Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Retro poszt: Az újragondolt paprikás krumpli

2023.10.20. 10:21 :: Hobbiszakács

sk2-ph-dsc01245.jpg

Kedvenc stockolmi újságosom polcán garmadával sorakoznak a vegán diétával foglalkozó folyóiratok.

sk2-20181120_135840.jpg

A színpompás saláták, a hús nélküli hamburgerek,a sajt nélküli pizzák és a tojás nélküli rántották gazdag kínálatából – és a folyóiratok borsos árából - ítélve nemcsak népes, hanem pénzerős is a jól megsütött flekkennek még a gondolatától is megborzadó önsanyargatók tábora.

sk-20181120_135811.jpg 

Az ételt a természetben előforduló formájában fogyasztó „nyers vegán” néven újjászületett bicsérdista mozgalom gigantikus salátákkal és rózsaszínű pépekkel csábítja orthorexiás híveit. 

sk2-20181120_135851.jpg

Dédnagynéném az élete utolsó, eseménytelen időszakában gyakorló bicsérdista - és önmaga töpörödött árnyéka - volt. A családunk többi tagjának az Atkins étrendre valló hajlamáról többek közt a hajnali hússorban elhangzott sóhajtozása árulkodott. A koplalás tehát nem ismeretlen számomra, ezért gondoltam egyet, és a sütés-főzés nélkül készült brokkoli leves,  székelykáposzta és zserbó mintájára megalkottam a nyers vegán konyha parádés fogását, az újragondolt paprikás krumplit.

sk2-ph-dsc01230-2.jpg

A pórias változathoz nem kellett sok fantázia. Innen már csak egy lépés volt az ezúttal már chilivel készült gourmet fogás elkészítése. 

sk2-ph-dsc01261.jpg

Ízig-vérig al dente paprikás krumpli.

A főzésen megtakarított időt tetszés szerint fordíthatjuk meditációra vagy a lelki szemeink előtt lebegő pörköltlidérc hessegetésére.

18 komment

Címkék: nyers vegán újragondolt paprikás krumpli Bicsérdi

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4814381180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2018.11.22. 18:59:11

A köménymag lemaradt :D

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2018.11.24. 09:57:03

Atyaég! Hát már a skandináv kultúra is odavan?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.11.24. 12:04:11

@nagypapi: Úgy bizony :-)
@Benikuty: A köménymag nem fotogenikus, magára vessen. :-)
@α Ursae Minoris: Remélem, hogy a következő poszt is tetszik!
@"saját levében": Nem oda, hanem ide van, kéremszépen. Perspektíva kérdése. :-)))

Attilajukkaja 2018.11.28. 13:46:28

@Benikuty:
Nekem néhány karika hagyma hiányzik, ami megágyazna a krumplinak. :o)

@Hobbiszakács:
A recept zseniális! :o)))
Ugyanakkor ... Mennyire elegáns dolog kigúnyolni mások hiedelmeit, ha azok nem bántanak senkit? Kíváncsi lennék arra, hány bicsérdista családban felnőtt gyermek szenvedett alultápláltságban vagy ahhoz köthető betegségben annak idején. És ma? Vannak erre vonatkozó adatok?
(A kérdés csak költői volt.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.11.29. 07:34:57

@Attilajukkaja: Arról, hogy "nem bántanak senkit", épp ma reggel olvastam:

www.dailymail.co.uk/news/article-6440281/JANET-STREET-PORTER-righteous-people-cause-ruder-feel-entitled-be.html

A költői kérdésre pedig egy "hipotétikus" kérdéssel válaszolok: szeretnél egy vegán családba születni?
:-)

Attilajukkaja 2018.11.29. 08:11:25

@Hobbiszakács:
Köszi a cikket! Janet-Street-Portert a Paprika TV-ből ismerem, és kedvelem is. Ő maga is egy elég éles nyelvű kritikus. Amiről ír, az jogos, de azt hiszem, minden mozgalomban vannak szélsőséges, elvakult egyedek. A vegetáriánusok és vegánok nagy része persze nem ilyen. Én például 30 éve nem eszek húst, de mivel fogyasztok halat, ezért nem vagyok vegetáriánus. És még soha senkinek nem mondtam, hogy ne egyen húst, maximum annyit, hogy egyen kevesebbet. :o)

"szeretnél egy vegán családba születni?"
Nehéz megmondani, mert attól függ, hogy az esszenciális aminosavakat mivel viszik be az étrendjükbe. Ázsiában simán el tudom képzelni, ahol a vegetarianizmusnak nagy hagyományai vannak. Itthon is simán el tudom képzelni, hogy egy ovo-lakto vegetáriánus családban nőjek fel. Halat, rákot csak azért eszem, mert nagyon szeretem, de nem ragaszkodom hozzá foggal-körömmel. Tojás és tejtermékek nélkül viszont nehezen tudnám elképzelni az életem, bár úgy tudom, hogy tejet a bicsérdisták is ihatnak.
Azt viszont abszolút nem tudom elképzelni, hogy valaki más erőltesse rám az étkezési normákat (bizonyos keretek között). A felelős állattartásért persze én is kiállok, mert ami egyes állatok "tömeggyártásában" folyik, az gyakran tényleg megdöbbentő!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.11.29. 09:34:30

@Attilajukkaja: "hogy az esszenciális aminosavakat mivel viszik be az étrendjükbe".

Hát ez az! :-)

Aki közvetlenül a háborús évek után született, az még emlékszik a pirított grízből álló étkezések utáni K- és D-vitamin injekciókra valamint a kálcium- és B12 pirulákra.

Idős korban tökéletesen megfelel a vegetáriánus étrend, melyben az "állati termékek" - például a kacsazsír, vagy a rántottához a füstölt szalonna - az ízélményt emelik. (Kaszáláshoz az utóbbi elengedhetetlen.)
:-)

Attilajukkaja 2018.11.29. 10:19:54

@Hobbiszakács:
"Aki közvetlenül a háborús évek után született, az még emlékszik a pirított grízből álló étkezések utáni K- és D-vitamin injekciókra valamint a kálcium- és B12 pirulákra."
Hát igen. Egy hiánygazdaságban sajnos ilyesmik is szükségesek. Még jó, hogy léteztek ezek a táplálékkiegészítők! Ma már ennél jobb a helyzet.
Azért a növényekben is előfordulnak azok a fehérjék, amelyek szükségesek az életfenntartáshoz. Ilyen pl. a quinoa vagy a tofu. Főleg a japán tofuban, amit tojásból és dashiból készítenek. :o)

"a kacsazsír, vagy a rántottához a füstölt szalonna - az ízélményt emelik."
Én ma pl. "székelykáposztát" főzök, amelyben a füstölt ízt a füstölt paprika (magyar chipotle) adja, a "húst" pedig a végén hozzáadott, paprikás lisztben megforgatott és kisütött harcsa. De a füstölt tofu is finom benne.

"Kaszáláshoz az utóbbi elengedhetetlen."
Nagyapám is kenyeret, szalonnát és vereshagymát vitt magával, amikor kiment hajnalban a határba kaszálni, ami gyakorlatilag az aratást jelentette. Túlélt két világháborút és elég sokáig élt. Egy esküvőn esett össze, ahol 92 évesen fúvósként volt a zenekar tagja, de
megütötte a szél. Nagyanyám azt mondta, túlfújta magát.

Attilajukkaja 2018.11.29. 12:36:30

@Hobbiszakács:
Nagyanyám - szerintem - elég pontosan felállította a diagnózist. Nagyapámnak valószínűleg megpattant egy főér az agyában a fújásból adódó megerőltetés miatt, ... de legalább gyors és szép halála volt. Igen, hiszem, hogy ilyen is létezik.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.11.29. 13:53:07

Megúszta hosszas elgyengüléssel és betegséggel járó szorongás nélkül... Szerencséje volt.

Attilajukkaja 2018.11.29. 15:35:04

@Hobbiszakács:
Kár, hogy én nem játszom semmilyen fúvós hangszeren ....

Attilajukkaja 2018.11.29. 16:34:09

@Hobbiszakács:
Basszus! Erre nem gondoltam. :o))))
Köszi, hogy eldumcsiztál velem.

Vidor Komor 2021.10.29. 21:37:37

@Attilajukkaja: Próbálj meg szalmaszálon át felfújni egy régi, klasszikus focilabdát, az is fölér egy tubaszólóval...
süti beállítások módosítása