Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Nosztalgia poszt (2008-ból): Aszfaltbetyárok

2021.11.07. 06:17 :: Hobbiszakács

 

A múlt héten csuklyás melegítőbe öltözött fiatalok keltettek feltűnést Stockholm belvárosában.
A fiatalok befurakodtak a város rejtett zugaiba. Hol fejjel lefelé lógtak az útjelző táblát tartó oszlopon, hol pedig élő láncot képeztek az úttestet a járdától elválasztó korlátokon.
Mire az avatatlan járókelő felocsúdott, már el is tűntek.
A rendszeres újságolvasó számára egyszerű a magyarázat. A Stockholm központjában három kilométer hosszú útvonalon vezető séta a stockholmi Táncház (Dansens Hus) „Bodies in urban spaces” címet viselő, rendőrségi engedéllyel megrendezett produkciója volt.
Szereplői, a stockholmi Táncfőiskola diákjai, akik az üres tereket, réseket kitöltő testszobraikkal láthatóvá tették azokat a jellegtelen helyeket, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk.
A produkció atyja Willi Dorner, osztrák koreográfus, aki Párizs, Helsinki, Bécs és Barcelona után - a rendőrség engedélyével – ezúttal a stockholmiakkal játszott. Dorner váratlan és szokatlan helyzetekkel szembesíti a város lakóit azért, hogy átéljék a várost ahelyett, hogy átrobognának rajta. Ebből a célból alakítja a testet meglepő formát felvevő szoborrá.
Dorner „aszfalttánca” nem annyira tánc, mint kontempláció. A provokáló helyzetbe került testek elgondolkoztatnak a korlátozásokon: Vajon kié a város, a házaival, tereivel és utcáival együtt?
Az utcákon keresztül-kasul cikázó fiatalokat követő, nagyrészt középkorú nőkből álló „közönség” tapssal jutalmazta az éppen soron következő testszobrot.
Minden stációnál újabb és újabb kíváncsi járókelő szegődött az üldözők csapatához. A produkció a dinamikáját az egyik helyről a másikra való vándorlás adta. A néző kényszerítve van arra hogy kutasson a tekintetével. És akkor meglátja a „láthatatlan” zugból kilógó lábat!
 
Dorner produkciója az 1960 táján kialakult neo-dadaista fluxusmozgalom zenével összekötött happeningjeinek az emlékét idézi fel, melyekben a közönség aktívan részt vehetett. A mozgalom egyik legendás hírű képviselője Ligeti György zeneszerző volt, aki a hozzáértést a viccelődéssel, a tradíciók respektálását pedig az abszolút tiszteletlenséggel egyesítette. A provokatőrre és közönségre írt „Die Zukunft der Musik – eine kollektive Komposition” című előadása számos érdeklődőt vonzott a bemutatóra. Ligeti egyedül lépett a pódiumra. Egy ideig szó nélkül állt, majd felírta egy fekete táblára azt, hogy „Legyenek szívesek, ne tapsoljanak, és ne trappoljanak!” majd „Ne hagyják magukat becsapni!” A közönség dühös kiabálással és üvöltözéssel válaszolt. Ligeti kihasználta az alkalmat, és a karmesteri pálcájával hol jobbról, hol pedig balról követelte a crescendót. A maestrot végül sikerül leráncigálni a pódiumról, és a zene jövőjéről tartott néma előadásnak vége lett.

5 komment

Címkék: aszfaltbetyárok

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr17639131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

\"saját levében\" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.09.15. 12:19:06

Baromi jó! És vajon mit esznek, hogy mindenhova beférnek?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 14:57:11

Én is hallottam egy előadásról, aminek "Négy és fél perc zene nélkül" volt a címe. Bejött a zongorista, meghajolt, leült a zongorához, kinyitotta a kottát és maga mellé eresztette a kezét. Majd a billentyűk fölé emelte, és pontosan 4:30-ig várt. Akor leeresztette a kezét, összecsukta a kottát, felállt, meghajolt és kiment.
Roppant fársztó lehetett neki… de komolyan.
Ehhez képest Frank Zappa hírhedt "üres" lemeze…

Zuzuka 2008.09.15. 20:45:02

De jó kis szines, figyelemfelkeltő képek!
Végignéztem volna szívesen a produkciót élőben, mozgásában a középkorú nőkkel együtt:)
Fantasztikus, hogy ezekre a hétköznapi helyekre, amik mellett minden nap elsétálunk (persze én itthon), így be tudtak illeszkedni! Elismerésem a koreográfus úrnak!
Na és persze a fiataloknak, akik megvalósították - a faóvó rács elég kényelmetlen lehetett...:)

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2008.09.19. 07:15:19

Hobbyszakács, kérdésem lenne priviben. Dobnál kérlek egy emailt a blogon lévő címemre? Köszönöm, gabojsza

Vidor Komor 2021.11.12. 15:22:42

Nálunk otthon, 61 évvel ezelőtt azt mondtuk volna ezekre: "pihent agyuk van". Ma már semmit nem mondanánk, mert megszoktuk. Ez is hidegen hagyott, de köszönöm a show-t. km
süti beállítások módosítása