
Ez kérem, nem közönséges löncsös láda, hanem egy bento. Tegnap készítettem, miután átlapoztam Christopher D. Salyers „Face Food: The Visual Creativity of Japanese Bento Boxes” című könyvecskéjét.

A bento a japán iskolások tízórai csomagja, löncsládája. A japán életre jellemző virágelrendezések, a teaivás és a sushi készítés ceremóniájához hasonlóan a japán mamák különös figyelmet szentelnek a gyermekeik bento-dobozának ízlésesre alakítására. A zöldséget, a halszeleteket, a tojást, a gyümölcsöt, és a rizst úgy rendezik el, hogy azokból a gyerekek kedvenc mesealakja – Mickey Mouse, Hamupipőke, vagy Superman- kerekedjen ki. Vagy csupán egyszerű rizsgombóc-malacok, sonka orral és fülekkel.

(A képeket Salyers könyvéről és könyvéből egy francia honlapról vettem át.)
Az egyre divatosabb új trend "szakértői" szerint egy szempár fekete ikrából és egy főtt répából kivágott szív elég ahhoz, hogy az unalmas löncsös ládát bentóvá változtasd. Az sem kerülte el a figyelmemet, hogy a bento "takeaway" formáját ekiben néven vasúti állomásokon szokták árusítani. Mindebből kiindulva megalkottam az első, rizsmentes svéd bentómat! (A csirkehúshoz járó parmezánszószt külön üvegcsébe tettem.)

A művészien kialakított bentók egyedi példányok, személyesített dekorációk, melyek emlékeztetik a csemetét arra, hogy az anyukája akkor is támogatja őt, amikor nem lehet mellette. Előnyt jelent egy olyan anyuka, aki olyan löncsöt csomagol, amit mindenki irigyel. A bento készítés lehet, hogy szórakoztató, ugyanakkor nem kívánt teher a szülőnek. (Mint egykor a házi feladatként kapott rovar vagy növénygyűjtemény.) A japán mamák már csak azért is összejárnak, hogy tapasztalatot cseréljenek, és a gyerekeik a lehető legszebb löncsládikóval büszkélkedhessenek.
Az első bento-dobozokat (`charaben') a Kamakura időszakban (1185 - 1333) készítették. A többi, japán eredetű művészethez hasonlóan a bento készítésének is megvannak a szabályai. Legfontosabb az összetételre vonatkozó “4-3-2-1” szabály, azaz: 4 rész rizs, 3 rész protein, 2 rész zöldség, és 1 rész desszert, ami rendszerint édesség vagy savanyúság.
A bento alapja a hideg, főtt fehér rizs. Hozzá jön a színes és ízletes okazu – mely lehet hús, hal, tojás, tofu, gyümölcs, és zöldség – lehetőleg mutatós formában, hogy csopsztikkel lehessen enni. Népszerű hozzávaló a panírozott zöldség és gomba, a sushi – extra wasabival – és az onigiri, a töltött rizsgombóc. A legegyszerűbb onigiri, az melyben umeboshi (ecetes szilva) van.
Fontos követelmény az, hogy a bento olyan ételekből álljon, amelyeket hidegen (is) lehet fogyasztani. És ne csak szép, hanem finom is legyen!

Utolsó kommentek