Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: Régen nem nevettem ilyen jót, mint tegnap ezen a sztorin - csak nem volt időm írni. A fatérkép ráadásul környezetbarát, és még teljes sötétségben is "olvasható" lámpa nélkül. Akkoriban már lehettek... (2019.10.12. 10:31) Grönlandi régiség - a fából faragott térkép
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Ha már Örzse... János: Gyere este a kert végébe ***ni! Örzse: Értettem a célzást, ott leszek! (2019.10.04. 08:55) Plusz kettő, vagy mínusz kettő?
  • Mormogi Papa: A mellébeszélésből nem kérő leány esete: - Örzse, monták mán' hogy neköd millen szép szemöd van? - Mög hát. (2019.10.03. 15:29) Plusz kettő, vagy mínusz kettő?
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Volt :-) (2019.10.02. 17:52) Plusz kettő, vagy mínusz kettő?
  • Mormogi Papa: Az +volt, mikor egy pasas beront az urológushoz és ezt hadarja: - Főorvos úr, azonnal heréljen ki! - Ember, jól meggondolta ezt? - Igen, elhatározásom végleges és az ügy igen sürgős. Azonnal műtsön ... (2019.10.02. 15:55) Plusz kettő, vagy mínusz kettő?
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Ezt ismerem. Plusz kellemetlenség, hogy a malacoknál nincsen "genderprobléma" :-) (2019.10.01. 11:18) Malackodunk, malackodunk?
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: "A footoblogon pedig kivehető"... Itt is, csak rá kell kattintani a kép jobb alsó sarkában a nyílra. (2019.10.01. 09:50) Malackodunk, malackodunk?
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Méghozzá svédcsavaros :-) Az eset a Skansen gyerekeknek fenntartott részén történt. Csak úgy záporoztak a kisdedek kérdései, amire tétova hümmögés volt a válasz a felnőttek részéről, ... (2019.10.01. 09:48) Malackodunk, malackodunk?
  • Mormogi Papa: Ajjaj... Mi lesz, ha jön a mama? A footoblogon pedig kivehető, mennyire igaz a nóta "Csavaros a, csavaros a disznó f... érfiassága" (2019.10.01. 09:43) Malackodunk, malackodunk?
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Inkább arra tippelek, hogy valaki meglátta, hogy mi(be)n mesterkélek. A mancsba véletlenül belátni még egy kétméteres ember sem tud. Az pedig, hogy magával vitte arról árulkodik, hogy... (2019.09.27. 08:02) Rejtély
  • Hobbiszakács: @Vidor Komor: Ez a Stand25 a budapesti Belvárosi (Hold utcai) piacon van, annak a stockholminak csak a neve hasonlít. :-) Az igazság kedvéért megjegyzem, hogy két t-vel írtam volna, csakhát a Goog... (2019.09.26. 19:25) Ebéd a Stand 25 bisztróban
  • Vidor Komor: Szia! Ha nem egyéb, akkor ez a piaci csarnok 25-ös standja, ahol együtt voltunk. Gyanúsak a színek, talán az ízekkel is baj lehet?? Annak idején megmagyaráztam, hogy a VINETTA múlt idejű főnév, azér... (2019.09.26. 19:05) Ebéd a Stand 25 bisztróban
  • Mormogi Papa: Olyasvalaki lehetett, aki még szintúgy emlékszik erre a szokásra. Talán egy érmegyűjtő :-) A tantusznak igen ősi története van. (Leesett a tantusz ? :-P) A 'pénzhelyettesítő eszközök" között nem is ... (2019.09.26. 08:56) Rejtély
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Ezentúl pedig ki nem megy a fejedből... Sorry :-)) (2019.09.16. 14:35) Grillezett vajas kukorica
  • Benikuty: @Hobbiszakács: Nekem elég mocskos a fantáziám, de ez eszembe sem jutott! :D (2019.09.16. 13:21) Grillezett vajas kukorica
  • Utolsó 20

Címkék

Akadt volna a torkukon!

2015.05.05. 08:32 :: Hobbiszakács

Az vagy, amit megeszel, és jellemző rád, hogyan fogyasztasz, és kivel osztod meg a betevőd. Az étel befolyásolja a jókedved, a beleidet és a világnézetedet. – tartja Victoria Clark és Melissa Scott a Diktátorok étkezése című könyvben. Az alcím - A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants - magyarul valahogy így hangzik: Ízléstelenségek a vezérek szórakoztatásáról, de lehetne akár a fenti kívánság is.

hsz-diktatorfood.jpg

A könyv az újkori történelem hírhedt főszereplői étkezési szokásainak mini-enciklopédiája. A történelmi háttérrajzot gasztronómiai témájú anekdoták és receptek színezik. Kim Jong-il, a 2011-ben elhunyt észak-koreai pártvezér mániáinak egyike, hogy csak az egyforma rizsszemekből készített ételt fogyasztotta el. Khadafinak a tevepörkölt, Castronak pedig a teknőcleves ízlett leginkább. A receptből kiderül, hogy ez utóbbit kemény tojással és sherryvel szolgálják fel.

Sztálin hajnalig tartó kényszerorgiáiról és infantilis vicceiről már olvastam, de azt nem tudtam, hogy az egyik szakácsa Szpiridon Ivánovics Putyin (1879–1965) volt, a jelenlegi orosz elnök nagyapja. Sztálin rajongott a diószószos csirkéért, a szaciviért. A hidegen felszolgált, hagyományos grúz étel elkészítése sok bíbelődéssel jár, a csirkehús és a rengeteg dió mellett koriander, gránátalma, fahéj és büdöskeszirom (marigold) is kell bele.

A diktátorok túlnyomó többsége paraszti származású, kedvenc ételeik nem szerepelnek a Michelin csillagos éttermek kínálatában. Az elnyomók mindegyikét jellemezte a megmérgezéstől való paranoid rettegés. (Koccintás előtt Sztálin mindig poharat cserélt a Politbüro valamelyik tagjával.) Étkezéseiket előkóstolók és vegyészeknek álcázott titkos szolgák felügyelték.

A könyvben Sztálin, Hitler, Mao mellett a Ceausescu párnak is szentelnek egy fejezetet. Ceausescut országjárásai során a vendéglátók kenyérrel és sóval - élet örökkévalóságának és folytonosságának szimbólumaival – kínálták. Mondani sem kell, hogy a kenyér elkészítését, a liszt és a só beszerzését, a kovászolást, a dagasztást és a sütést szekusok felügyelték. Külföldi látogatásai során a párt első embere szalmaszállal szívogatott a saját szakácsa által készített gyümölcsléből. Rossz nyelvek szerint az állami banketteken a földre ejtette az ételt, és a bizonyítékot az asztal alá rúgta.

hsz-kenyer.jpg

Otthon a szakácsnő, Suzana Andreiaş főzött az elnöki párnak. Tőle tudjuk, hogy Ceausescu nem ivott sem kávét, sem Pepsi Colát, és nem evett csokoládét. Egyszerű ételeket fogyasztott, szerette a csorbákat, a flekkent, a töltött csukát, a kocsonyát, a boueuf  boeuf-salátát és a csirkeaprólékból készült tokányt puliszkával. Igazi kedvence a töltött káposzta volt. (Ezen nem csodálkozom, hiszen életem eddigi legfinomabb töltött káposztáját Bukarestben ettem.)

6 komment

Címkék: Diktátorok étkezése Ízléstelenségek a vezérek szórakoztatásáról

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr677425814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2015.05.05. 16:27:56

"a csirkehús és a rengeteg dió mellett koriander, gránátalma, fahéj és büdöskeszirom (marigold) is kell bele." - hát ha ez az egyszerű paraszti étel, akkor még ma disszidálok Grúziába! És miért nem szerepel ez Michelines étterem étlapján?!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.05.05. 16:49:01

@"saját levében": A disszidálást helyedben megfontolnám, addig is itt van egy fénykép az internetről, ami választ ad a Michelines kérdésedre:

m.cdn.blog.hu/be/beck/image/szacivi.jpg

:-))

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.05.07. 06:41:52

Valaha lehetett itthon adzsika nevű remek grúz fűszerkeveréket kapni.
A marha 'megkergült' boueuf helyett legyen csak boeuf... :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.05.07. 07:13:52

@nagypapi: Köszi... Pedig milyen egzotikusan nézett ki a négy magánhangzó egymás mellett :-)

Attilajukkaja 2015.05.13. 15:34:31

@nagypapi:
En most is szoktam latni/vasarolni adzsikat. Annyira nem remek. A kaukazusi ketchup. :o)
De tudjuk, regen minden jobb volt. ;o)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.05.13. 16:30:52

@Attilajukkaja: Lehet, hogy nem egyről beszélünk, amit én vettem anno, (bő 35 éve)
egy tömény fűszerpaszta volt, és nem kisérője, hanem inkább páca volt az ételnek (pl. birka saslik)