Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Mit írjak a magyar konyháról?

2008.11.26. 08:11 :: Hobbiszakács

 

A magyar konyháról kell írnom, egy gasztronómia társaság évkönyvébe, a lehető legrövidebben, frappánsan. A fizetség megtisztelő szerepelés a szerzők listáján.
 
Nem ez az első alkalom, hogy svéd olvasóknak a magyar konyháról, jobban mondva annak termékeiről, a magyaros ízekről és étkezési szokásokról írok…
 
Három évvel ezelőtt, a svéd hetek keretén belül a budapesti Svéd Nagykövetségen díszvacsorát adtak hetven magyar és svéd vendég tiszteletére. A menüt Christer Lingströmre, az egyedüli kétcsillagos svéd étterem, az Edsbacka krog séfjére bízták, akit egyúttal arra is megkértek, hogy írjon a magyar konyháról a Svéd Gasztronómiai Akadémia Évkönyvébe.
 
Az ilyesmit nem lehet-szabad-illik visszautasítani. Ugyanis az irodalmi Nobel-díjat odaítélő, a Svéd Akadémiához hasonlóan tizennyolc tagot számoló Svéd Gasztronómiai Akadémia 17-ik székén Károly-Gusztáv király, a 18-ikon pedig a Wallenberg család feje ül.
 
Christer felhívott, és kertelés nélkül előadta a kérését. Az első feladat, a budapesti menü előkóstolása, a kedvemre való volt. A magyar konyháról szóló írásához szükséges háttéranyag összegyűjtésén még ráértem gondolkozni.
 
Az Edsbacka krog különlegesen szép, igényes berendezése, a kényelmes antik bútorok, a jó ízléssel kiválasztott festmények, a kifogástalan kiszolgálás és a tulajdonos-séf vendégszeretete hozzájárult ahhoz, hogy az étterem 2000-ben megkapta a második Michelin csillagot.
 
 
A vacsora előtt Christer Magyarországról hozott borokat kóstoltatott velünk, és a frissen szerzett élményeiről mesélt: a hangulatos "sárga metróról", a vásárcsarnok gazdag választékáról és a lépten-nyomon tapasztalt segítőkészségről. Egy alkalommal, taxiból kiszállás közben figyelmetlen volt és megsebesült. Vérző arccal bekopogott egy fogorvos rendelőjébe, ahol nemcsak, hogy bekötözték, hanem svédországi kirándulások emlékeivel is traktálták.
 
 
Saját pincérünk volt, ami egy csapásra háromcsillagossá varázsolta az éttermet. (A két és három csillag között talán az a leglényegesebb különbség, hogy a három csillagos étteremben minden asztalt külön pincér szolgál ki.)  
 
Étkezés után Christer jegyzetfüzettel a kezében csatlakozott hozzánk. Az előételeket csak dicsérni tudtuk. A főfogás vékony szeletekre vágott sült hosszúkaraj volt,  amit egy pötty krumplipürével, és savanyúság nélkül tálaltak. Azt javasoltam, hogy  a krumplipürére nagyobb szerepet osszon. A Zasszony a savanyúságot hiányolta. A svédek a karajt almaszósszal szolgálják fel, de a Zasszony azt kissé meredeknek tartotta, ezért kiegyeztek egy koprodukciós alma-chutneyben. Ezzel kialakult a végleges budapesti menü:
 
 
Menü
 
Jávorszarvas-szalámi friss sajttal
Paprikamousse csilikocsonyával
Keménykenyér Lingström-krémmel
(Sonka, savanyúság. Torma)
 
 
 
 
Lazacpüré zöldségekkel
Homár
Marinirozott paradicsom pisztrángkaviár-mártással és kaporolajjal
 
 
 
Sertés pecsenye édes-savanyú mártással, gyümölccsel ízesítve
Sült kacsamáj és sült kelbimbó burgonyapürével
  
 
 
 
Friss, mézeskalács ízű gyümölcssaláta citromhabbal töltött szavarinnal
 
 
Ennek idestova három éve. Most pedig megint törhetem a fejem azon, hogy mit írjak a magyar konyháról.
 
Utólagos megjegyzés:
 
A posztban bemutatott menüt a svéd séf a díszvacsorát megelőző, első magyarországi látogatása után komponálta, és rajtunk próbálta ki.
 
A magyar gasztronómiáról írt háttértörténetemre nem tértem ki. Arról annyit kell tudni, hogy magába foglalta a libazsíros kenyértől - természetesen lilahagymával - a somlói galuskáig, a marhapörkölttől a szilvásgombócig, a halászlétől a Rigójancsiig az egész skálát. Valamennyi bekerült az Évkönyvbe. Így talán jobban érthető a költői kérdés:
 
"Most aztán mit írok?"
 

(A fényképek egy kivételével a budapesti Svéd Nagykövetségen készültek. A címképen Christer, két miniszter, és a nagykövet házaspár látható.)

9 komment

Címkék: magyar konyha christer lingström

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr56788655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.26. 09:39:53

Gyönyörű, s biztosan nagyon finom is volt.
A feladat nem könnyű, sőt, izzasztónak tűnik. Engem legalábbis elriasztana. Tolmácsoláskor is rémálmom volt az étlap visszaadása... :-)))

Egy apró fullánk azért maradt bennem: abban a kínai étteremben, ahol naponta megfordulok (sok oka van: a gyári konyha nekem túl zsíros, stb...) nos ott az alkalmazottak külön főznek maguknak olyasmit, ami nincs is az étlapon - mert a magyaroknak kínált étkek nem elég "hazai ízek" számukra...
Persze az is igaz, hogy egy kontinensnyi méretű országban több konyha is elfér :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.26. 10:06:21

Hobbiszakács, ez egyszerűen gyönyörű!
Mondjuk én nem egészen ilyennek ismertem a magyar konyhát és némely étek hiányzik az otthoni menüről, ám azt hiszem a leírt fogásokkal méltó versenytársa lenne a világ bármely konyhájának.
Amolyan kocagasztronómus vagyok, de úgy vélem szeretett konyhánkat a mai életmódhoz kéne igazítani, a kitűnő alapanyagainkat (húsok, zöldségek, gyümölcsök, borok stb.) kicsit áthangszerelni. Az egyszerűsített változatra pedig receptkönyveket kiadni, hogy mankót adjunk a következő nemzedéknek. Meg nekem is :)

maybach 2008.11.26. 16:35:45

Ilyen menüt rajtam is ki lehet próbálni.
(név, cím a szerkesztőségben)
H.Sz.!
Hasonlóan ütős magyar kajákból álló menü adhat ihletet.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.27. 20:57:16

Kedves Hobbiszakács!
Ne keskenyedj el - néha nekem sem sikerül kitalálnom (máskor viszont túl könnyű) hogy egy-egy poszt miért vonzza, illetve taszítja a kommentelőket.
Jelen esetben tudni vélem a választ: nekem sem volt könnyű kitalálnom, mit is szóljak hozzá. Az ételeket nem kóstoltam, a látvány ugyan szép, de kevés...
Próbáltam visszafogottan megírni, mennyire tűnt nekem (lehet, nincs igazam) a menüsor. Rémlik egy történet, amiben a párizsi magyar étterem rendel egy nagy adag lisztet Magyarországról, mert a franciából nem ugyanolyan a rántás... és akkor csak a legalapabb alapot mondom :-)
De a poszt szép, hasznos és étvágygerjesztő.
A történet meg érdekes - tehát minden a helyén van :-)

Zuzuka 2008.11.28. 12:43:31

ez gyönyörű és inycsiklandó - ebéd előtti állapotomban az egész menüsort vegigkóstolnám szívesen!
Hsz, egy igazi magyar disznótoros ebéd meghökkentené az olvasókat?:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.28. 19:37:10

Zuzuka: meg. Méghozzá annyira, hogy nem nyúlnának hozzá.

A svéd annyira központi irányítású, hogy az annak idején "egészségtelennek" kikiáltott disznózsírnak a nyomát sem akarja magába venni.

Ma a szénhidrát (cukor, kenyér, krumpli) a tabu. A zsír tilalmat egyelőre "elfeledték" feloldani.

Zuzuka 2008.11.30. 18:19:47

Ó, ezeket pont szeretem - persze mértékletesen. a krumpli mit vétett?

harapok egy kis füstölt kolbászt gyorsan, amig ki nem kiáltják itt is:)

piszt-ráng 2011.05.21. 01:45:59

Az előbb írtam a kinai szakácsnál,hogy én is hobbi szakács vagyok de most látom,hogy Te professzori szinten vagy hobbiszakács.Piros nyakkendős iskolatársam volt ezt csak a korosztályom tisztázása képen említem.Vannak szűrkemarháim abból is főzhetünk, nem rontja el az ízlelő bimbókat

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.05.21. 08:55:45

@piszt-ráng: Áh, csak leírom/fényképezem azt, amit alkalmakként tapasztalok :-)

A pirosnyakkendős időkben a marhahús főleg a távollétével tüntetett. Az ökörfaroklevesen, a velőscsonton és a marhanyelven (vadasan elkészítve) kívül más fogás ritkán szerepelt az étlapon. Manapság a bélszín és a hátszín a sztár, a kevésbé értékes "alkatrészekből" készült fogások pedig lassan feledésbe merülnek.
süti beállítások módosítása