Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Julbord - a Karácsonyi svédasztal

2018.12.20. 12:40 :: Hobbiszakács

A julbord - a karácsonyi svédasztal - a smörgåsbord gazdag rokona. Már szeptemberben elkezdik tervezni, és decemberben mást sem lehet hallani, minthogy ki hol, mit és mennyit evett. Tekintettel a tömeges igényre, julbordra terítenek minden valamirevaló étteremben. 

sk2-ph-dsc01485.jpg

Ulriksdals värdshus

Idén a  stockholmi Ulriksdal palota melletti étteremben ültük meg a karácsonyi lakomát. 

sk2-ph-dsc01498.jpg

A hidegtál részleg

Bevezetőnek glöggel - a forralt bor skandináv változatával - koccintottunk, amibe mandulát és mazsolát áztattunk.

ho-julbord007.jpg

Glögg mazsolával és mandulával

Koccintás után beálltunk az ízlésesen elrendezett és gazdagon megrakott asztalok előtt kanyargó sorba. A hidegtál asztal "halas" felén pácolt heringekből, füstölt és pácolt lazacfélékből lehetett válogatni. 

ha-pacolt_hering.jpg

Különféle pácolt heringek

ha-fustolt_es_pacolt_lazac.jpg

Lazaceldorádó

sk2-ph-dsc01519.jpg

A hidegtál asztal "húsos" részén pástétomok, sonkák és felvágottak sorakoztak. 

ha-sonkastal.jpg

A sonkás tál

ha-pastetomok.jpg

Pástétom Cumberland-szósszal és vöröskáposzta-krémmel

A melegtál-oldalon parányi sült kolbászkák, húsgolyócskák, szardíniás rakott krumpli, egészben sült lazac, válogatott szószok, valamint főtt burgonya között lehet válogatni. 

sk2-ph-dsc01529.jpg

Meleg ételek 

A tapasztalt svéd tudja, hogy egyenlőtlen a küzdelem, ezért csak kedvenc fogásaiból vesz, és a vacsora alatt többször cserél tányért.

sk2-julbord-020.jpg

Az első tányérra a mustárban és a kapros szószban pácolt heringből, a pácolt lazacból, a füstölt lazacból, és az ikrás töltött tojásból szedtünk.

julbord033.jpg

Az óvatos duhaj halas tányéra.

Ehhez a furcsa ízű karácsonyi sör (julöl) passzol a legjobban. 

sk-ph-dsc01530.jpg

Julöl - karácsonyi sör

A melegtál-részlegen "kötelező" fogás az egészben sült lazac, a parányi sült kolbászkák (prinskorv - azaz hercegbügyürű), „IKEA” húsgolyócskák (köttbullar), a szardíniás rakott krumpli (Janssons frestelse - Jansson megkísértése).

sk2-julbord-022_1.jpg

Hagyományőrzők a rémesnek tartott lutfiskből - lúgozott halból - is szoktak szedni.

sk2-julbord-023.jpg

Lutfisk zöldborsóval és besamel mártással

A válogatott sajtok után a sütemények, és a torták zárták a sort..

ha-edesseg.jpg

Az "édes" asztal

sk-ph-dsc01536.jpg

Sáfrányos torta, brownie, angol "gyümölcs süti" és crème brûlée.

21 komment

Címkék: . Julbord Karácsonyi svédasztal

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9014503040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.12.20. 13:25:09

Ó, milyen jó, hogy szóba hoztad a témát!
Pont akartam is neked írni/hozzászólni ebben az ügyben.

Most kedden voltunk egy családi julbordon, a Gröna Lund területén lévő Tyrol étteremben.
Norrland (Észak-Svédország) és vadételek volt a téma.

Az volt a család egybehangzó véleménye, hogy ez volt a legjobb julbord, amin eddig részt vettünk (mármint az ételeket tekintve – tavaly egy XVIII. századi témájú julbordon voltunk, ahol Bellman személyesen adta elő nekünk a műveit; a szórakoztatást és a hangulatot tekintve az is nagyon jó volt). :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.20. 13:37:28

@α Ursae Minoris: Jéééé! Ha megkérdezel, hogy Stockholmban hol lehet a legjobb julbordot enni, akkor habozás nélkül a Tyrolt ajánlom. Kb. tíz évvel ezelőtt voltam, akkor is a vadhús volt a téma. Nem éppen "intim" környezet, túl nagy a terem, de a minőség és a választék messze a legjobb. (Hacsak nem vegán az ember fia.)

Attilajukkaja 2018.12.20. 14:59:04

Aha, szóval ilyen az igazi svédasztal! :o)))
Gyönyörű.
De mi az a lúgozott hal?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.20. 16:06:30

@Attilajukkaja: A lofoteni szárított tőkehalat lúgos kémhatású Na2CO3 és Ca(OH)2 oldatba áztatják. A több hetes procedúra után - vízben két hétig - lúgban egy hétig - vízben megint két hétig - egy kocsonya állagú halhúst nyernek, és azt főzik meg.

Ha érdekel, akkor Lofoten szigeteki halszárításról itt olvashatsz:

skandikamera.se/turista/Lofoten-szigetek/Lofoten-szigetek.htm

Attilajukkaja 2018.12.20. 17:00:06

@Hobbiszakács:
Köszi a linket. Nagyon érdekes volt, mindegyik kép nagyon szép, de egyik-másik fantasztikusra sikerült (pl. az az ugró alak a szikla csúcsán).
Visszatérve a lúgos halra. Miért tartják egyesek rémesnek? Tényleg lúgos az íze? Ha olyan rossz lenne, az olaszok biztosan nem vásárolnák tömegével.
A bacalao is szárított tőkehal, de azt csak simán agyonsózzák, aztán kiáztatják. És nagyon finom!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.20. 17:11:31

@Attilajukkaja: Azért, mert nem bombabiztos az eljárás: előfordul, hogy nem mossák ki elég jól a lúgot belőle, és az íze rossz lesz, ha meg túlmossák, akkor az állaga lesz gélszerű, ami ugyancsak elveszi az étvágyat. Akinek ilyenhez volt szerencséje az joggal hőköl hátra a láttán.

:-)

Ja, és ez szárított hal, só nincs a képben.

Attilajukkaja 2018.12.20. 17:59:36

@Hobbiszakács:
Aha! Szóval só nélkül szárítják és csak utána áztatják szódában és oltott mészben. De miért tesznek ilyet? Gyorsítja a hal puhulását?
Ezek meszet ettek? :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.20. 19:39:04

@Attilajukkaja: Szódában, méghozzá a Móra Ferenc féle kalcináltban :-)

A kilúgozás ismert művelet, puhítja a szöveteket, másra nem tudok gondolni.

Attilajukkaja 2018.12.20. 20:43:53

@Hobbiszakács:
Én is csak a hús puhítására tudtam gondolni, ... de még így is heteket vesz igénybe. Vajon megéri? Nyilván igen, mert évszázados hagyomány. De én biztosan nem így csinálnám. :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.21. 06:29:54

@Attilajukkaja: Nakéremszépen, hosszas és kitartó keresés után megtaláltam a választ a kérdésedre: a filézett és szárított hal úgy néz ki, mint egy lapos deszkadarab. Vízbe áztatva megszívja magát, és megpuhul, de nem nyeri vissza az eredeti méreteit. A proteinek megváltoztak, "megsérültek" a szárítás alatt, ezért csupán vízbe áztatva nem nyerik vissza eredeti formájukat. Itt jön be a képbe a lúgos kezelés, melynek hatására a proteinek megemberelik magukat, "megdagadnak", és a hal az eredeti nagyságának a duplájára nő. Kényes folyamat, a lúgozómester folyamatosan ellenőrzi a dolgok alakulását.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.12.22. 13:18:47

@Hobbiszakács: Igen, a terem nagy – a lányok szerint máskor valami Mamma Mia live show is szokott itt lenni, ezért kicsit görögös is volt a berendezés – ezt most azért igyekeztek észak-svédbe fordítani fenyő- és egyéb rusztikus díszítésekkel, meg pár, erdei kunyhót idéző felirattal (pl. arrról, hogy hol van a tűzifa).
Egy kisebb sarokban voltak vegán alternatívák is, megkóstóltam a tofut, nekem annyira nem volt meggyőző; de hát amúgy sem én vagyok a célközönség...

Attilajukkaja 2018.12.22. 13:24:42

@Hobbiszakács:
Érdekes. Köszi az utánajárást! :o)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.12.23. 13:49:46

Szép napot!

Hűha, ez aztán a bőségtál! :)

Szeretettel kívánok Nektek áldott karácsonyt és egészségben, szeretetben, boldogságban, sikerekben bővelkedő új esztendőt! :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.24. 11:51:08

@fiam: Köszönöm/köszönjük szépen a jókívánságokat, jó látni Téged, mégha ritkán is.

A kellemes Karácsonyi-Újévi ünnepléshez a jó étvágy mellé jókedvet kívánok. Jusson belőle jövőre is!
:-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.12.24. 13:19:40

@Hobbiszakács: Köszönöm szépen :)
Igyekszem kicsit gyakrabban idenézni. Hiányoztok.
Jókedvet Neked, Nektek is! :)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2018.12.27. 22:02:12

Húúúú, abba a halas sorba én is beállnék, szívesen!
Várjuk a szilveszteri beszámolót is! Előre is B.Ú.É.K.!
süti beállítások módosítása