Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Norvég utakon - Rjukan és környéke (2) - A Rjukanfoss

2017.01.20. 09:27 :: Hobbiszakács

Vannak bizonyos természeti csodák, a melyeket látnunk kell, hogy megérthessük egész szépségüket. Ezek közé tartozik egyebek közt e zuhatag is, amely a legnevezetesebb az egész európai szárazföldön." (Jules Verne)

rjukanfoss.jpg

A Rjukanfoss

A Måna folyón kialakult, 104 méter szabadesésű vízesés Norvégia egyik legnevezetesebb látványossága volt egészen 1905-ig, amikor a vizét elvezették, hogy a Vemork vízerőmű turbináinak meghajtására használják. Eredeti "formáját" egyszer egy évben, a 2005 óta évente előadott zenés dráma, a Mari-játékok (‘Marispelet’) alkalmával lehet megtekinteni.

1895893.jpg

Marispelet - Telemark Rómeó és Júliája

Verne 1861-ben járt a Rjukan vízesésnél. Az életveszélyes Maristien ösvényről és a helyhez kötött mondáról az Egy sorsjegy, eredeti címén Un billet de loterie (Le numéro 9672) regényében emlékezik meg:

_the_lottery_ticket_by_george_roux_01.jpg

"Egykor Eystein e veszélyes úton akart elmenni a szép Máriához. Az átjáró túlsó oldalán állt szép jegyese, és a karjait nyújtotta feléje. Egyszerre Eystein megbotlik, elesik, lecsúszik, nem képes megkapaszkodni a tükörsima sziklán, eltűnik a mélységben és a Maasz hullámai soha se vetették ki többé a holttestét." 

Verne naplója szerint vasárnap, július 28-án indultak a vízesést megnézni. Verne és a társasága nem járt sikerrel, a meredek és csúszós Maristien ösvényről vissza kellett fordulniuk. Bezzeg a regénye hőseit Verne nem kímélte a kockázatoktól.

[…] "Alig megfaragott s a Maaszba (helyesen Måna) szakadó patakokon átvetett gerendák vágják át megannyi híd gyanánt, csaknem minden százlépésnyi távolságban. De a norvégiai lovak hozzá vannak szokva biztos lépéssel átmenni ezeken az úgynevezett hidakon, és habár a kariol nincs is ellátva rugókkal, a kissé ruganyos rudak mégis némileg enyhítik a talaj okozta zökkenéseket. Szép idő volt, Joel és Hulda meglehetős gyorsan haladtak el a zöld rétek hosszában, a melyeknek szélét balról a Maasz kristálytiszta vizei mosták."

_the_lottery_ticket_by_george_roux_13.jpg

Kariol (cariole)

[…] "Sűrű ködpára-féle emelkedett a kéklő távolban. Ezt a ködpárát, mely elég magasan kanyargott fel a levegőbe, a Rjukan porrá foszlott vizei idézték elő.

Néhány perc múlva mindketten egy sárgás mohával borított sziklán álltak, csaknem szemközt a zuhataggal. a melyet csak arról az oldalról lehet megközelíteni. A testvérek itt alig értették volna meg egymást, ha beszélgetni akartak volna.

verne-sorsjegy.jpg

A Rjukan zuhatag vízmennyisége óriási, magassága jelentékeny, zúgása nagyszerű. A Mjösz és a Tinn tavak közt, körülbelül kilencszáz lábnyi magasban fogy ki hirtelen a talaj a Maasz medréből, kilencszáz lábnyi magasság hatszor nagyobb a Niagara zuhatagénál, igaz, hogy az utóbbinak szélessége az amerikai partról a kanadai partig három angol mértföld.

A Rjukenfosz itt sajátszerű látványt nyújt, a melyet leírni nagyon nehéz volna. Még a rajz is csak tökéletlenül képes előtüntetni. Vannak bizonyos természeti csodák, a melyeket látnunk kell, hogy megérthessük egész szépségüket. Ezek közé tartozik egyebek közt e zuhatag is, amely a legnevezetesebb az egész európai szárazföldön."

 

Folytatás itt:

1 komment

Címkék: Jules Verne Marispelet Rjukanfoss Kariol Cariole

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8212135971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peferenc 2017.01.20. 11:18:49

Természetesen Európában van még egy pár hasonló vízesés aminek megtekintését az idegenforgalom növelése érdekében igyekeztek is kiépíteni sokkal kényelmesebben, mint Verne idején, a Rjukané volt. Példa erre a Svájci Lautenburgi 300 m magas Staubach-vízesés, ugyan talán kevesebb tömegével, vagy a Rajna vízesés mely ugyan alacsonyabb de víztömege talán még nagyobb, mint a Rjukan vízesésé. Mindkettő csodálatos látvány érdemes megnézni legalább a NET-en.
süti beállítások módosítása