Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Nincs új a Nap alatt

2019.09.05. 09:36 :: Hobbiszakács

Az előszoba felől matatás, majd egy hangos zutty törte meg a hajnali csendet. A postás dobta be az újságot
Elég egy pillantás vetnem a címlapra, hogy rájöjjek: az újság tizenötezer évvel ezelőtti példányát tartom a kezemben. Ha én ezt elmondom a sakk klubban! 

6x.jpg

Gunnar szerint akkoriban nem tudtak sem írni, sem olvasni. Mondom neki a viccet a székelyről és a koreairól, akiket a ki-tudja-hányadik Internacionálén egymás mellé ültettek.

– Az én elnököm Nám Ír! – így a koreai.
– Az enyém se nám ír, se nám olvas – bólint rá a góbé.

Gunnar röhög, ebből jövök rá, hogy álmodom. Azon kívül, hogy nem tud magyarul krónikus politikai korrektségben szenved. Népcsoportról lévén szó, ne vádolja őt senki rasszizmussal. Biztos, ami biztos alapon fapofát vágna.

6s.jpg

A szalagcím szenzációt ígér: „Veszélyes fegyvert találtak fel.” Alatta kisebb betűkkel: „Az íjból és nyílvesszőből álló szuperfegyver forradalmasítja a hadviselést.”A Tudomány és a technika rovatban a babiloni tudósító egy szögletes, előre gyártott építőelemről számol be. (Tégla lesz az, tippelek a stréber magabiztosságával.) A napóra-szkeptikusok továbbra is a lótusz virágzását találják megbízhatónak.

6d.jpg

A kulturális rovatban paleolit művészek sziklarajzaival illusztrált cikk az Altamira barlanggaléria őszi tárlatáról számol be. A Gasztronómia rovatban a nyerskoszt hagyományőrzők a sült hús betiltása mellett kardoskodnak. A Gyakorlati tanácsok között az első írott környezetvédelmi emlék: „Ne dobáljuk ki a lerágott csontot a barlangból, idecsalja a vadállatokat.”

6n.jpg
A vezércikk a jégkorszakot fenyegető klímaváltozás veszélyeire hívja fel a figyelmet. „Mélységesen tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a mamut kihalásával nyugodtabb lesz az életünk.” A cikk írója, egy Homo Sapiens leszármazott, messzire elkalandozó halászok jelentéseire hivatkozik, akik szerint a Skandináviát borító két kilométer vastag jégtakaró naponta fél hüvelykkel lesz vékonyabb. „Ha nem hozunk sürgős intézkedéseket a klímaváltozás megakadályozására, akkor a következő generációk a gyönyörű gleccserek helyett zöldellő mezőkön, vadakban bővelkedő erdők mellett kényszerülnek élni.”

Vakító napsütésre ébredek. Az újság a lábtörlőn hever. Kávét főzök, és kiülök a Stockholmra néző teraszunkra. A paprika beért, a paradicsom fürtökben lóg az ágakról. Még két-három hét és beköszönt az ősz.

sk2-ph-azh_9685.jpg

Addig még úszom néhányszor a Balti-tengerben.

9 komment

Címkék: Alta Sziklarajzok Nincs új a Nap alatt Alta Múzeum Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr815040792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.09.06. 09:02:07

"Tompora mutantur..." (mármint a Zasszonyé :-P)

Egy bizonyos: a "Nos mutamos in illes" az újságírókra nem áll.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.09.06. 10:57:01

Megalitiska Bladet :-)))

A "The Flintstone Family" (Kőkorszaki szaki) eleje főcímében mintha egy faragott kőtáblát (nem a Mózes-félét) hajítottak volna a lábtörlőre :-P

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.09.07. 10:07:35

Ma már nincsenek rikkancsok. Mi több, gyanítom: a fiatalok többségének fogalma sincsen arról, miben is á l lt ezen mesterség gyakorlása.

Ellenben 1956 őszén még élt és virágzott e szakma. Az események hevében az egyik fiatal lapterjesztő állítólag így kiáltozott (hiszi, aki akarja - én ugyan már éltem, de aligha értettem volna meg, miről is szól a dolog):

" Szabad nép a Magyar Nemzet! Ludas a Matyi ! "

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.09.09. 10:42:05

Kedves HSz ! Ha már olyan szívélyesen invitáltál minket e poszthoz...
Időrendben a lányom következik (neki is elküldtem a poszt linkjét).

- A Kuruzslórovatból: A legújabb kutatások bizonyítják, hogy a porrá tört békafog hatékonyabb a törött csontra, mint a ráolvasás!
Apróhirdetés: Újszerű állapotban lévő mamutbőr sátor eladó! A jövő mobil otthona megváltoztatja barlanglakó perspektíváját! Jelige - vissza a természetbe!
Valamint: A fiatalok mamutölő beavatási próbáját már 2 barlangban betiltották! (Lásd korábbi cikkünket a barlangon belüli agresszió és a beavatási próbák kapcsolatáról.)
...és:
Ön is szégyenkezik a családi barlang hevenyészve megrakott tűztere miatt.? Netán kialszik? Profi tűzrakó tanfolyam indul...

Aztán mindketten hasonlóra gondoltunk, én le is írtam:

A Stone-Emo meg a Cave-Punk vonulat kapcsán.
Idősebb prehisztorikus olvasóink rosszallják, hogy az ifjabbak elviselhetetlen zajt csapnak - mert zenének aligha nevezhető ez - az állati csontokból készült "síp"-okkal, meg a lithophones-okkal...
www.youtube.com/watch?v=lEf9cNoYd4k

Nem beszélve azokról a Hippy-Hoppykról, akik a teheneket próbálják magukhoz édesgetni - mit sem törődve az azok által keltett káros gázokkal...

Kiküldött tudósítónk jelenti az Ister partjáról:
mult-kor.hu/mar-3000-eve-is-nyomot-hagyott-krnyezeten-az-emberiseg-20190903

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.09.09. 10:51:34

@Mormogi Papa: Ez szuper! (Időben szólok, készüljetek a jövő híreire is!) :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.09.11. 12:47:58

@Mormogi Papa: Vagy pedig... Moszkvai tudósítónktól:

A testvéri Nagy Britannia az elkövetkező ötéves terv keretében újabb három hónapot kapott a Brexit végrehajtására.

Az Európai Egyesült Államok Központi Bizottsága főtitkárának bejelentését felállva, hosszas és ütemes tapssal üdvözölték a küldöttek.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.09.11. 13:36:22

@Hobbiszakács:

1984. Vannak egyenlőbbek...

De jobban tenném, ha... llgatni arany.
süti beállítások módosítása