Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A pemmikán és a tüzes víz receptje - Retro poszt

2024.01.16. 06:16 :: Hobbiszakács

A pemmikán apróra őrölt, szárított bölényhús és zsír bölénybőrbe csomagolt keveréke, a rézbőrűek konyhájának ősrégi terméke. A politikailag nem éppen korrekt módon indiánguminak csúfolt pemmikán évszázadokon keresztül volt a prémvadászok, trapperek, sarki expedíciókra induló fanatikusok útravalója, egyike azoknak a nélkülözhetetlen élelmiszereknek, amelyek az embereket kalandozásaikban merészebbé, ezáltal a világot nagyobbá tették. Ez a lehető legtöményebb szénhidrátmentes élelmiszer, a kevésbé finnyás LHCF diétásoknak mennyei manna (lehetne).

HSZ-2014-08-26-4029.jpg

Forrás:Kjell Lundin - A pemmikán története

Kivételes eltarthatósága miatt történelmi szempontból az első húskonzervnek tekinthető pemmikán receptjére kedvenc könyvesboltom szakácskönyv részlegén bukkantam.

Egy 40 kilós, párna nagyságú, fele zsír-fele protein koncentrátum elkészítéséhez két bölénytehénen és néhány marok szárított tőzegáfonyán kívül csupán kedvező időjárásra van szükség.

1. Vágj le, nyúzz meg két bölényt! A húst vágd fél centi széles, és méterhosszú csíkokra, a fartőt és a vesét körülvevő sárgásfehér hájat pedig vágd kockákra! A húst tedd ki a napra száradni a teraszra, és a zsírnakvalót olvaszd ki!

2. A bölénybőrből szabd ki egy párna nagyságú zsák alapját, és inakkal varrj egy párnahuzatot belőle!

3. Amikor a hússzalagok megszáradtak – szép idő esetén három-négy nap alatt –, akkor kővel zúzd porrá őket! Az így nyert húsport keverd össze a zsírral és aszalt bogyókkal!

4. A ragacsos keverékkel töltsd meg a párnahuzatot, és varrd be a ciha „száját”!

- Done! – ahogy Gordon Ramsay mondaná.

A pemmikánból kétszersültdarabokkal és kevés vízzel hoosh-t, vadhagymával, gombával és fenyőmaggal pedig rubaboo-t főztek. Az utóbbi az őslakosok nyelvén körülbelül a test és lélek táplálékát jelentette.

A sápadtarcú szőrmekereskedők korán felismerték a pemmikán értékét, és hol puskaporra, hol pedig tüzes vízre cserélték.

A tüzes víz szerepére utaló, eredeti neve trade whiskey, azaz „csere pia” volt. A könyvben talált receptből kiderül, hogy miért volt tüzes az a víz:

Hozzávalók:

4 liter tiszta szesz

12 liter víz

¼ kg fekete melasz (sűrű szirup, a cukorgyártás mellékterméke)

½ kg teafű

½ kg apróra vágott dohánylevél

1 marok csípős fűszerpaprika

gyömbér tetszés szerint

A hozzávalókat összekeverték, és pár napig állni hagyták, hogy a szesz kivonja a hatóanyagokat. A terméket leszűrték, palackozták, és – hogy visszatérjünk a poszt eredeti témájához - pemmikánra cserélték, amit nyersen is el lehetett rágcsálni, de leggyakrabban levest, vagy főzeléket készítettek belőle.

8 komment

Címkék: Pemmikán Kjell Lundin Pemmikan En hårdkokt historia A tüzes víz receptje hoosh trade whiskey rubaboo LHCF diéta

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr786881937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.11.10. 10:28:09

Annak idején nem értettem, mivel magyarul nem is lehet érteni a két dolog összetévesztését; nálunk a "Pole North" nem vonatkozhat karóra, mint a Micimackóban :-)

Attilajukkaja 2014.11.12. 11:22:13

Ez a pemmikan olyan izletes lehet, mint a tibetieknel a jakzsirbol, arpabol es zold teabol osszeallitott szaritott teglacskak, amiket csak forro vizbe kell dobni, hogy kaloriahoz es meleg etelhez juss. Korosi-Csoma is emlegeti a konyveiben. Nyami!

Vidor Komor 2020.06.21. 13:25:58

No lám, a dobrudzsai tatárok (?) szárított, préselt szalámija is remek - gyaloglóknak való - táp. A birkából és bivalyból, netán marhából összerakott babikot a Lidlben szoktam venni. Egy két centis szeletet elrágicsálsz, megiszol rá egy pohár vizet és öt óra hosszáig nem vagy éhes.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2024.01.18. 19:30:42

"Végy két bölényt..." - na de honnan?
Míg az indiánok csak mértékletesen vadászták le a bölényeket, a nagy transzkontinentális vasútépítéskor a társaság szerződtette vadászok mértéktelenül irtották a nagy kérődzőket. A vadászatban jeleskedő bérvadász William Frederick Cody közismert neve innen származik.
mult-kor.hu/katonai-hirszerzes-aranylaz-vadaszat-minden-amit-buffalo-billrol-tudni-erdemes-20240110

De May Károly német mérnökké "előléptetett" - valójában magyar - hőse is lelőtt néhányt a Winnetou regényben.
mult-kor.hu/old-shatterhand-magyar-mintajakent-szolgalhatott-xantus-janos-20231213

Nem tudom, mennyi igaz a legendából, hogy az indiánok bocsánatot kértek a megölt állatoktól, testvérnek nevezve őket akit kénytelenek voltak leölni maguk és családjuk hasznára - de annyi bizonyos, hogy a legkisebb porcikájukat is hasznosították.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2024.01.19. 07:08:21

A "natív" életmódról elég sokat tudhatunk meg egy nálunk kevésbé ismert szerző-illusztrátor-sokmindenmás könyveiből.
en.m.wikipedia.org/wiki/Ernest_Thompson_Seton
Pedig legalább három könyve megjelent magyar fordításban (egykor a rajzaival), de még a 60-as években is kiadtak egy néhány novelláját tartalmazó apró kötetet. (Persze nyilván engedély nélkül.)
Nem mellesleg komoly szerepe volt cserkészet megszületésében is - de később különvált az általa képviselt, szerényebb ág.
Állatábrázolásai hitelesek, egy időben tansegédletként használták az Államokban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2024.01.19. 09:37:08

@Mormogi Papa: Ami az őslakosok hozzáállását illeti, hadd idézzem a lappot, amikor látta, hogy a "catch and release" szellemében nevelkedett városi polgár visszadobta a pisztrángot: "Mit csinál ember?! Visszadobja az ételt?"

Az elejtett vad fölött hálálkodó vadász a TV "reality show" kötelező eleme. Mint az is, hogy "a forgatás során nem tettek kárt fűben-fában".

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2024.01.19. 09:42:53

@Mormogi Papa: Ha figyelmesen követnéd a BBC TV-adásait, akkor nem csodálkoznál azon, hogy "semmi sem úgy volt ahogyan történt". :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2024.01.19. 10:23:47

@Hobbiszakács:

Hát ez sajnos így igaz - bár az emlegetett (nem szamarat) orgánumot <bár nem tudom, miféle [test]részt> ritkán használom.
Mikor mégis, akkor egy történelemmel-régészettel foglalkozó lap hivatkozása visz oda :-)
süti beállítások módosítása