Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Retro poszt 2008-ból: A flekkentrükk

2022.01.28. 09:35 :: Hobbiszakács

 

- A szegénység nem szégyen, csak kényelmetlen – szokta mondogatni Édesanyám. Hiába készített krumpliból, káposztából vagy sárgarépából változatosabbnál változatosabb főzeléket, én csak fintorogva piszkáltam.  – Tudod kisfiam, húsból könnyű jó ebédet főzni – szabadkozott... 
Szombat reggel bementem a városba, és hosszas latolgatás után vásároltam a Hötorget bevándorló piacán egy szép darab marhahúst. Valamivel több volt egy kilónál. Fizettem, és az értékes nyersanyagot gondosan a táskámba csúsztattam.
A reggeli lapban volt egy cikk a Vego-vásárról, melyen a FutureFood cég képviselője beszámol holland kutatóknak a mesterséges hús előállításában elért eredményeiről. Ez engem is érdekel!
A vásár bejárata előtt - stockholmi viszonylatban - irdatlan hosszú sor állt. Az "Aranykor" hajnali hússorai jutottak eszembe. A hasonlat sántít, mert ezeket elriasztotta volna a hús puszta említése. A vegovásárt ugyanis nem a vegetáriánusoknak, hanem a vegánoknak, azaz a totális vegetáriánusoknak rendezték!  Utóbbiak számára minden állati termék, így a tejtermékek és a méz is tabu. (A méz a kizsákmányoláson alapuló előállítás miatt került feketelistára.) És nix nikotin, narkotika és alkohol. Amit mellesleg csak helyeselni lehet.
Ha már ott voltam, akkor megnéztem. A helyiség földalatti garázs és bolhapiac keveréke volt. A rendezők állatvédő aktivisták voltak, a látogatók pedig módfelett egyszerűen öltözött, jámbor fiatalok, késő punk epigonok. A tangóvilágításban csupán a lelkesedéstől égő szemek világítottak. Megtapogattam a táskámon a zipzárt. A proteincsomag hallgatott mint a sír.
Az eladásra kínált vega ételek jól néztek ki. Ha odafértem volna, szívesen megkóstoltam volna a sütőtökfőzeléket és a vegánfagyit. – Igaz, hogy a vegán sonka és a szójakolbász húsételt majmol, de csak azért - mondta az egyik szakállas guru - hogy a húsevők könnyebben átpártolhassanak.  – Mi nem a hús íze ellen harcolunk, hanem az állatkínzás ellen.
Sajnos a műhusiról szóló előadást lekéstem. Helyette a Fehér hazugság című előadásba hallgattam bele. Megtudtam azt, hogy tévhitben él az, aki beveszi azt, hogy a tej erősíti a csontrendszert. Szerinte létezik egy titkos(?) tanterv, melynek az a célja, hogy az iskolai étkeztetéssel megszokássá tegyék a gyerekek körében a tej és a hús fogyasztását. Az állatokon elkövetett nemi erőszak elleni tüntetésre mozgósító előadást nem vártam meg.
Hazafelé Sanyival utaztam. (Róla még lesz szó.) Elmesélte, hogy a fia elemista korában kacérkodott az ötlettel. Hazajött az iskolából, és kijelentette, hogy többet nem eszik húst. - Az állatok sajnálatra méltó társaink, ráadásul nem egészséges hússal táplálkozni – mondta.
- Nem örültem, de nem is mondtam azt, hogy „ezt a sületlenséget honnan veszed?” – mesélte Sanyi, akinek a történetével „kikerekítem” a mai blogposztot. - És nem példálóztam a homéroszi hősökkel, akik túlnyomórészt húson és boron tengették az életüket, mégis az erő, a szépség és az egészség példaképeivé váltak. Tudomásul vettem. Annak idején, Csau bácsi húshagyó éveiben gyakorlatilag vegán társadalomban éltünk: a csalán rügyeitől a pitypang leveléig mindent kipróbáltunk. És túléltük.
Aztán eszembe jutott Simon, intézetünk asztalosa, aki Demeterrel, a fűtővel ebédelt. Az egyik nap Simon, a másik nap Demeter hozta a szerény, de kalóriadús ebédet. Egy nap Simon - mert éppen ő volt a soron - bejelentette, hogy továbbra is szívesen ebédel Demeterrel, de csak szigorúan vegetáriánus alapon. Demeter az üres borsófőzeléket kanalazta, közben a gondolatai messze jártak.
Másnap délben Demeter a legmagasabb fokozatra állította a gázégőt. Tarsolyából habosra vert krumplipürével teli lábos, fehér kenyér, friss zöldség és egy zsírpapírba bugyolált csomag került elő. Paradicsomot, hagymát és paprikát vágott, megsózta és jól összekavarta. A zsírpapírból két gyönyörű hússzeletet vett elő. Gondosan beolajozta, és a felhevült serpenyőbe rakta őket. A sercegő hang és a mennyei illat hullámokban mosták el az ellenállást. Simon megadóan tartotta a tányérját a fűszeres zsírtól csepegő flekken alá…
A vacsorára előkerülő fiam lesütött tekintetét a tányérját félig eltakaró, zaftos flekkenre, és a pürékráterben csillogó, vörösben játszó sültzsír tavacskára szegezte. Egy ideig a salátát piszkálta, aztán nagyot sóhajtott, és nekilátott az evésnek.
- Nem kell restellned – vigasztaltam. – A jól átsült flekken a kezdő vegetáriánus legnagyobb öröme.

 

22 komment

Címkék: vegán a flekkentrükk

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr58677098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabojsza · http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/ 2008.09.25. 08:25:49

Ezt nagyon jó volt így reggel olvasni, köszönöm! Mélységesen megértem mindkét oldalt, de én maradok a flekkennél. Legközelebb délben. (mikor lesz már dél???)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.25. 08:57:42

Nagyon jól esik, hogy ilyen különböző témákban is ilyen jó olvasni Téged!
Alapvetően az a véleményem, hogy amíg a tigrisek-oroszlánok-cápák-piranhak (jól írtam?) nem alapítanak embervédelmi mozgalmat, adig én sem vagyok köteles.
Ráadásul (sokan leírták már) nem lehet például minden rókát, vagy akár mókust törvénybe citálni azért, mert megevett pár madárfiókát, esetleg tojást...
Ez a fajta "állatvédelem+ az állatokra nézve is rendkívül káros, a városi "széplelkeknek" fogalmuk sincs arról, miről szól például a vadvédelem. És még el is ferdítik a tényeket, képesek olyasmit állítani, hogy az ember a fogazata alapján nem húsevő... És a medve micsoda? Ártalmatlan bogyósgyümölcsfogyasztó???

muskotály küvé 2008.09.25. 11:28:16

Élvezetes volt (csak ne korogna így a gyomrom...)

maybach 2008.09.25. 13:28:37

Én támogatom a vegákat és a vegánokat is. Bár ez utóbbi nekem még új volt.
De én maradok a vegyes étrendnél.
Jelzem növényeknél is mutattak már ki érzelmeket.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.25. 15:48:39

A legnagyobb csapás rájuk mégiscsak az volt az utóbbi időben, mikor kiderült, hogy a gomba - mozgásra képtelen állat :-)
(És nem peniglen sajátos táplálkozású növény, ugyi.)
Különben is, egyre több létezőről derül ki: nem az, aminek látszik. A kékalgában lehet talán csak megbízni…

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.26. 00:25:58

jó kis írás:)
én példáúl ebben a dologban két kapura játszok. időnként, pár évig vega vagyok, aztán pár évig húsevő. így mindkét álláspontot magamévá tudom tenni:)) egyébként a vegaságnak köszönhetem, hogy anno megszerettem a gasztronómiát, és a főzést. muszály volt kilépne valahogy a szokásos rántott gomba/sajt/zöldségek, meg a sültkrumpli-főttrizs klisékből. mivel változatosabban szerettem volna étkezni, kénytelen voltam megtanulni főzni...:)))
de mondjuk vegán soha sem lennék. tejet, sajtot, tojást nem hagynám ki:)

Benikuty 2008.09.26. 06:55:39

Természetesen nem szeretnék senkit meggyőződéséért megbántani, de ez a vegán dolog számomra valahogy durván elvakultnak tűnik.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.26. 08:57:57

És persze csak szintetikus anyagból készült cipőt viselnek... Hát, egészségükre.
Mellesleg ha nem viselnék jó magyar (azelőtt olasz:-) bőrből készült övet, megnézhetném magam! Ha a nadrág bokában szorít, azt még a yard sem nézi tétlenül...
Komolyabbra fordítva a szót: volt itt egy rendes kis vendéglő az utcában, dolgos, Erdélyből jött népek üzemeltették. Volt benne sok ötlet, csak nem éltek meg. Hogy ennek a védelmi pénzek voltak-é az okai, nem tudom - de most nem is erről beszélnék.
Volt náluk egy kaja, amit imádtam. "Táltosító" néven szerepelt az Étcsonton - mert egy marhalapockára voltak a rendelhető étkek felvésve. (Az intézmény neve "Réka jurtája" volt. Azóta már két másik társaság is próbálkozott ugyanabban a pincehelyiségben, az egyik "Bárcsak Bár - csak nőknek" néven, a jelenleg még üzemelő "Defekt" nevezettel működik. No comment.)
A köret köles vagy tönköly, a feltét pedig pácolt, főszeres bundában kisütött zellerszelet volt. (Általában 2 - 3 darab.)
Hát az az íz! Az mennyei volt... Az étek cserépedényben, afféle "népi bol"-ban került az asztalra, gyertyafény és korsós vörösbor kíséretében. Még a halk, nem zavaró zene is stílusos volt...
Hogy aztán a "táltosító" jobb-e a kis kék pirulánál, arra nem tudnék válaszolni - utóbbit sosem próbáltam. :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.26. 11:12:50

Esetleg hagyjuk ezt a Norvegánokra :-)

Pálcika 2008.09.26. 23:51:00

hát,nem is tudom,szerintem nem esnék kétségbe ha mától nem ehetnék többé husikát ,de amíg van rá lehetőségem addig szeretek enni!:)
és különben is én ragadozó vagyok:)))

Peferenc · http://phn4z5 2008.09.27. 13:49:39

Sosem voltam gurman. Dumálhat mindenki azt amit akar, de nálam a kaja a hús, mint elődeinknél volt. A köretet sem vetem meg, de hogy csak az kerüljön az asztalra elém, azt azért mégse.
Még akkor sem, ha állitólag a koleszterin miatt kellett már kétszer megoperálni. Az orvosok szerint harmadszor is lehet még, mikor mondtam nekik, hogy ez volt az utolsó, mert már kivették a lábaimból mindkét oldalon az ereket, pótlásra.
Hát akkr jöjjön csak a harmadik műtét is, nomeg az a jól elkészített zsíros flekken is, amiről a HSz beszél.

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.09.27. 17:14:41

Én is maradok a húsnál. Na erről még nem hallottam, hogy mézet sem esznek.
A bejegyzés nagyon jó volt!Köszi.

Zuzuka 2008.09.27. 17:54:50

Amikor néhány éve volt ez ez őrület, hogy ne együnk húst, tejet, tejterméket semmiképpen, aztán kenyeret se, jajj a koleszterin, na akkor megfogadtam, hogy mindent fogok enni.
Tiszteletben tartom a vegetáriánusokat - vegánokról most hallottam először - de hús nélkül nem tudok igazándiból jól lakni. Néha eltelítődök vele, akkor pár napig jöhet a tészta, zöldség, tejtermékek.
DE a rántotthusit semmi sem pótolja:)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.09.27. 18:18:23

Hát bocs, de marhahússal töltött táskával vegabuliba menni, ez már kész kamikáze-akció! Még jó hogy nem szimatolták ki, ki tudja mire képesek? Legközelebb ha ilyen helyre mész, végezz el egy "ipari kém" tanfolyamot!

joskafiam 2010.05.04. 21:53:56

Vajon Kirunában hány zöldségfaló bányász dolgozik? Szerintem a nehéz fizikai munkát végző emberkék nem győznék a melót hús és zsír nélkül. A kaszások sem győznék szalonna-hagyma nélkül... A flekkennel úgy vagyok, hogy szerettem, de lemondtam róla. Van néhány betegség, amivel nem fér össze. De borjú, csirke és hal jöhet. -- Agyrém, hogy milyen lobbyk működnek a világban: ne egyél tejet, sajtot. No, az ilyen Bicsérdy-féle prófétáktól mentsen meg minket az Úr. (Bicsérdy is lebukott: zárt ajtó mögött zabált egy nagy, zsíros flekkent.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.05.08. 10:18:05

@joskafiam: Jé, te is hallottál a bicsérdistákról? Hű, te sem lehetsz mai csirke :-)

Igazad van, azaz volt. Amióta gépesítették a munkájukat, a kirunai bányászok is kacérkodhatnak az éhenhalással (vegán meg lakto-ovo). Kaszást meg nem látni a rónán :-)

Vidor Komor 2022.01.27. 17:18:23

A csalánrügy helyett jobbat ajánlok. A csalánt addig kell szedni, míg meg nem haladja a 2o-25 centit. Kesztyűvel letéped, csap alatt lemosod, olajos vízbe rakod, megsózod; mikor összeesett, akkor leveszed, hagyod hűlni, lapítón összekaszabolod, visszateszed a serpenyőbe és további tortúrának veted alá: tejföl és két kanál prézli már elég ahhoz, hogy jó kaja legyen. A rügyek közül a komlócsúcs a király, Miklós barátomnál ettem, nagyon finom (olcsóbb a spárgánál, merthogy ingyen szeded az erdő szélén...)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.01.28. 12:59:48

@Hobbiszakács:
Bicsérdessék az Úr !
Bicsérdy Béla szócikk szerepel a magyar Wikipédia lapjain is, ahol ez is olvasható:
"1926-os budapesti látogatását a korabeli sajtó szenzációként tálalta. Az Ada Kaleh szigetéről érkező hajóról partraszálló Mestert rajongói köszöntötték, míg az ellentábor „Hurka, kolbász, sonka, rántott csirke!” jelszavakkal tüntetett ellene."
A szigetről is olvashatni ugyanott - ez irosalmi szempontból is érdekes:
«Egyesek szerint Ada Kaleh szigete volt a minta Jókai Mór Az arany ember című regényében a "Senki" szigetéhez. Jókai a regényéhez írt Utóhangokban azt írta, hogy Frivaldszky Imre természettudóstól hallott egy szigetről, amely „a hatvanas években még a maga kivételes állapotában megvolt, mint egy se Magyar-, se Törökországhoz nem tartozó új alkotású terület.”
A szigeten élt feleségével Bicsérdy Béla, aki a bicsérdizmus reforméletmód megalkotója volt, bizonyos keleti filozófiák (buddhizmus, brahmanizmus, zoroasztrizmus stb.) alapján álló nyers vegetáriánus irányzat. Bicsérdy az 1920-as évek elején bicsérdista kolóniát létesített a szigeten.»

Örömmel nyugtázom, hogy az elmúlt évek során sem változott a véleményem. A Paradicsomban ugyan gyümölcsökkel táplálkozhatott az ember, de utána... legelébb halász-vadász-gyűjtögető életmódot folytatott, jóval korábban, minthogy letelepedve az állattenyésztés mellett növénytermesztésbe fogott volna. Bár a hússal élő szántóvető inkább a városi emberek képzeletében létezett, a mindennapi hús (és hal, rák, stb.) fogyasztás inkább a földesúri konyhára volt jellemző. Faluhelyt ha csirkét vágtak, nagy ünnep vagy beteg állt a házhoz. A pénteki húsevés tilalma (a hal megengedett volt) inkább a tehetősekre volt hatással - a többieknél "több nap, mint kolbász" - legfőképpen több böjti időszak volt általános... De nem lettek vegetariánusok - vegánok meg főképpen nem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.01.28. 13:11:54

Elütöttem - nem 'irosalmi' hanem irodalmi...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.01.28. 13:14:38

Filmhíradó részlet 1926 májusa - BB Budapestre érkezése - amiről az előző hozzászólásaimban volt szó.
filmhiradokonline.hu/watch.php?id=8464

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2022.01.28. 14:53:40

@Mormogi Papa: Egyik nagynéném bicsérdista volt. Aztán valami más hóbortnak hódolt. Van ilyen...
süti beállítások módosítása