Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Piac Stockholmban - Hús hátán hús

2011.11.05. 08:48 :: Hobbiszakács

 

 

 

 

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr353339480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.05. 12:20:58

Guszta, csak nekem ne kelljen velük mit kezdenem! ;) Sajnálnám, hogy elrontsam... Nálam már nagy szó, ha sertéscombot veszek, általában a mellnél leragadok csirke, de inkább pulyka terén.
Megenni szívesen szoktam különlegességeket is, csak elkészíteni nem.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.11.05. 14:52:37

Hús, hús, hús - biztosan ragadozó voltam :)
Vagyok...

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2011.11.05. 17:03:45

@Enchantée: Ezt sosem értetem, hogy a húst elutasítók mégis miért pont a jellegtelen csirkemellel vagy a pulykával próbálkoznak? A visszaszokó vegák is ezt csinálják, aztán ne csodálkozzunk ha megbánják a döntésüket.

Egyébként HSZ, ezek valóban szívet melengető képek!

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.11.05. 18:15:46

@Enchantée: Ismerem a hozzállást, a Zasszony nyers húshoz nem (szeret) nyúl(ni), legszívesebben a "fehérhúsát", azaz a baromfimellet eszi meg. Ennek az az oka, hogy gyermekkorában egyszer (vagy többször)megundorodott a mócsingos hústól. A ropogósra sült bőrt sem szereti, tejet főzve meg nem inna (a hártyavékony föle miatt). Érdekes módon sült szalonna a kedvence. Na meg - annak idején - én is.
:-)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.11.05. 18:27:57

@"saját levében": A jól pácolt csirkemellet is el lehet készíteni zamatosra. Itt nem árulom el, egyike a féltett titkaimnak. Beleharapsz, olyan, mint a sült alma, kétoldalt kicsodul a lé a szájból.
:-)

A képeken látható husik ára magasan veri a nagyáruházban vásárolható "rokonaik" árát. Ide, a piacra csak nézegetni járok.

:-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.05. 20:00:39

@"saját levében": Félreértesz, én szeretem a húst, mindenfélét, csak magam félek az elkészítésétől, mert olyan drága, kár lenne, ha pocsékba menne, mert elszúrom. És ahogy @skandikamera: mondja, én sem szeretem a zsíros, bőrös húst, hasonló okokból undorodom a paprikás krumplitól is, ellenben ha már tésztát főzünk hozzá, és krumplis tésztaként tálaljuk, imádom, mert nincs zsíros, gusztustalan szaftja, mint amit anno meg KELLETT ennem, mert kaját nem dobunk ki (táborban), és nagyon ritkán használok borsot is, mert életem pár éve alatt annyit etettek vele, hogy egy életre valót megettem. Ilyen prózai az indok. De tényleg nem vagyok egy nagy ragadozó, inkább a tésztaféléket szeretem, csak rám kell nézni.
Tejet viszont hidegen, melegen szeretem - a mai napig a számban van dédi finom főzött kakaójának az íze -, a fölét félre lehet húzni, és kész! ;)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.11.05. 20:16:44

@Enchantée: A forró kakaó olyan finom tudott lenni... Iszik ma még valaki tejes kakaót?

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.11.05. 20:25:24

A drága husik elkészítésében én is újonc vagyok. A múlt héten ajándékba kaptam három vékony (kb. 3-4 mm) szelet kilógatott marhahúst, melynek kilója kb. 80-100 euró (fentről a harmadik kép). Az adakozó kedvű ismerősöm azt mondta, hogy sózni-borsozni kell, utána öt másodpercig az egyik oldalon, 5 másodpercet a másik oldalon sütni, máskülönben szívós lesz. Az első szeletet összesen egy percig sütöttem - mert nem hittem neki - és tényleg szívós lett. Mivel a hűtőből vettem ki, 5 másodperc helyett 8 - 8 másodpercet sütöttem. Olyan puha volt mint a vaj...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.11.05. 21:05:33

Nézni is szeretem a husikat. Tapogatni pláne! Darált húst is, mindent :) Szeretem a hűvösségét. Lehet, hogy hasfelmetsző sorozatgyilkos voltam előző életemben...
Holnap vaddisznó lesz minden mennyiségben. Leves és sült.

Évekig nem múlt el napom tejes kakaó nélkül. Egy-két éve nem bírom meginni a tejet, azóta csak rosszullétet kockáztatva iszom kakaót, de néha nem tudok ellenállni...

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2011.11.05. 22:37:12

@Enchantée: persze, persze azt megértem ha valaki nem szereti, csak tény hogy főleg az ipari mellek esetében sokat kell ügyeskednünk hogy "ízt" süssünk belé. Vagy belőle. Bezzeg egy fejhús, csülök, vagy fartő...hm...

A mai gyerekeknek nem tudom eladni a kakaót, mert hiányolják belőle azt a jó kis nesquikes vanilin ízt. Ááááááá........

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.06. 08:26:18

@skandikamera: Igen, jelentem, mi csakis tejjel isszuk, még ha lustán és Nesquik porral is, de tejjel (és a legjobb, ha néha belefér a büdzsébe házi tejjel, hmmmm, úgy az igazi)! :)))
@fiam: Én a májat szeretem "tapizni", ezáltal csinálni is sűrűn szoktam. :))) Meg minden olyat, ami apró, és bele lehet túrni, mint a rizs, borsó, tarhonya, lencse, stb. Ez megmaradt gyerekkoromból, tán Hamupipő hatására, csak nálam nem kényszerből. ;)
@"saját levében": Gyerek apja "etetett" mindenféle számomra ismeretlen húsfélével, és bár volt olyan, amire azt mondtam, kösz nem, de a csülköt pl. megszerettette velem, csak a cummogósát, a zsírt és a bőrét neki kellett megennie. :)
Dédi után szabadon végy egy kis kristálycukrot, Szerencsi kakaóport, keverd össze, míg felforr a tej, keverd bele, forrald tovább picit, majd vedd le a tűzhelyről, szűrőn keresztül töltsd poharakba, várd meg, míg a tej befölösödik, szedd le a fölét, és ha ihatóra hűlt, lehet fogyasztani! Hmmmm, isteni!!!! :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.11.06. 09:59:21

@Enchantée: Neked a Dédid, nekem Anyukám készítette így. A fölét én sem szerettem, de mindig rajta hagyta...

Benikuty 2011.11.06. 11:38:41

kíváncsi lennék, mit kóstál ott egy bressei csirke? mi itt a drága Mama keceli, kukoricán tartott állatkáját grilezük, hozzá rizi-bizi, és némi körte befőtt.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.06. 13:37:44

@fiam: Könnyedén félretoltam, ha mégis rajta maradt valami... :)
@Benikuty: Hmmm, ez jól hangzik! :)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.11.06. 14:00:37

Gyönyörű Úristenem! A hús a mindenem! Ezek a húsok ... Annyi minden jutott egyszerre az eszembe róla, hogy inkább bele sem kezdek ...

Még a látványa is jól esik! Köszi a posztot!

Szerencsémre maximálisan mindenevő vagyok. Én a jótékonyan győzködő kategóriába tartozom, a csirke és pulykamell kizárólagos szeretetével/fogyasztásával kapcsolatban. Magamban úgy summázom, hogy nekem mekkora szerencsém van, és hálát adok érte, hogy ezáltal több jóból jut ... :))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.06. 16:11:19

@"saját levében": @Enchantée:
Nálunk a "gyerök" annak idején imádta a "kakaót". Egyszer hozzájutottam egy kis doboz jóféle holland kakaóporhoz, amilyet a nagymamám hozott néha a lányától az Eneszkából, vagy amit a küldött pénzből vett az "IKA" boltban.
(Fiatalabbak kedvéért: ha a "nyugati" rokon küldött némi valutát, azt dehogy kaphatta meg a címzett... Helyette adtak neki valuta bonokat - vagy hogy hívták - amikkel az ERRE KIJELÖLT valutás boltban lehetett vásárolni. A választék korlátozott volt - főként dohányáru és édesség, később alsó kategóriájú műszaki cikkek, az árak irracionálisan magasak... Viszont lehetett velük "villogni", meg továbbadni haszonnal másoknak...)
Csak annyi a különbség, hogy a kristálycukor-kakaópor keveréket a felforralt tej fölével (ami ugye a leggazdagabb zsiradékban) kevertük sűrű krémesre, és azt adtuk a tejhez, amit még meg lehetett rottyantani egyszer...
Nos, a "gyerök" azt mondta, ez olyan tömény íz, neki nem jó :-(((
Hogy ne feledjem, tejszínhab is járt hozzá néhanap :-)))

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.06. 16:18:51

@Mormogi Papa: Kanadai igen távoli rokonoktól kaptunk kétszer valutát, mikor itt jártak kiskoromban. Szépen felöltöztünk, besétáltunk a Váci utcába, apu kapott egy doboz cigit, anyu egy fém dobozos keménycukorkát, én meg mindkét esetben egy kis doboz LEGO-t kértem, ha jól emlékszem. Mi feléltük az egészet, nem üzérkedtünk vele, és villogásra sem volt ez elegendő, mindenesetre mai napig emlékezetes. :)))
Tejszínhab a cukrozott eperhez járt nálunk dédiéknél, meg a kis letépős tetejű tejszín, amit a kávéhoz ittak, sokat landolt az én pocimban, a mai napig nosztalgiázok, ha ki tudom könyörögni valaki kávéja mellől, mert ugye én nem kávézom. ;)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.06. 16:38:47

@Enchantée: Egy okkal több a közös kávézáshoz-teázáshoz :-)))
Én a kávét kávéból szeretem - nincsen benne semmi más. Legalábbis tudtommal :-P
A csomagolt cukrot néha elteszem, a tejszínt nem lehet. Ha (esetleg) tesznek melléje egy kis szelet süteményt, néha csokiszeletet, annak is akad gazdája :-)
Régen járt mellé kísérőnek egy kis pohárban víz - de mostanság ez a jó szokás nálunk kiveszett. Mikor már kávézni jártam, nálunk mindenki "duplát" rendelt, jóllehet"szimplát" nem adtak sehol. Egyetemista koromban ismertek egy kávézóban arról, hogy mindig "dupla duplát, gőz nélkül!" volt a rendelésem. Egy idő után nem kellett mondanom :-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.06. 16:47:13

@Mormogi Papa: Csomagolt cukor mindig kicsimé, anyuék hozzák haza neki mindenhonnan, ha csoki jár hozzá, azt is. :)))
Én meg ahol lehet, forró csokit iszom, lehetőleg fehéret. :) Végső esetben teát, vagy egyéb üdítőt.
A jobb helyeken ha törzsvendég vagy, igenis ismerik a szokásos ízlésedet, ez a minimum!!! :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.06. 17:07:49

@Enchantée: Már nem vagyok törzsvendég sehol. :-( Volt olyan idő, de most nem. Kávét is jobbára csak itthon iszom - és félreteszem egyx kis részét Mormoginénak tejeskávé céljára :-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.06. 17:10:59

@Mormogi Papa: Bár én magam nem fogyasztom, azért mindig fordul elő nálam kávé itthon, csak ritkán van rá igény, pedig jó erős feketét tudok gyártani! ;)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.06. 17:33:45

Mivel alacsony volt a vérmonyásom :-) fiatalkoromban (meg gyerekként is), elég sokat kávéztam. Aztán lassan csökkentettem az adagot, bár nem okozott még álmatlan éjszakákat.
A kakaóról viszont leszoktam - reggelihez teát iszom :-)

Benikuty 2011.11.06. 18:05:00

@Enchantée: finom volt, végül kettőt pusztítottunk el:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.11.07. 15:42:37

@Benikuty: Nem akartam kapásból azt válaszolni, hogy a rendes, bolti csirke tízszeresébe kerül, azaz kb. 4 x 10 = 40 Eurónyi koronába, hanem délben elmentem, és megkérdeztem. 40 Euróba, mondták. Pókerarccal rámutattam az egyik jércére, kiderült, hogy 2,7 kiló, és valamennyivel többe került 100 Eunál. Tettem magam, hogy fontolóra veszem, közben azt gondoltam, hogy "tudod, ki vegye meg..."

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.11.07. 15:44:15

Szóval - ha a kommentből nem derült ki - negyven eu a kilója.

Benikuty 2011.11.07. 18:41:05

@Hobbiszakács: hát ezt én is fontolóra vettem volna:DD. kösz, hogy utána jártál!

Benikuty 2011.11.07. 18:41:47

@Hobbiszakács: lehet, hogy Bresse-ben felébe kerül?

Attilajukkaja 2011.11.23. 17:39:51

@Hobbiszakács:
Az elso kep kicsit horrorisztikus es szokatlan. Foleg azzal a valamivel ott kozepen fent, ami elso latasra egy tarantulanak nez ki (csak masodik ranezesre picit tobb laba van). A kep also reszen levo csontvelobol pedig valami zold trutyi folyik ki. Brrrrr!
Gondolom, mindketto novenyi eredetu.
Amugy nagyon hangulatos vasar lehetett!

@Enchantée:
"Megenni szívesen szoktam különlegességeket is, csak elkészíteni nem."
Milyen furcsa az elet. En elkesziteni imadom oket, csak ne kelljen megkostolnom!
Amugy milyen "különlegességek"-rol beszelunk, ha mar a csulok sovany resze is az? :o))
Mit szolnal egy jo kormos pacalhoz vagy rantott agyvelohoz?

@"saját levében":
"a húst elutasítók mégis miért pont a jellegtelen csirkemellel vagy a pulykával próbálkoznak"
Ha valaki elutasitja a hust, az semmi ilyesmivel nem probalkozik. De ha valaki csak a hus karakteres izet nem szereti , akkor kezenfekvo a valasz. Nem gondolod?

@skandikamera:
"Érdekes módon sült szalonna a kedvence. Na meg - annak idején - én is."
Akkor ugyelj arra, hogy ne borosodjel, mocsingosodjal be tulsagosan :o)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.23. 18:47:01

@Attilajukkaja: Vadhúst szeretem, például, de tengeri kütyüktől távol tartom magam. Rántott velő jöhet(ne), pacalt nem eszem meg. De szerintem sokféle husit meg lehetne velem etetni, ha nem tudom, éppen pontosan mit is eszek. ;)

Attilajukkaja 2011.11.23. 20:29:22

@Enchantée:
A rantott velon csodalkozom, mert annak nagy resze zsirbol all. Viszont nem mocsingos!
"sokféle husit meg lehetne velem etetni, ha nem tudom, éppen pontosan mit is eszek"
En is igy gondolom :o)

Elmeselem, hogy a budapesti Bock Bistro nyitott Koppenhagaban egy ettermet. Nem csinalnak kifejezetten magyar kajat, de adnak pl. paprikakrem fagyit kolbasz csipsszel. Az egyik bemutatkozo foeteluk pedig egy rizotton talalt disznosajt volt. A danok nem eszik meg a belsosegeket, de ezt imadtak! Amikor a tulaj megmondta nekik, mit is ettek, allitolag csak nevettek. Hogy utana mi tortent, arrol nem szol a fama :o)
www.bockbisztro.hu/hu/hirek/bock-bisztro-nyilt-koppenhagaban-65/

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.23. 20:57:22

@Attilajukkaja: Hurka-kolbászt is szeretem. :) Kolászt, ha nem sütve van, akkor a kicsit kiszáradt fajtából.
Zúzapörköltet kifejezetten szeretem (húúúúúú, de régen ettem már....), meg a szívpörköltet is. Májat magam is csinálok. De mondjuk csirkelábat nem tudnám megenni, ha kényszerítenének rá, akkor sem. :)

Attilajukkaja 2011.11.23. 21:29:43

@Enchantée:
Nekem gyerekkoromban a csirkelab volt a kedvencem :o)
Sok pici csont volt benne, puha porcogokkal es orakig lehetett szoszmotolni vele. Nagymamam kaparonak hivta.
A zuzat is nagyon szerettem. A szinhusert mar akkor sem voltam oda,....most meg plane nem.
Szerintem neked semmi bajod magaval a hussal, csak a zsirt es a kotoszovetet (inak, porc) nem kedveled.

Attilajukkaja 2011.11.23. 22:14:58

@Enchantée:
Pedig egy jo bo"r mindig jo a haznal! :o)
Most joccakat, mert mennem kell.

Benikuty 2011.11.24. 05:46:17

@Enchantée: a kolbász jóóó! Ma teszek be az érlelőbe úgy 180 kg-t:)

Attilajukkaja 2011.11.24. 10:12:37

@Benikuty:
Gyesznot is vagtatok (na nem otthon!) vagy CSAK kolbaszt keszitettel?

Benikuty 2011.11.24. 12:51:19

@Attilajukkaja: István Gazda Kézműves Kolbásza.
Kapható csemege, és enyhén csípős verzióban. Nem sufnis, és nem kármentős húsból.
Ha érdekel, küldök leírást, és referenciákat...

Attilajukkaja 2011.11.24. 14:23:18

@Benikuty:
Sajnos nem vagyok husfogyaszto, de erdekelne az egesz eljaras.
Persze utananezhetnek,...de szeretem a szemelyes beszamolokat. Mert annak nincs parja!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.11.24. 17:54:33

@Benikuty: Ez igen! Egyedül őrölted le/vagdostad meg, vagy befogtad a családot? :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.11.24. 17:56:15

@Enchantée: Akkor Neked nem ajánlom a pekingi kacsát... Annak csak a ropogósra sült bőrét eszik meg. Llegalábbis ezt mondja a fáma.)

Attilajukkaja 2011.11.24. 18:27:16

@Hobbiszakács:
"Annak csak a ropogósra sült bőrét eszik meg"
Na ez igy, ebben a formaban nem igaz! De a bore komoly szerepet jatszik az elkesziteseben.

"Hajaj, jó bőr, hajaj.."
Szerintem most nem a toportyure gondolsz!!!! :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.11.24. 18:59:20

@Attilajukkaja: Mondtam, hogy a fáma mondja :-))

A "jó bőr" pedig olyan távol van a töpörtőtől mint Makó Közel-kelettől.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.24. 21:18:44

@Attilajukkaja: Ha otthon vagyok akkor már van egy jó bőr a háznál. Jó nagy!!! ;)))
@Hobbiszakács: Ettem már Pekingi kacsát, és nem a bőrét! :)
@Benikuty: Kaptam ma egy kis házikolbászt apukámtól. Nem ő csinálja, hanem veszi, de otthoni nagytermelőtől, nagyon finom, már teszteltem korábban! :)

Attilajukkaja 2011.11.25. 14:49:46

@Hobbiszakács:
"Mondtam, hogy a fáma mondja :-)) "
A fama? Hat akkor meselj, neked mit meseltek annak idejen a jo bo"rrol? :o))))

"A "jó bőr" pedig olyan távol van a töpörtőtől mint Makó Közel-kelettől. "
Regi szep idok! Nalunk ma mar ez egybefolyik: ahogy plottyed a nok bore, annal jobb libatepertot keszitenek. Nagyon fontos a bor/zsiradek aranya es a sutes ideje. A tapasztalat itt is elengedhetetlen.

Attilajukkaja 2011.11.25. 14:56:42

@Enchantée:
"Ha otthon vagyok akkor már van egy jó bőr a háznál"
De gondolom, azt nem vinned vasarra! :o)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.11.26. 20:48:02

@Attilajukkaja: Minden nap azt teszem, ilyen, vagy olyan értelemben... :)

Az,Öreg 2011.12.07. 02:01:25

Kézműves kolbászt otthon is készíthetünk, a következő óbudai recept szerint:

Mennyiségek 10 kg -ra:
Sertéshús: 2,5 kg comb, - 2,5 kg dagadó, - 2,5 kg lapocka, - 2,5 kg zsírszalonna (hasaalja)
Fűszer: 25 dkg pirospaprika,- 2,5 dkg őrölt kömény, - 2,5 dkg őrölt vegyes bors, - 25 dkg só, - 20 dkg fokhagyma (krémesítve)
(Ha valaki kissé erősebben szereti: + 2,5 dkg erős paprika.)
Tartozék: 15 m bél– 1 lit. szilvapálinka.

Elkészítése: A húst felcsíkozzuk, és a töltés előtti napon a fűszerekkel,- a fokhagyma nélkül, - összedolgozzuk. A fokhagymát, csak a töltés napján a vízzel pépesítve, a húsdarálás előtt keverjük hozzá.
(Megjegyzés: A töltelékből egy kis adagot félretehetünk a mélyhűtőbe, a következő töltött káposztához, fűszernek.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.12.07. 09:06:18

@Az,Öreg: Mmmmmm... öszefut a nyál a számban. (Egyszer meghívatom magam egy kostolóra.)
:-)

peppermint 2011.12.07. 14:04:14

@Enchantée: :-) Én Tic Tac-ot kaptam, ők meg semmit sem vettek maguknak. A jó öreg szülék.... Bizony.

peppermint 2011.12.07. 14:05:57

A husikhoz meg csak annyit, hogy mint Pavlov kutyája... :-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.12.07. 19:37:25

@peppermint: Az ölelő kezükön kívül nem is vágyom másra, de mivel ismernek, tudják, mi(ke)t szeretek/tünk, így azért mindig akad valami, amit nekünk szánnak, ha találkozunk. :)
Mondjuk nálam Tic-Tac-kal nem is próbálkoznak!!! :)))

peppermint 2011.12.07. 20:04:42

@Enchantée: ahogy mondod. Nekem ez a kedvencem továbbra is, más édesség nem nagyon jön szóba. :-) Az én gyerekkoromben még nem volt Lego(!), azt csak az öcsém tapasztalhatta meg, a mázlista.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.08. 12:05:25

@peppermint: Pontosítsunk! Lego minden bizonnyal volt már, csak itthon nem lehetett kapni ! Helyette volt a "Műépítő"-nek nevezett valami, ami nyomokban hasonlított ugyan rá, csak az anyaga...
Barátomnak a papája kiküldetésben volt Dániában. Állítólag egy hétig koplalt, de hozott neki egy nagy dobozzal. Akkor még csak néhány tető- és ablakelem létezett a "téglákon" kívül, az "alaplap" kartonpapírból volt - viszont nyomtattak rá úttesteket, és a házhelyekre a jellegzetes Lego-pöttyöket, síkban. Meg volt hozzá talán három autó, egy teherautó és egy busz, meg néhány fa is - de olyan kivitelben, mint a villanyvasút terepasztalhoz készült társaik. Volt ez valamikor a hatvanas évek elején...
A Wiki szerint a negyvenes években tervezték és 1949 óta folyamatosan kapható. Azt is olvastam, hogy az első (nagyobb) modellt fából faragta ki a tervezője, aki rendszeresen faragott fa játékokat - és mindegyikre ráírta, hogy "Játssz jól!" Ebből ered a márkanév :-)
Dánul: Leg godt.
A feltaláló neve: Ole Kirk Christiansen.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.08. 12:08:36

Idézet:
"The modern Lego brick was patented at 1:58 p.m on 28 January 1958; bricks from that year are still compatible with current bricks."
Részemről azt tudom igazolni, hogy a hatvanas években készült építőkövek
1) összeépíthetők a maiakkal,
2) nem koptak el,
3) és a színük is azonos maradt !!!
Szuper!!!

peppermint 2011.12.08. 12:15:00

@Mormogi Papa: sajnálom,ha félreérthetően fogalmaztam. úgy hittem, a dollárboltos téma megalapozza a dolog értelmezhetőségét, miszerint egyértelműen Mo-ról van szó, ahol a 70-es években nem volt kapható a Lego. Köszönöm a pontosítást!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.08. 12:46:58

@peppermint: Bocsánat, nem észleltem dollárboltra hivatkozást ;-) Amúgy nagy különbség van az IKA és az IKEA korszak között, pedig "csak egy betű" :-P

És a hetvenes évek... vagy a késő hatvanasok: Létezett egy "Matchbox"-bolt, ahol azért lehetett kapni ezt-azt, főként autómodelleket az elején.
Még korábban volt "maszek import", a belvárosi "Märklin boltban" voltak olyan játékok, hogy mindig nyálcsorgatva nézegettük - elébb az egyik Klotild palota aljában, később a Váci utca néptelenebb részén...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.12.08. 13:25:21

Akkoriban - na, erre ragasszatok évszámot - inkább Sztálin halálának, mint az ajándékozásnak örültek az emberek. Szüleimnek békés együttlétet, nekem könyvet, narancsot és új pizsamát hozott az angyal. Játékot már csak azért sem, mert nem volt játékbolt. Cukor sem volt, az sokkal jobban hiányzott. Aztán megjelentek a játékkockák, ráragasztott állatképekkel, a kaleidoszkóp és a Mekano. Ez egyfajta fém-lego volt, rengeteg csavarral és likacsos vaslapokkal. Lassanként előkerültek a háború előtt kincsek, igazi gőzgép, játékvasút... Társasjátákok, ember ne mérgelődj, a Grätzer Sicc-e... hajaj :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.08. 18:57:11

@Hobbiszakács: Lám-lám :-) Itt is kiütközik az "anyaországiak" és az "Erdélyből jelentkezők" közötti különbség - ami itt nyelvi.
Mekano (Meccano) nálunk inkább Märklin (vagy jó magarosan "Merklin" volt - később "Fémépítő". A logika ugynaz, mint a reklámmondaté:
"Cipőt a cipőboltból!"
Az "Ember, ne mérgelődj" (Manchen mit ewrgere dich nicht - vagy valami ilyen német névvel) nálunk "Ne nevess korán!" néven hódít ma is :-)
Viszont jómagam már emlékszem Játékboltokra Erdélyből - vagyis lehetett játékokat kapni pl. a papírboltban, stb... Nekem is volt több ott vásárolt, kedves játékom.
Igaz, akkor már nem örültünk visszamenőleg a diktátor elmúltának :-P

peppermint 2011.12.11. 09:50:35

@Hobbiszakács: A Mekano-ra én is emlékszem, az még az még a mi ovinkban is volt. Jók ezek a régi emlékek. Némelyiknek azért lehet örülni, mert már hál istennek elmúlt, némelyiknek meg azért, mert jó emlékezni rá. Köszi, hogy felidézted!

Attilajukkaja 2011.12.15. 01:27:48

@skandikamera:
"A forró kakaó olyan finom tudott lenni... Iszik ma még valaki tejes kakaót? "
Nem tudom, de az en gyerekkoromban ez volt az egyetlen modja, hogy belem valamilyen tejtermeket eroltessenek. Hig volt, de edes. Es csak akkor ittam meg, ha leszedtek a folet. De igy is boldogak voltak, ha megittam.
En mar akkor "tudtam", amire a dietetikusak csak kesobb mutattak ra: abnormalis dolog az ember gyerekebe egy masik faj tejet tukmalni, amikor annak mar regen nincsen ra szuksege. Az a normalis, hogy a tejemeszto enzimek egy bizonyos kor utan eltunnek az ember/allat szervezetebol. Ezert van annyi tejerzekeny ember. A feldolgozott, bakterialisan egyszer mar "megemesztett" tejet (joghurt, tejfol, sajt) mar inkabb be tudjuk fogadni.
A finom, jo illatu kakaot meg belem tudtak tukmalmi,...de a tobbi tejfelet nem nagyon. Soha nem is felejtem el a kakao edes illatat. Mert az nagyanyam illata volt :o)
Istenem! Egyre gyakrabban jut eszembe :o)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.12.28. 16:13:42

@Mormogi Papa: Ez az!!De jó! Köszi, hogy megkerested. Mennyit játszottuk!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.28. 17:41:58

@skandikamera: Ez egy igen alap változata - kevés a mező, legföllebb négy játékos... :-)
A régi "Spiele Magazin" táblájának másik fele hat játékosra volt méretezve. Ezért volt négynél több színben bábú is, habár a feketéből és a lilából csak négy-négy darab :-) Pedig azok a színek milyen fontosak a liturgiában Húsvétkor! :-)
Én azonban jobban kedveltem a Halma nevű társasjátékot, amit néha "Kínai sakk" néven is emlegetnek - holott van olyan kínai táblás játék, ami sokkal inkább méltó e névre!
Még egy név-változat:
A Meccano egyik válfaja volt a színezett elemeket és beépíthető-hajlítható műanyag lapokat (perforált szélűeket) is tartalmazó sima és elektromos építőkészlet, a Merkur :-) Ezt a változatot Cseszkóban csinálták, de itt is lehetett kapni.
süti beállítások módosítása