség. Nagyon jót tesz például a félhomály." -- mint mondám, nincs köze a medveszarhoz.)) LEGYEN ELÉG! (a medveszar összetétele pedig továbbra is titok)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.02.16. 22:22:03

@Vidor Komor: A medvecukor, vagy más néven a bocskorszíj alapanyaga az édesgyökér. Íze az ánizsra emlékeztet. Angolul liquorice néven fut. Ha beírod a google-be, hogy "liquorice shoestring" vagy "liquorice laces" akkor találsz bőven képet róla. Pirosat és zöldet is.

A wiki itt ír róla: hu.wikipedia.org/wiki/Igazi_%C3%A9desgy%C3%B6k%C3%A9r

Összetételéről ezt tudtam meg meg:

"A medvecukor az édesgyökér gyökér része cukorral összekeverve, hiszen ezzel a módszerrel válik igazán lágy, rágós és édes cukorrá. A sós ízét az ammonium-kloridnak köszönheti a cukorka és a legtöbb ember emiatt a sós íz miatt nem kedveli ezt az édességet. A sós medvecukor nem csak Dániában számít nagy kedvencnek, de a különböző skandináv országokban is. Svédországban például a “salmiak” nevet kapta az édesség a sós ízéről."

Forrás:

gasztrokalandok.co.hu/hogyan-keszul/2017/09/18/a-dan-medvecukor.html

A finnek és a svédek imádják. Nekem nem az esetem :-(
süti beállítások módosítása