Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Képriport a Skansenből és a norvég nemzeti ünnep alkalmából tartott felvonulásról

2022.05.18. 09:27 :: Hobbiszakács

Tegnap, május 17-én a stockholmi norvégok felvonulással és zenés műsorral emlékeztek a syttende mai-ra keresztelt nemzeti ünnepükre.

sk2-ph-azh_9926.jpg

sk2-ph-azh_9805.jpg

sk2-azh_9814.jpg

sk2-ph-azh_9933.jpg

sk2-ph-azh_9857.jpg

sk2-ph-azh_9909.jpg

sk2-ph-azh_9912.jpg

 

4 komment

Címkék: Stockholm Skansen syttende mai Május 17 Norvég nemzeti ünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4717834321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.05.18. 09:57:16

Versben pedig:

"Ez a Norvég sorvég..."

(Azaz a verssor végére tett rím.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.05.18. 10:24:43

No, ó "gondolta A fene!" - hogy a heringsalátának köze lehet a NEMZETI ÖNÉRZETHEZ...
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Sildesalat_2.jpg
(norvégul sildesalaten , svédül sillsalladen )

hÁTTÉR: XIII. Károly (Svéd uralkodó) 1818. február 5-én halt meg, és fogadott fia, Karl Johan (az egykori napóleoni marsall, Jean-Baptiste Bernadotte) követte XIV. Károly svéd János és III. Károly norvég János néven.

(A Svédek) megpróbálták népszerűsíteni a november 4-i „Union Day”-t, mint a hazafias érzés alternatív fókuszpontját. A május 17-i ünnepségek azonban folytatódtak. 1828 májusában János Károly király óvatosan bírálta az ilyen eseményeket a Storting (norvég parlament) előtt mondott beszédében, amely május 13-án megszavazta, hogy abban az évben semmilyen hivatalos ünnepséget nem tartanak. (A Tér Csata: wikipredia.net/hu/Battle_of_the_Square)
(Amit a magyar nyelvű lap ír, azt a gugli fordíthatta - néhpl meglehetősen mulatságosan :-P)

"A „csata” nyomán hat férfit – Frederik Christian Blehrst, Ole Eilertsent, Andreas Hansent, Hans Myhre-t, Christian Mortensent és Andreas Høyert – letartóztattak nyilvános részegség F!!!G és/vagy rendbontás miatt, bár hamarosan mindannyiukat szabadon engedték."

"A feszültség oldására XIV. János Károly király beleegyezett, hogy május 17-én feloldja az alkotmányos ünnepségek tilalmát. Azóta Norvégia nemzeti ünnepeként ünneplik ."

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.05.18. 12:22:43

Május havában - köszönhetően a talán hosszú időre beköszöntő jó, de legalábbis jobb időnek - rengeteg ünnepet tartanak. Mindjárt elsején van a legismertebb - de ne monopolizáljuk egyetlen mozgalom érdekében se.

Itt van példáula a Dél-Amerikai (leginkább spanyol nyelvű, esetleg "Spangol" :-) ) lakosság által tartott
"Május Ötödike" - azaz a "Cinco de Mayo" ünnepe. A rengeteg ünnepi gif közül itt van egy jellemző:

i2.glitter-graphics.org/pub/1220/1220172pjfcqxp4yu.gif

Vagy egy-két izgalmasnővéresebb:

i1.glitter-graphics.org/pub/1220/1220171oy26hgck1t.gif

i10.glitter-graphics.org/pub/1188/1188860p4x6b6m7ld.gif

Magyarázatképpen:

hu.wikipedia.org/wiki/Cinco_de_Mayo

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.05.18. 12:32:23

A Pueblai ícsatában győztek ugyan, de a franciákat nem tudták feltartóztatni, ám:

"Történészek szerint azonban azért is volt nagy a jelentősége a pueblai csatának, mert ha itt nem állították volna meg egy időre III. Napóleont, aki így gyorsan el tudta volna foglalni az országot, akkor valószínűleg a déliek oldalán beavatkozott volna az éppen ekkor zajló amerikai polgárháborúba is, aminek így akár az eredményét is megfordíthatta volna."
"Az ünnep elterjedése leginkább a Mexikóból az USA irányába történő bevándorlásnak köszönhető: a 19. század végén a kaliforniai mexikóiak kezdték egyre szélesebb körben megünnepelni, hogy nemzeti büszkeségüket kifejezzék, átéljék összetartozásukat, valamint felhívják az amerikaiak figyelmét arra, hogy többek között a pueblai eseményeknek köszönhető, hogy az Amerikai Egyesült Államok ma olyan formában létezik, amilyenben. "

Nyelvi vonatkozások:

"1989-ben a többek között a Corona sört importáló Gabrinus Group azzal vett részt a Cinco de Mayo népszerűsítésében, hogy kampányt indított azért, hogy ezen a napon a Mexikóból származó amerikaiak vásároljanak mexikói söröket. Mára az USA-ban május 5-e azok közé a napok közé tartozik, amikor a lakosság a legtöbb alkoholt fogyasztja, ezért a napot gúnyosan „Drinko de Mayónak” is nevezik.

Angol nyelvterületen mára helyenként a majonéz is nélkülözhetetlen „kellékévé” vált a rendezvényeknek, ugyanis a Cinco de Mayo nevéhez igen hasonló angol „sink of the mayo” kifejezés jelentése „nyomd bele a majonézbe”."
Forrás: WIkipédia.
süti beállítások módosítása