A középkori japán vendégházak, a ryokanok mintájára megalkotott Yasuragi Hasseludden vendégház Stockholm központjától negyedórányi autókázásra, a Balti-tenger partján áll.

Szobánk ablakából a novemberi esőfüggönyben didergő japán parkra nyílt kilátás.

A vendégház egyenfürdőruhájába, a boldogság (fuku) és az öröm (kotobuki) jeleivel díszített yukatába öltözve, Gésa asszonyként és Yakuza úrként léptünk ki a folyósóra.

A labirintusra emlékeztető folyosó oldalágaiból, akárcsak egy futurista filmben, filcpapucsban sifitelő párok csatlakoztak hozzánk. Hónuk alatt fonott kosárkát szorongattak, abba kell rakni a yukatát amíg fürdünk. A fürdés előtti bevezetőig hátralevő öt perc elég volt arra, hogy derékig felhúzott yukatával elcsattogjak a szobában felejtett kosárért.

Az úszómedence körül elhelyezett nyugágyakon középkorú vendégek, az asztalokon pedig gyümölcshalmok heverésztek. A fiatalabb yakuzák példáját követtük, és egy forró vizű kacsaúsztatóban áztattuk magunkat. Benéztem az öltözőbe is. Zsámolyon ülő, tetőtől talpig beszappanozott yakuza dézsából öntötte magára a vizet. Akkor már inkább a zuhany.

- Ha a gyomor jól érzi magát, akkor a lélek sem panaszkodik – tartja egy svédből magyarra fordított japán mondás. Jól felöltöztünk a yukatánk alá, mégsem volt melegünk a vendégház Tokyo nevet viselő éttermében. A rizspapír falak között halkan szipogtak. Első látásra úgy tűnt, hogy csak mi csaltunk, mivel egy lábon sem láttunk harisnyát.
Kóstoló falatként miso-levest kaptunk tonhal sashimivel.

A Zasszony előételnek moriawase – azaz a séf ajánlata - szusit rendelt.

Nekem a papayával és dinnyével körített, füstben grillezett tonhal tetszett meg, wasabis ajolival.

A Zasszony esténként vegetáriánus, ezért főfogásnak shiitake-biffet rendelt, babcsirával és szezám alapú gomadare szósszal.

A bárány és a hal közül az utóbbit választottam. A rizspapírba csomagolt, fritőzben sütött sarkvidéki szemlinget shisoval ízesített, enyészetre emlékeztető aromájú, vajas alapú szószba mártogattam. A sisho fahéj-ánizs-medvegyökér keverékízű fűszernövény, ismertebb neve a perilla (feketecsalán.)

Az udon-metélt levesben nem tettem sok kárt.
A finálé valóságos kegyelemdöfés volt. A shisolevelekkel és szilva-pisztácia rátéttel készült joghurtpannacotta megért egy misot. Akarom mondani misét.
Utolsó kommentek