Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Idén is elmarad a Valborg - a svéd Walpurgis éj - megünneplése (Retro poszt)

2021.04.30. 12:30 :: Hobbiszakács

 

Valborg estéjén legtöbbször csípős hideg van, de Svédországban nem az időjárás hanem a naptár érvényes, így április harmincadikán az ország apraja-nagyja lengén öltözve toporog a meggyújtásra váró máglyák körül. Pontban este kilenc órakor fellobbannak a lángok, és a nedves ágakba szorult vízgőz versenyt sípol a tavaszt köszöntő kórussal.

 

Az iszonyú meleg hátrálásra késztet. Tisztes távolságból nézzük a durranások után magasba szálló szikrákat.
A kórus után a tűzszerészeken a sor.
A sötét égboltot színpompás tűzijáték világítja meg, lassan oszlik a jószagú lőporfüst.
A skandináv Walpurgis éjszakán a gonosz varázslók - ha éppen úgy tetszik nekik - megakadályozhatják a növények növekedését, az elvetemültek pedig a vizet borrá változtathatják. Észak lakója ezen az éjszakán kitombolja a tél elűzése fölött érzett határtalan örömét.
Valborg családi ünnep. Húsz év alatt egyszer sem láttam ittas ünneplőt. Persze a hatóságok is mindent megtesznek azért, hogy ne juthass könnyen alkoholhoz. Tizennyolc év alatt nem rendelhetsz szeszes italt, ahhoz pedig, hogy a szeszboltban vásárolj, be kell töltened a huszadik életévedet. Nem is olyan régen, rendelet tiltotta a vendéglők ablakainak elfüggönyözését, nehogy a korhely jól érezze magát pohárral a kezében. Ma már egyre kevésbé rettegnek a szesz "mumusával" való találkozástól. Pedig néha jópofa történetek kerekednek belőle...
A megnémult papagájjal egész oldalas cikk foglalkozott az Expressben. A halálra ijedt Lórira, és az ágyon meztelenül heverő, tökrészeg betörőre a papagáj gazdája talált rá. A delikvens nem remélt szeszlerakatra bukkant, és nem tudott ellenállni a csábításnak. Aztán elálmosodott, de pizsamát már nem talált. Nagyobb kár történt, csak a papagáj frászolt be, méghozzá olyannyira, hogy elfelejtett beszélni. Az ügy bíróság elé került, a Lórinak "pszichikai ártalom" címén 3000 korona kártérítést ítéltek.
A díjat az üvegszem viszi el, amit tulajdonosa tréfából pottyantott az ivócimborája poharába. Elképzelem mindkettőjük meghökkenését, amikor a tikkadt torkon lecsúszott a mandulaszem. Az öklendezőt beszállították a sürgősségire, ahol megnyugtatták, hogy az üveggolyó minden valószínűség szerint természetes úton fog távozni az őt elnyelő közegből. A károsult ezt nem várta meg, hanem újat rendelt a Betegsegélyzőtől.
Pedig megérdemelné, hogy egy ideig büdöseket pislogjon.

4 komment

Címkék: valborg

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr111091516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sgergely · http://twitter.com/sgergely 2009.05.04. 10:48:08

ezek szerint a svéd befogadó nemzet, hogy ilyen sztorikat is hall az ember? vagy csak újságban vannak ilyenek?

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2009.05.04. 11:58:07

Ezek tényleg ügyesen harcolnak a sötétség és a hideg ellen!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.04. 15:22:10

Valborgis éj? :-)

Az utóbbi eset, mint vicc terjedt egykoron úgy, hogy a delikvens nem vette észre az említett pót-tag (nem végtag) eltűnését, ellenben irtózatos székrekedéssel kereste fel az orvosát. A jó doktor a legegyszerűbb módszerrel próbált "betekintést nyerni" páciense gondjaiba, de rémülten hökkent vissza ezekkel a szavakkal:
"Megáll a tudomány !
Megáll az ész !
Nem lehet benézni,
Mert valaki kinéz!"

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.05.08. 08:31:24

@sgergely: a "befogadást" kapacitásnak értsem? :-)
@"saját levében": fogcsikorgatva, nagy kortyokkal harcolunk. Nem spórolunk az energiával :-)
@Mormogi Papa: :-))
süti beállítások módosítása