Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Marci Jégországban

2021.03.03. 07:48 :: Hobbiszakács

Volt egyszer, hol nem volt, még az északi sarkkörön is túl volt egy hóval-jéggel borított sziget. Lakói a Sarki kocsmában szokták megtárgyalni ügyes-bajos dolgaikat.

foka1c.jpg

- Hiába mentem ki korán a lékhez, nekem már nem jutott fókahús - búslakodott Márton, a becsületben megsárgult bundájú, öreg jegesmedve.

- Hogy ott rohadna meg ez a modern klíma, meg az is, aki kitalálta – morogta a reakciós hírében álló Ubul rozmár.

- Egyszer olyan hideg volt, hogy nagyapámat ölben vitték be a menedékházba – nosztalgiázott Lopakodó, a sarki róka.

- Békebeli telek már csak a Föld másik felén, az Örök Tél Országában fordulnak elő – mondta Puffin, a csapos.

- Így igaz – hagyta rá Moby bálna. - Azért tudom, mert tavaly ott töltöttem a szabadságom. A parton egymás hegyén-hátán hevertek a fókák.

Hazaérve így szólt Márton a fiához:

- Marci, eljött az ideje hogy szerencsét próbálj. Holnap felpattansz egy délnek tartó jéghegyre, és irány a fagyban-fókazsírban bővelkedő Jégország. És ha minden jól alakul, akkor megyünk mi is utánad – tette hozzá.

Másnap Marci egy jéghegy fedélzetéről intett búcsút a parton összegyűlteknek. Moby nagyokat szuszogva kitolta az úszó alkalmatosságot a nyílt tengerre, ahol a lassan csordogáló Golf-áramlatra bízta.

Alig egy hete volt úton, amikor a meleg áramlat kikezdte a klímaérzékeny közlekedési eszköz alvázát. A jég széttöredezett, a stabilnak ígérkező alkotmány fokozatosan beleolvadt alkotó elemébe. Marci egy kis jégtáblára szorult, azon sodródott tovább. Úgy érezte, hogy minden elveszett, és neki itt kell elpusztulnia a végtelen óceán közepén, anélkül, hogy megláthatná azt a csodás országot. Egyszer csak emberi beszéd hangjaira lett figyelmes. A hangok a föléje tornyosuló hajó fedélzetéről jöttek. Csípést érzett a combján, és szinte azonnal mély álomba merült.

Arra ébredt, hogy szakállas férfiak és viharkabátos nők hajolnak föléje. Ijedtségre nem volt oka, megmentői megkülönböztetett bánásmódban részesítették. A kapitány tofuból, szójababból és B-vitaminból készült díszebédet adott a jéghegytörött tiszteletére, majd kiadta a „teljes gőzzel előre” parancsot.

Marci nem tudott hova lenni az örömtől, amikor egy reggel hóval borított földcsík jelent meg a láthatáron. Türelmetlenül várta, hogy egy szélvédett öbölben kikössenek. A kapitány elmorzsolt egy könnycseppet, a matrózok összeölelkezve néztek az útitársuk után, aki az együtt töltött idő emlékére csinos nyakörvet viselt a nyakán.

Marci felkapaszkodott egy jégsziklára, és körülnézett. Egy közeli ablakból fény pislákolt, bentről beszélgetés hangja szivárgott ki. Megrázta a bundáját, hogy megszabaduljon az emberszagtól, és belépett a kocsmába.

A bentiek úgy meredtek Marcira, mint aki kísértetet lát. Mobynak leesett az álla, Lopakodónak megállt a pohár a mancsában.

Az öreg Márton ocsúdott fel elsőként a meglepetésből.

– Sört mindenkinek! Állom a számlát!

 

-----------------------------------------------------

Az illusztráció Ion Mitrici munkája (1955)

4 komment

Címkék: Marci Jégországban

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8816442418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidor Komor 2021.03.03. 08:18:09

A rajzocska a hajdani szovjet gyermekkönyvek stílusát követi; a szerzői jegyzet alapján bukaresti bácsi rajzolta, Sztálin halála után két évvel. Megérzésem szerint ez a kép inspirálta a fabulát. Kár, hogy Marci nem jutott messzire, arra lettem volna kíváncsi, mi történik akkor, ha egy medve eljut az Antarktiszra és degeszre tömi magát az ottani csemegékből. A túlzott bőség a faj eltorzulásához vezet, lásd galápagosi fregattmadár és észak-amerikai ember.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.03.03. 08:58:43

@Vidor Komor: A jegesmedve ki/bevándorlás kérdése többször felvetődött és elvetődött. Mert mibe kerülne felpakolni egy tucat macit a két sark között ingázó kutatók hajójára? Kvázi semmibe, azon kívül, hogy felennék a pingvinállományt. Helycserével talán megoldható lenne :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.03.04. 11:01:16

@Hobbiszakács: Nem a felpakolás a költséges, inkább a koszt-kvártély meg a takarítás és a megfelelő személyzet fizetése, ellátása... Mivel mostanában több Gerald Durrell könyvet is olvastam, ezek nem is olyan egyszerű dolgok...
("Noé bárkáján" 'The Overloaded Ark' utolsó fejezetei például.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.03.05. 08:38:39

@Vidor Komor: @Mormogi Papa: Önkéntesekkel és a kikötőkben veszteglő óceánjárókkal megoldható lenne koplaláshoz szokott jegesmedvék szállítása. Királypingvinekkel megrakodva térnének vissza, mint anno teafűvel és fűszerekkel Indiából. :-)
süti beállítások módosítása