Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Stockholm "messze legfinomabb" fagyija (1)

2020.01.13. 07:51 :: Hobbiszakács

sk2-ph-dsc05465.jpg

Nyáron, amikor legjobban tűz a nap, akkor a tőzsgyökeres stockholmi kiruccan a belvárostól 25 kilométerre északra fekvő Vaxholmba, ahol Nagy-Stockholm elismerten legfinomabb fagyiját készítik.

sk2-dsc05539.jpg

A Vaxholmba tartó hajók óránként indulnak a Királyi Palotával szemközti Grand Hotel elől.

sk2-ph-20190727_180937_1.jpg

Hétköznap kevés a turista, könnyen lehet ülőhelyet kapni a fedélzet árnyékos oldalán.

sk2-tivoli.jpg

A Tivoli körhintája mögött Stockholm Champs-Élysées-je, a Strandvägen látszik, 


sk2-ph-dsc02032.jpg

Az 1915-ben épült "aggmenpalota" - a Danvikshem.

A Stockholmba vízen érkező hajlamos királyi palotának vélni a környezetéből kimagasló, soktornyos, cifra épületet. Nem egy Stockholmba látogató hadihajó kapitánya adatott már le tisztelgő ágyúlövést a nagyothalló öregek örömére. Egy ideig elmegyógyintézetként működött. Innen származik a közismert "megérett már Danvikra" mondás. (Kolozsvári megfelelője a „zöldfedelű”.) 

A giccses épület olyannyira bosszantotta a szemközti Djurgården szigeten lakó Eugen „festő” herceget, II. Oszkár király fiát, hogy a rezidenciája teraszáról készült tájképein csak a Danvikshemtől balra, vagy a jobbra eső tájat örökítette meg.

sk2-ph-azh_4325.jpg

Ez a monumentális "beton- és vízszivárvány" Nacka városrész kikötőjében áll.

sk-ph-dsc03622_1.jpg

A szivárvány csúcsáról a csillagokat égboltra szegező Atyaistennek - Fader Gud - szolgálatkész angyal hajigálja fel az utánpótlást.

sk2-ph-dsc02053.jpg

Carl Milles szobrát eredetileg az ENSZ New York-i székháza elé tervezték.

Nacka után kiszélesedik a tengeröböl, ritkul a látnivaló. Ilyenkor kell jegyet váltani, és körülnézni a csillogóra sikált, százéves veteránon.sk2-dsc05521.jpg

(Folytatás következik)

1 komment

Címkék: Stockholm Djurgården Tivoli Vaxholm Danvikshem Strandvägen Storskär

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6115404758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.01.13. 09:35:13

Szombaton gyorsított autóbuszra szálltam. Ez annyit tesz, hogy én három megállót mentem vele (ennyiszer állt meg), de egy "normál" busznak ezen a vonalon nyolc megállót jelentett volna. Egy pár, akik már a buszon voltak, mikor felszálltam, ezt a beszélgetést folytatta.
- Van nálad kápé ? (Azaz készpénz, kérdezte a férfi.)
- ... ?
- Nem baj, ha nem kártyázhatunk, legfeljebb jártunk egyet.
Ez ugrott be az első képről. Tudom α Ursae Minoris -tól, hogy arrafelé már a ministráns is bankkártyaleolvasóval "perselyez", így nem lepődtem meg :-P
Az "aggmenpalota" mely nyelven értelmezendő :-)))
Nálunk a "sárgaház"-at emlegetik - jóllehet a monarchiás időkben épült középületek java sárga... Ezt gyakran emlegették olyanok, akik Párizst szerették volna megtalálni nálunk díszletnek.
süti beállítások módosítása