Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: A lábak állása valóban emlékeztet a foltos nyakorjánra :-) (Nyelvújítás kori ötlet a zsiráf magyar nevére :-P) Érdekes, hogy több nyelv is gázlómadárról nevezte el az emelő szerkezetet... nyilván ... (2020.06.02. 21:08) A zsiráf és a hattyú
  • Mormogi Papa: Úgy látom, még mindig nem megy a dupla Nelson :-P (2020.05.29. 16:50) Birkózó bocsok
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Magánszféra. (2020.05.27. 21:01) A mama kedvence
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: a többi (négy) bocs megállás nélkül bírkózik. A "dupla Nelsonon" kívül minden fogást kipróbálnak. Két óra tájban a mama morrant egyet, amire a a bocsok hanyatt homlok utána rohannak, ... (2020.05.27. 15:41) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: Na és a többi? Ő a kivételezett ? (2020.05.27. 12:25) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Halszemmel? (2020.05.25. 23:04) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Szemmel látható volt, hogy szemmel tartott engem. Nem nézte jó szemmel, hogy zavarom ebéd közben. :-) (2020.05.25. 18:31) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Helyigényes, és könnyen feledésbe merül. (2020.05.25. 11:51) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: @Hobbiszakács: Alaplevet általában 10 kg anyagból követek el, aztán kiporciózva megy a mélyhűtőbe. Persze helyigényes. A hallal kapcsolatban teljesen egyetértünk, harcsát kizárólag bundázva csinálok... (2020.05.25. 11:30) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Köszönöm, különösen a mókit (2020.05.25. 11:01) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Az sk. alaplével az a gond, hogy csak akkor nincs kéznél, amikor épp szükség van rá. Harcsa állaga a tőkehaléhoz hasonlít, azaz könnyen előfordul, hogy szétfő. A lazac egészben marad me... (2020.05.25. 09:37) Lazac zöldborsóval
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Méghozzá fagyos tavaszi! :-) Ne panaszkodjak, mert tegnap már 16 fok volt a tengerparton. (2020.05.25. 09:32) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: Ha az én alaplevem sk., a hal pedig szürkeharcsa, az gond? Esetleg a hal diópanírban, vajon sütve...Borsó sok petrezselyemmel közvetlen a kertből. Izgalmas, kösz! :) (2020.05.24. 20:54) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Szép ez a tavaszi tál (2020.05.24. 11:58) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Holnap hajnalban (ma 24:00-tól) kezdődik a nyitás nálunk. A "szépkorúaknak fenntartott vásárlási időszelet" még marad, meg a közlekedési eszközökön a maszkabál. Mi is hordjuk a zabostarisznyát :-P A... (2020.05.17. 14:51) A mielőbbi viszontlátásra Budapest!
  • Utolsó 20

Címkék

Emlékezés az első nemzeti Bocuse d’Or Akadémia megalapítójára

2016.04.20. 10:28 :: Hobbiszakács

sk2-sven-gunnar_svensson_and_paul_bocuse.jpg

- Legyen szíves, szóljon a barátjának, hogy ne szunyókáljon két fogás között! – szólított meg a 2010-es magyarországi Bocuse d’Or selejtező egyik zsűritagja. Akit fel kellett volna ébresztenem, az Sven-Gunnar Svensson volt, aki a svéd-magyar együttműködés keretében vett részt a bíráló bizottság munkálataiban.

A piszkálódó zsűritag mentségére legyen mondva, nem tudhatott Sven-Gunnar előző esti kalandjáról. A taxisofőr először ötvenezer forintot kért a Deák tértől a margitszigeti Danubius Grand Hotelig - majd beérte az öregnél levő harmincezerrel. Pityi Palkó aláírással számlát írt, kirakta az öreget a sötétbe, és elhajtott. A nyolcvannégy éves Sven-Gunnar mankójára támaszkodva botorkált a havas esőben, még jó, hogy rátaláltunk.

Mielőtt a fenti felszólításra válaszolhattam volna, harsonaszó és dobpergés közepette népes delegáció vonult a terembe, élén az ez alkalomra Lyonból Budapestre repített szakácspápával. A Paul Bocuse útját egyengető szárnysegédek meglepetésére védencük a “díszpáholy” helyett Sven-Gunnarhoz bicegett, és a két öreg összeölelkezett a vakuk fényében.

sk2-sven-gunnar_svensson_paul_bocuse.jpg

Az élő legendák között Kostyál Gábor, a selejtező győztese ül

Sven-Gunnar Svensson (1926-2012) a Svéd Bocuse d’Or Akadémia egykori alapítója és tiszteletbeli elnöke idén lett volna kilencven éves. Gasztronómiai mentorommal, a Bocuse d’Or 2008-as svédországi selejtezőjén ismerkedtem meg.


sk2-regis_marcon_eywind_hellstrom_sven-gunnar_svensson.jpg

Sven-Gunnar Svensson, Eywind Hellström és Régis Marcon

Csak annyit tudtam róla, hogy a svéd gasztronómia vezető személyisége, Paul Bocuse felhívására ő szervezte meg a svéd király szakácsával, Werner Vögelivel kettesben Svédország részvételét egy, Lyonban tartott szakácsversenyen.

- Megkaptuk a versenykiírást, amiből - mivel akkor még jóformán semmit sem tudtunk a szakácsversenyekről - csupán annyit értettünk meg, hogy egy Svédországot képviselő szakácsra van szükségünk, – emlékezett Sven-Gunnar, amikor Karinthy Márton írásától megihletve a Kéhliben vacsoráztunk.

A választás Christer Lingströmre, az 1985-ös „Év svéd szakácsa” verseny győztesére esett. 1987-ben az első világverseny fő nyersanyaga a lazac és a Bresse csirke voltak. Alapos felkészülésre kevés volt az idő, ezért Christer az „Év szakácsa” versenyen nyertes fogásokkal - kapros vajmártással tálalt pácolt lazac és csicsókás „Bagarby” csirkeleves – indult.

- Mintha a veterán autók versenye helyett, a Forma egyes versenyfutamon találtuk volna magunkat Lyonban! – emlékezett Sven-Gunnar.

 sk2-sven-gunnar_svensson.jpg

A svédek okultak a tapasztalatból, és Sven-Gunnar indítványára 1990-ben megalapították a „L´Académie Suédoise de Bocuse d´Or”-t, az első nemzeti Bocuse d´Or akadémiát, azzal a feladattal, hogy kiválassza, és felkészítse a versenyre a Svédországot képviselő szakácsot.

Lennart Jirlow, svéd képzőművész a versenyekre készült plakátjaival népszerűsítette a Svéd Bocuse d´Or Akadémiát.

 sk2-jirlow.jpg

A Bocuse d´Or versenyeken elért svéd sikerek megalapozták az ”új skandináv konyha” hírnevét.

Sven-Gunnar Svensson a Skansenhez közel fekvő Tengerésztemetőben nyugszik. Az alábbi fényképet a Sven-Gunnar Svensson emlékére nyitott Facebook emlékoldalon találtam.


b-sv.jpg

 Sven-Gunnar Svensson és Paul Bocuse 

 

6 komment

Címkék: Paul Bocuse Sven-Gunnar Svensson Bocuse d’Or Akadémia Kostyál Gábor Régis Marcon Eywind Hellström Lennart Jirlow Christer Lingström

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr48643972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.04.21. 09:26:30

Tegnap már gondolkodtam, érdemes-e ezeregyedszer is leírni - de akkor is igaz: a világszerte "jól ismert" pofátlan francia (török, stb.) taxisofőrök mellett sem elhanyagolható a hazai ál- és valódi taxisofőrök "országimázs építő" tevékenysége :-(((
Nem tudom, létezik-e olyasféle tájékoztató (többnyelvű) nyomtatvány, amit már a repülőgépen (vonaton, nemzetközi buszjáraton) az első ízben idelátogató gyanútlan turista kezébe nyomnának, ami tartalmazná a (mára már egységes) hivatalos taxi kinézetét, díjszabását - meg egy segélyszámot, ahol a visszaéléseket be lehetne jelenteni - természetesen több nyelven is.
Nagy szükség lenne rá!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.21. 11:17:29

@Mormogi Papa: Nem országspecifikus. Stockholmban is fel-felüti a fejét a "taxistrükk"... Ahol taxi van, ott csalás is van :-(

Attilajukkaja 2016.04.23. 12:01:03

@Mormogi Papa:
Mondjuk, ha hozzam egy ilyen vendeg erkezne, biztosan nem hagynam egyedul taxizni a repuloterrol.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.23. 12:24:16

@Attilajukkaja: Utólag én is így tennék... Stockholmi szokás szerint (mini)busszal jött be a központig, és csak ott ült taxiba. A szálloda személyzete rendkívül segítőkész volt, rendőri feljelentést tettek, és a tartozkodásunk alatt Sv-G-t külön figyelemben részesítették.

(A történethez tartozik, hogy magamra vállaltam a felelősséget, és megtérítettem a kár anyagi részét.)

Attilajukkaja 2016.04.23. 15:19:44

@Hobbiszakács: Minden jo, ha a vege jo,...legalabb is a vendeg szamara. :o/