Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Mégsincs jobb dolog az ingyen ebédnél!

2011.09.19. 09:59 :: Hobbiszakács

Változnak az idők, az inkognitóban étkező étteremkritikus újságíró fogalma foszló emlék. A reklámra éhes nemzeti turistahivatalok - köztük a svéd is - időt és pénzt nem kímélve utaztatják és etetik az újságírókat.  
Az inkognitóra szigorúan ügyelő Michelin inspektorok által összeállított Michelin guide mellett újabban a brit Restaurant Magazin hasábjain közölt étterem világranglista, a St Pellegrino 50 best Restaurants is gasztrofókuszba került.
A St Pellegrino étteremértékelési rendszer a világot 27 régióra osztja. Minden régióért harminctagú zsűri felel. A zsűritagok sokat utazó, újdonságra nyitott, haladó szellemű újságírók, szakemberek - szakácsok és étteremtulajdonosok - valamint ételimádók. Egy zsűritag hét étteremért felelős, de csak arra az étteremre adhatja a voksát, amelyben az utóbbi 18 hónapban étkezett.
Az elbírálás fő szempontja a klasszikus értékek mellett a divatosság, a felkapottság. Ennek tulajdonítható az, hogy a kevésbé fényűző, de modern éttermek gyakran megelőzik a frankofil Michelin inspektorok által "csillagosított" éttermeket.
A Michelin inspektorokkal ellentétben a St Pellegrino zsűritagok korántsem névtelenül végzik áldozatos munkájukat. A szervezet költségvetése minimális, az utazás és a harapnivaló pénzbe kerül, ezért a zsűritagok szívesen veszik a névre - és ingyen ebédre-vacsorára - szóló meghívásokat.
A meghívásos rendszer kétségessé teszi az objektív véleményezést, ugyanakkor igazolja azt a szólás-mondást, mely szerint "újságíró a jó ételért nem fizet, csak a rosszért".
Jegyzet:
A fenti illusztráció Ruth Reichl könyvének a borítója. A brutálisan őszinte ételdiktátor 1993 és 1996 között volt a New York Times hírhedt kritikusa. Álruhában szokott étkezni, kritikájával a mennyekbe emelte az éttermet, avagy kéjgyilkos pennával halotti csókot lehelt a homlokzatára. Visszavonulása után az élményeit a Fokhagyma és zafírok: Egy álruhás étteremkritikus titkos élete, azaz Garlic and Sapphires: The Secret Life of a Critic in Disguise, 2005 című könyvében tette közzé.

 

4 komment

Címkék: ruth reichl garlic and sapphires

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr242976932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.19. 15:38:53

Valószínűleg nem járt Magyarországon…

Itt az étteremtulajdonosok max. megsértődni szoktak, nem meghívni…
Igaz, van példakép is - "Ha nem tetszik, el lehet menni…"

Volt itt kérem egyvalaki, aki jó sokáig próbálta a hazai éttermeket vizsgálni, s bár engem személy szerint meglepett, milyen étkezéseket sorolt a "még megfizethető" kategoriába, szurkoltam neki. Azán egy (nem magyar, de itt éttermet vivő) tulaj' úgy nekiment (szerintem még ügyvédet is vett maga mellé, pedig a kritika nem is az ételek minőségével volt bajban - és volt "belső" emberek is megerősítették azt, amit az illető csak mint rossz megérzést közölt - hogy végül feladta, és törölte a honlapját is.

Kinek hiányzik a per, ha a saját idejét-pénzét és szakmaiságát kockára tevő embert így lehúzhatják…

Ugyanakkor megnézném, hogy külföldön meg merik-e ezt tenni bárkivel, aki szigorúan a magánvéleményét fejti ki egy magán-üzemeltetésű webes felületen - és nem pénzért nyomtatva adja ki a megfellebbezhetetlenség nimbuszával utazva (körítve) :-P

Benikuty 2011.09.23. 18:49:54

nem lehet véletlen, hogy a Michelin szisztémája vált elfogadottá.
gusztustalan fajta a tollnok, hát még a bértollnok...

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.09.24. 18:31:38

@Mormogi Papa: A számlát nem az étterem, hanem a vendéglátó országos turista iroda állja, így mindnenki jól jár.

A turizmus ipar, az ország érdeke az, hogy ismertté váljanak a megnézésre/kipróbálásra érdemes látványosságok/aktivitások. Jöjjön a turista, és költse "itt" el a pénzét.

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.09.24. 18:42:18

@Benikuty: Beni, ma az újságíró azt írja, amire rendelést kap. Aki nem, az legfeljebb szabadúszó lehet, és várhatja azt, amikor kegyeskednek cikket venni tőle.

Nálunk, amikor az országos lapban pl. Annáról (képzeletbeli személy) írnak, aki tíz év alatt egy albérletből háromszobás lakásig tornászta fel magát azzal, hogy vett egy egyszobás lakást, kifestettette és eladta, abból vásárolt egy kétszobást, azt is rendbehozatta, és eladta - akkor a tudni lehet azt, hogy a lakásügynökök szövetségének a megrendelésére készült a cikk. Mert éppen nincs vásárló, és befagyott a piac, és ezzel akarják a vásárlókedvet feléleszteni.
süti beállítások módosítása