Az vagy, amit megeszel, és jellemző rád, hogyan fogyasztasz, és kivel osztod meg a betevőd. Az étel befolyásolja a jókedved, a beleidet és a világnézetedet. – tartja Victoria Clark és Melissa Scott a Diktátorok étkezése című könyvben. Az alcím - A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants - magyarul valahogy így hangzik: Ízléstelenségek a vezérek szórakoztatásáról, de lehetne akár a fenti kívánság is.
A könyv az újkori történelem hírhedt főszereplői étkezési szokásainak mini-enciklopédiája. A történelmi háttérrajzot gasztronómiai témájú anekdoták és receptek színezik. Kim Jong-il, a 2011-ben elhunyt észak-koreai pártvezér mániáinak egyike, hogy csak az egyforma rizsszemekből készített ételt fogyasztotta el. Khadafinak a tevepörkölt, Castronak pedig a teknőcleves ízlett leginkább. A receptből kiderül, hogy ez utóbbit kemény tojással és sherryvel szolgálják fel.
Sztálin hajnalig tartó kényszerorgiáiról és infantilis vicceiről már olvastam, de azt nem tudtam, hogy az egyik szakácsa Szpiridon Ivánovics Putyin (1879–1965) volt, a jelenlegi orosz elnök nagyapja. Sztálin rajongott a diószószos csirkéért, a szaciviért. A hidegen felszolgált, hagyományos grúz étel elkészítése sok bíbelődéssel jár, a csirkehús és a rengeteg dió mellett koriander, gránátalma, fahéj és büdöskeszirom (marigold) is kell bele.
A diktátorok túlnyomó többsége paraszti származású, kedvenc ételeik nem szerepelnek a Michelin csillagos éttermek kínálatában. Az elnyomók mindegyikét jellemezte a megmérgezéstől való paranoid rettegés. (Koccintás előtt Sztálin mindig poharat cserélt a Politbüro valamelyik tagjával.) Étkezéseiket előkóstolók és vegyészeknek álcázott titkos szolgák felügyelték.
A könyvben Sztálin, Hitler, Mao mellett a Ceausescu párnak is szentelnek egy fejezetet. Ceausescut országjárásai során a vendéglátók kenyérrel és sóval - élet örökkévalóságának és folytonosságának szimbólumaival – kínálták. Mondani sem kell, hogy a kenyér elkészítését, a liszt és a só beszerzését, a kovászolást, a dagasztást és a sütést szekusok felügyelték. Külföldi látogatásai során a párt első embere szalmaszállal szívogatott a saját szakácsa által készített gyümölcsléből. Rossz nyelvek szerint az állami banketteken a földre ejtette az ételt, és a bizonyítékot az asztal alá rúgta.
Otthon a szakácsnő, Suzana Andreiaş főzött az elnöki párnak. Tőle tudjuk, hogy Ceausescu nem ivott sem kávét, sem Pepsi Colát, és nem evett csokoládét. Egyszerű ételeket fogyasztott, szerette a csorbákat, a flekkent, a töltött csukát, a kocsonyát, a boueuf boeuf-salátát és a csirkeaprólékból készült tokányt puliszkával. Igazi kedvence a töltött káposzta volt. (Ezen nem csodálkozom, hiszen életem eddigi legfinomabb töltött káposztáját Bukarestben ettem.)
Utolsó kommentek