Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Gyömbéres lazacpogácsa

2016.09.12. 11:07 :: Hobbiszakács

pogacsak.jpg

Az ötlet távolról sem az enyém, nem is távol-keletről származik, hanem a Stockholmhoz közeli japán fürdő, a Yasuragi mellett működő japán étteremből.

japanfurdo.jpg

japanfurdo2.jpg

japanfurdo3.jpg

Az algák, a tengeri gezemücék, a nyers halszeletek és a szójás wasabiért kiáltó szusik után a meleg fogásokból szedtünk.

pogacsak.jpg

A nagy választék ellenére megelégedtünk a teriyaki szósszal és al dentére sült zöldségkeverékkel tálalt gyömbéres lazacpogácsával  – pontosabban lazac- és tőkehalpogácsával. A szakács szemmel láthatóan értékelte az elismerést, és készségesen sorolta a hozzávalókat.  

A szalvétára jegyzett recept a napokban került elő a yukatám zsebéből. Ízlelőbimbóim életre kaptak, és érett búzamezőként hajladoztak.

lazacpogacsa-dsc03827.jpg

A fagyasztóban találtam két szelet lazacot és másfél szelet tőkehalat. Amíg a hal kiengedett a meleg vízben, addig átfutottam az üzletbe tejszínért és gyömbérért.

A hozzávalók (két-három személyre):

250 g lazacfilé

200 g tőkehal, vagy más fehér húsú tengeri hal filé

50 ml tejszín (40% zsírtartalmú)

½-1 evőkanál reszelt gyömbér

1/2 kiskanál fűszerpaprika  (Svédországban „Chili” név alatt forgalmazott paprikapor)

¼ kiskanál só

Elkészítés:

Az apró kockákra vágott hala(ka)t mixerben összedaráltam.

lazacpogacsa-dsc03831.jpg

lazacpogacsa-dsc03848.jpg

Hozzáadtam a tejszínt és az ízesítőket, és villával összekevertem.

lazacpogacsa-dsc03858.jpg

A pogácsákat tapadásmentes serpenyőben - zsiradék hozzáadása nélkül - megsütöttem.

lazacpogacsa-dsc03862.jpg

lazacpogacsa-dsc03872.jpg

 Újításként a teriyaki szósz és a sült zöldségek helyett az előző napról megmaradt spenótfőzelékkel tálaltam.

lazacpogacsa-dsc03878.jpg

A Zasszony a pogácsákat megette, és a spenótot nekem hagyta.

11 komment

Címkék: Yasuragi Hasseludden Japán fürdő Japán spa Yasuragi Gyömbéres lazacpogácsa Gyömbéres lazac és tőkehalpogácsa

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr411696475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2016.09.12. 11:25:49

...élvezettel nézegettem a linket:)
Izgalmas étek, kipróbálásra mindenképp érdemes. A spenót nagy kedvenc, de az általam karakteresre hangolt változat mellé nem társítanám a halat, inkább valami könnyű salátában gondolkodom. A kert ontja a paradicsomot, uborkát, cukkinit, a csodás maroslelei fokhagyma is megjött(baráti áron), olívaolajért pedig hamarosan menni kell ide: www.igazioliva.hu

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.12. 12:04:46

@Benikuty: Így van, a pogácsához jobban illik egy karakteres szósz és egy semleges, de friss "zöldségágy".

Igenám, de mi legyen a tegnapi spenóttal? :-) És közben a kovászos uborka is elkészült a konyhaablakban... az sem várat magára. :-)

Apropó zucchini: a szomszédról kiderült, hogy bukaresti, szoktunk receptet/kóstolót cserélni. Legutóbb zucchinival (amit mikroban "sütött") dúsított padlizsánkéremmel állított be. Nagyon finomra sikerült....

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.09.12. 16:14:51

@Hobbiszakács: Ez igazán jó hír - és nem csak a "vinété" miatt (bár írásmódját nem igazán tudom, de az ízét igen).
"Tartsunk össze mi, közép-európaiak!" :-)))

Attilajukkaja 2016.09.14. 18:43:31

Nyami! En is szoktam hasonlo halpogacsakat csinalni, de meg nem jutott eszembe tejszint tenni a masszaba, mert az mar magaban is eleg leves. De majd igy is kiprobalom.
A hetvegen toltott paprikat csinaltam afrikai harcsabol (semleges ize van) es bulgurbol. :o) Tudom, most sokan elborzadtok a gondolatatol, de nagyon finom lett! A parom is megdicserte. :o)
Ui: a halas "hamburger", az egyik kedvencunk, grillezett gombaval es karamelizalt lila hagymaval. Meg jofajta chili szosszal. Ajajjj!

Attilajukkaja 2016.09.14. 18:46:19

@Benikuty:
Szerintem a spenot nagyon illik minden hushoz. A halhoz is. Nem purere gondoltam, hanem egesz leveleket megfonnyasztani egy kis fokhagyman. Ratekerni friss borsot. Mmmm.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.14. 22:53:54

@Attilajukkaja: A spenót szerecsendióval a legjobb. Errefelé az tartják, ezért én is azzal fűszerezem (a só és a kakukkfű mellett.)

Én is attól tartottam, hogy tejszínnel túl folyós lesz a massza, de nem: simán felvett fél deci tejszínt, és azután is formálható volt.

Attilajukkaja 2016.09.15. 09:35:10

@Hobbiszakács:
Szerintem a fokhagyma es a szerecsendio nem uti egymast. Eppen ma reggel vettem a piacon 1 kilo mangoldot. Arra is szoktam tenni mind a kettobol. :o)
A tejszines otletet majd kiprobalom, a parom ugyis mindig abban remenykedik, hogy csak egy keves tejszint hasznalok fel valamihez, a maradekot pedig aprankent megihatja a reggeli kavejaval.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.15. 10:25:03

@Attilajukkaja: Azt vettem észre, hogy a fokhagymát a tárkony üti. A szerecsendió nem "zavarja". :-)

Attilajukkaja 2016.09.15. 12:44:43

@Hobbiszakács:
Ebben igazad lehet a spenot eseteben. De nekem eszembe sem jutna tarkonyt adni a spenothoz. Hogy oszinte legyek, kakukkfuvet sem. Dehat izlesek es pofonok. :o)
A zoldbablevesbe teszek fokhagymat (fokhagymas-tejfolos habarast) es tarkonyt is. Nagyon jol kiegeszitik egymast. Kicsit hajlik a paloc gulyas izvilagara. Ha tartalmasabba akarom tenni a levest, egy kis melyhutott sztrapacskat is dobok bele. Vagyis, khmmm, sajat gyartasu krumpligombockakat vagy apro krumplis gnocchit.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.15. 18:48:06

@Attilajukkaja: Általánosságban írtam a fűszerpárosításról, és a tárkony-fokhagyma párost hoztam fel példának. (Ha jól emlékszem egy jól-rosszul átgondolt krumplileves főzése után jöttem rá.) Isten őrizz, hogy a tárkonyt báránylevesen kívül másba tegyem! :-)

Attilajukkaja 2016.09.15. 19:26:49

@Hobbiszakács:
"Isten őrizz, hogy a tárkonyt báránylevesen kívül másba tegyem! :-)"
Orulok, hogy ezt irod. Ugyanakkor meg kellene, hogy tagadjam az akadekoskodo termeszetemet (akar a skorpio Aesopus mesejeben), ha ezt szo nelkul hagynam. A tarkony nagyon illik a legtobb krumplis recepthez, valamint a semleges izu husokhoz (csirke, pulyka). Nagy banatomra, a halakhoz nem nagyon megy.
Ha nem jol sikerult a krumplilevesed, az nem biztos, hogy a tarkony bune volt. :o)
Orulnek, ha tobb receptet osztanal meg velunk, mert nagyon szerettem azokat a posztokat, ahol jol elcsamcsogtunk egy-ket fozos irasodon. Szerettem, mert nem vagyunk profik, es nem is kivantunk valami profi posztot. Jol ereztuk magunkat. :o)
süti beállítások módosítása