Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Az első bentóm

2008.05.26. 07:15 :: Hobbiszakács


 
Ez kérem, nem közönséges löncsös láda, hanem egy bento. Tegnap készítettem, miután átlapoztam Christopher D. Salyers „Face Food: The Visual Creativity of Japanese Bento Boxes” című könyvecskéjét.


 
A bento a japán iskolások tízórai csomagja, löncsládája. A japán életre jellemző virágelrendezések, a teaivás és a sushi készítés ceremóniájához hasonlóan a japán mamák különös figyelmet szentelnek a gyermekeik bento-dobozának ízlésesre alakítására. A zöldséget, a halszeleteket, a tojást, a gyümölcsöt, és a rizst úgy rendezik el, hogy azokból a gyerekek kedvenc mesealakja – Mickey Mouse, Hamupipőke, vagy Superman- kerekedjen ki. Vagy csupán egyszerű rizsgombóc-malacok, sonka orral és fülekkel.

(A képeket Salyers könyvéről és könyvéből egy francia honlapról vettem át.)

Az egyre divatosabb új trend "szakértői" szerint egy szempár fekete ikrából és egy főtt répából kivágott szív elég ahhoz, hogy az unalmas löncsös ládát bentóvá változtasd. Az sem kerülte el a figyelmemet, hogy a bento "takeaway" formáját ekiben néven vasúti állomásokon szokták árusítani. Mindebből kiindulva megalkottam az első, rizsmentes svéd bentómat! (A csirkehúshoz járó parmezánszószt külön üvegcsébe tettem.)


 
A művészien kialakított bentók egyedi példányok, személyesített dekorációk, melyek emlékeztetik a csemetét arra, hogy az anyukája akkor is támogatja őt, amikor nem lehet mellette. Előnyt jelent egy olyan anyuka, aki olyan löncsöt csomagol, amit mindenki irigyel. A bento készítés lehet, hogy szórakoztató, ugyanakkor nem kívánt teher a szülőnek. (Mint egykor a házi feladatként kapott rovar vagy növénygyűjtemény.) A japán mamák már csak azért is összejárnak, hogy tapasztalatot cseréljenek, és a gyerekeik a lehető legszebb löncsládikóval büszkélkedhessenek.

Az első bento-dobozokat (`charaben') a Kamakura időszakban (1185 - 1333) készítették. A többi, japán eredetű művészethez hasonlóan a bento készítésének is megvannak a szabályai. Legfontosabb az összetételre vonatkozó  “4-3-2-1” szabály, azaz: 4 rész rizs, 3 rész protein, 2 rész zöldség, és 1 rész desszert, ami rendszerint édesség vagy savanyúság.

A bento alapja a hideg, főtt fehér rizs. Hozzá jön a színes és ízletes okazu – mely lehet hús, hal, tojás, tofu, gyümölcs, és zöldség – lehetőleg mutatós formában, hogy csopsztikkel lehessen enni. Népszerű hozzávaló a panírozott zöldség és gomba, a sushi – extra wasabival – és az onigiri, a töltött rizsgombóc. A legegyszerűbb onigiri, az melyben umeboshi (ecetes szilva) van.

Fontos követelmény az, hogy a bento olyan ételekből álljon, amelyeket hidegen (is) lehet fogyasztani. És ne csak szép, hanem finom is legyen!

11 komment

Címkék: bento

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr17486948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.05.26. 08:55:02

Hsz., ez nekem nagyon tetszik!!! Az általad készített is - jó ötlet a tojás-csibe kis fészekben -, meg egyáltalán az egész... Az ilyen uzsonnát biztosan szívesebben eszik meg a gyerekek is. És még csak nem is hallottam róla eddig...:)

mithrile · http://mithrile.blogspot.com/ 2008.05.26. 15:05:30

Régebben én is foglalkoztam ezzel, és úgy láttam, hogy felnőtteknek is csinálnak ilyet rendesen. Azért mennyivel jobb így megenni az ebédet, nem?:) Valahol olvastam, hogy fogyókúrázóknak különösen ajánlják, hiszen a kevés étel is egészen máshogy néz ki, ha kidíszítjük, és "megszemélyesítjük".

Ezen az oldalon van egy tuti linkgyűjtemény a témában, ha érdekel valakit:
lunchinabox.net/links/

Hobbiszakács 2008.05.26. 17:47:24

Szerintem egy biztos: a fejlett szépérzékkel rendelkezők szíves(ebb)en eszik :-)

A megszemélyesítésről jutott eszembe az, hogy a kreációknak nevet is szoktak adni. Legalábbis ezt olvastam.

2008.05.26. 18:40:03

tök jópofa. de nekem ere nincs időm reggel... :(

Attilajukkaja 2008.05.30. 15:21:24

Pont ez a baj velunk....

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2008.06.02. 09:28:26

Reggel guacamole-t készítettem, pont jó lett volna a "kozmetikai pakolás" című műhöz:-)))

Alvinczi Edy 2008.09.20. 22:50:51

Csak fél évig éltem kinn, így nem igazán elmélyültek e-béli ismereteim. Az "o" előtag jelentése: tiszteletre méltó. Például OBI=tiszteletre méltó széles selyemöv. A bentó is inkább OBENTÓ, tiszteletre méltó ebéd/ennivaló. Ezt a tiszteletre méltó dobozba= OBENTOBAKO-ban szállítják. ( Mellesleg a rackajuhászatról nemrégiben levetített díjnyertes filmben megszólaló alföldi juhász BAKO-nak nevezi az ételhordó tarisznyát). Az UMEBOSI nem szilva, hanem az UMENOKI, sárgabarackfa termése, Kicsi, keserű "majombarck". Sajnos a műfordítók vezették be a "virágzó szilvaág", "szilvavirág" megnevezést. Ez csak annyiban állja meg a helyét, hogy a szilva és a sárgabarack egyaránt a rózsafélék családjába tartozik. A kis sárgabarackot ecetes, sós vízben teszik el. Gyomorrontás orvoslására is használják, egyébként savanyuság jelleggel fogyasztják.

noicsq 2010.03.18. 21:56:36

hümm. így másfél évvel később elég naivan reménykedem válaszban, de van egy nagyon nagyon fontos bentós kérdésem, amit nem tudom amúgy kinek... simán lenne türelmem mindenfélét kivágni mindenféle kajából és kompozícióba rendezni... de ha az egészet utána besúvasztom a táskámba majd egy órát zötyögtetem a buszon, akkor tuti összerázódik az egész valami formátlan masszává... mit lehet ez ellen tenni? csomagoljak mindent külön pici dobozokba? de abból is kifolyik a leve... csomagoljam vollpackgumacsokba? próbáltam megfejteni a jó drága eredeti japán bentokészletek titkát, de az is eléggé lötyögősnek látszik, ha nem púpozom meg annyira, hogy minden beszoruljon, ami persze tekintve, hogy egy csomó kaja hajlamos valamennyit szottyadni vagy süllyedni, valószínűleg kivitelezhetetlen... de akkor mit lehet tenni?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.03.19. 07:45:11

@noicsq: Jó kérdés. Erre nem gondoltam... :-( Minden reményünk egy erre tévedő, tapasztalt bentós jólélekben van :-)

Naoki 2011.04.05. 20:17:54

@noicsq: A titka hogy ne essen össze egy megfelelő bentou-doboz.Ezeket nem szokták táskába rakni, hanem egy vászonszatyorba,vagy csak átkötik a dobozt egy ruhával.
süti beállítások módosítása