Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Kirándulások Stockholm környékén (2) – Härkeberga, a "képeskönyv" templom

2019.06.27. 07:39 :: Hobbiszakács

sk2-ph-dsc04435.jpg

A Stockholmtól 70 kilométerre fekvő Härkeberga templom falait és boltozatát a középkori Svédország legismertebb művésze Albert Målare - vagy, ahogy műveit aláírta, Albertus Pictor - festette ki valamikor az 1480-as években.

sk2-ph-dsc_3376.jpg

Härkeberga temploma

A reformációt követően, a XVII. században lemeszelték a színpompás falfestményeket, de a boltozat illusztrálását érintetlenül hagyták.

sk2-ph-20180623_150600_1.jpg

Az XIV. században épült, alacsony kőfallal körülvett Härkeberga teremtemplomba a fegyverházon keresztül lehet bejutni. Ide rakták le a távoli tanyákról érkezett látogatók a fegyvereiket.

sk2-eletkerek.jpg

Az egyik falon az élet mulandóságára figyelmeztető "Élet Kereke" fogadja a látogatót. 

sk2-ph-azh_1614.jpg

Az orgona mellett a "Végítélet" arra emlékeztet, hogy egy nap felelnünk kell majd a tetteinkért. A sírból kilépő feltámadottak egyike épp a földet piszkálja ki a füléből.

sk2-ph-dsc04429.jpg

Az oltár előtt függő feszület az 1300-as évek első feléből származik.

sk2-ph-dsc_0069.jpg

A bibliai jelenetek a német földön készült Biblia pauperum -"a szegények bibliája" - fametszetei alapján készültek. (Képes biblia volt a betűvel nem élők számára.)  

sk2-ph-dsc04421_1.jpg

A lübecki képfestők nyomdokába lépő egyházi propagandadekoratőr modelljei a középkori Stockholm lakosai köréből kerültek ki. Ruházatukból az akkori idők divatjára lehet következtetni. 

sk2-h_rkeberga-azh_6078.jpg

Jónást a tengerbe hajítják a gengszterek, hogy három nap múlva kopaszon és pucéron kerüljön elő a cethal gyomrából. Kicsivel arrébb Sámson feszíti szét az oroszlán száját. 

sk2-ph-dsc04441.jpg

„Amikor Sámson a timnai szőlőhegyhez ért, ordítva nekirontott egy fiatal oroszlán. Rászállt az Úr lelke, és Sámson puszta kézzel széttépte az oroszlánt, mintha csak egy kecskét tépett volna szét.”

sk2-h_rkeberga-azh_6079-2.jpg

Itt meg Dávid veselkedik neki, hogy levágja a legyőzött Góliát fejét. (Az eset még a Genfi egyezmény megkötése előtt történt.) 

sk2-ph-dsc04446.jpg

Ami azt illeti, Albertus pocsék állatfestő volt, képein a tevének három púpja van, az oroszlán majombőrbe bújt medvére hasonlít, a bizonyára hallomásból ismert elefánt pedig púpos krokodilra emlékeztet. 

sk2-ph-dsc_3343_1.jpg

A falfestés két alaptechnikája - az al fresco, azaz a friss vakolatra való festés, és az al secco, a megkötött, száraz vakolatra festés - közül Albert az utóbbit alkalmazta. A kék festék azurit, a zöld malachit, a sárga masszikot és okker, a vörös cinóber és indiai vörös, vagy ahogy annak idején nevezték, caput mortuum (a halott feje) volt. 

sk2-ph-dsc04456_1.jpg

Az évszázadok alatt a vörös cinóber megfeketedett, de a többi – az okkersárga, a kobaltkék és a smaragdzöld - ma is élénken virít. 

4 komment

Címkék: albertus pictor härkeberga Biblia Dávid és Góliát Härkeberga templom Biblia pauperum szegények bibliája Sámson és az oroszlán Jónás és a cethal egyházi propagandadekoratőr

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5814912938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2019.06.27. 11:29:14

Most együtt voltunk meglátogatni ezt a templomot - ez úton is (ismét) köszönet a kirándulásért!

A képek közül nekem az elefánt volt a kedvencem. :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.06.27. 13:16:57

@Hobbiszakács: Hasonló volt már a kezemben, csak "köcsögduda" néven :-)
(Elnézést a nem pécé "áthallásokért", de valóban ez a neve.)

Vidor Komor 2020.02.02. 20:01:49

Megismételhetetlen élmény volt számomra is a herkeberke... Köszi szépen, kedves H.!
süti beállítások módosítása