Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Meleg kaszinótojás mustáros öntettel

2014.04.19. 11:18 :: Hobbiszakács

A tojást és a húsvétot egymásnak teremtették. Emlékszem, húsvéthétfőn hordákba verődött, pacsulifelhőben imbolygó tojásvadászok bóklásztak keresztül-kasul a városban. „Asszony lesz a lányból...” - danolták az egyik oldalon, „…ha végigmegyek rajtad én.” - jött a válasz a túloldalról. Másnap meleg kaszinótojás és rakott krumpli volt ebédre. (Hogy mivel ettük? Mivel nem volt más.)

HSZ-Bild5.jpg

A rakott krumplira számtalan variáció létezik, de az ízemlékek között előkelő helyen szereplő, mustáros mártásban sült, meleg kaszinótojásra szakácskönyvekben, sőt még az interneten sem találtam receptet. Ne legyek igazságtalan, a Wikipédián megemlítik a Deviled Eggs néven ismert fogást, amelyet hidegen majonézes mártásban, melegen pedig tejföllel tálalnak. A meleg változat mimóza tojás néven is ismert. Nincs benne semmi ördöngős, csak a mustáros üvegen szereplő vörös ördög logó miatt illették e jelzővel a csípős fogásokat az Államokban. Tálaláskor csipetnyi pirospaprikával szórják meg a tojások tetejét, úgy ahogy azt az 1900-as évek elején Amerikába bevándorolt magyarok tették, Magyar válfajáról azt írja a Wiki, hogy a kemény tojás sárgáját "mi" tejben áztatott kenyérrel, mustárral és petrezselyemzölddel gazdagítjuk, és tejföllel leöntve tesszük a sütőbe. Na meg azt, hogy szalmaburgonyával „szoktuk” enni.

A családban szerencsére akadt jótét lélek, aki emlékezett gyermekkorunk meleg kaszinótojására. Segítségével összeállt a reprodukáláshoz szükséges, modernizált recept.

A töltelék hozzávalói:

8 kemény tojás,

1-2 dl tejföl,

2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld vagy kakukkfű,

Só, bors (ízlés szerint fehér vagy fekete)

HSZ-eggs-1.jpg

Hozzávalók a mártáshoz:

4 dl Crème Fraiche (15% vagy 34% zsírtartalom),

1 evőkanál mustár, só, bors (ízlés szerint fehér vagy fekete)

Elkészítés:

A keményre főzött tojásokat megpucoltam, és hosszában félbevágtam. A sárgákat kivettem, és apróra vágott kakukkfüvet szórtam rájuk (petrezselyem nem volt otthon). Villával alaposan áttörtem, sóztam, borsoztam, és annyi tejfölt adtam a masszához, hogy épp összeálljon, de ne legyen krémszerű. Megkóstoltam, és sóval-borssal igazítottam az ízén, majd visszatöltöttem a tojásfehérjékbe.

HSZ-Bild2.jpg

A Creme Fraiche a hobbiszakács kedvence, rezzenés nélkül tűri a hőkezelés módozatait. Felfőztem mustárral, megszórtam sóval és borssal, és belekóstoltam. Amikor elégedett voltam az ízével, akkor egy kivajazott, tűzálló üvegedénybe öntöttem a szósz nagyját, és beleültettem a töltött tojásokat.

HSZ-Bild3.jpg

Ha nincs kéznél Crème Fraiche, akkor tejfölből kell készíteni a mártást. Az alacsony zsírtartalom miatt a felforralt tejföl könnyen összemegy. Hogy ezt megelőzzük, olvasztott vajra öntjük a tejfölt, és felforralás után ízesítjük. (Négy deci tejfölhöz kb. 5-6 deka vaj szükséges.)

A kaszinótojásokra csurgattam a mártás maradékát - nehogy kiszáradjanak -, és a tálat a 200 C fokra előmelegített sütőbe helyeztem. Addig sütöttem, amíg a töltelék csúcsa megbarnult, és a mártás vidáman rotyogott.

HSZ-Bild7.jpg

 Jó étvágyat, és Kellemes Húsvéti ünnepeket!

HSZ-PH-AZH_5380.jpg

5 komment

Címkék: Húsvét Stockholmban Meleg kaszintótojás mustáros mártással

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr586052032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2014.04.20. 21:43:01

Milyen a svéd mustár? Melyik vonalat viszik? A csípőset? Az édeset? A lágyat? A karosat? Boldog húsvétot nektek is!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.04.21. 09:29:13

@"saját levében": A normál svéd mustár édes, azaz édesebb a dijonnál. Van belőle csípős, sima és lágy. Folyós-magos-barnás változata a Skåne-i (délsvéd tartomány) mustár.

Aki egyszer megkóstolta az vagy nem kér többet belőle, vagy függővé válik.

piszt-ráng 2014.04.21. 14:57:24

Próbáltam,finom :-) köszi az ötletet.

Attilajukkaja 2017.04.08. 10:15:58

@piszt-ráng:
Én is megcsináltam és nagy sikere volt. Mivel én főételként tálaltam quinoával, a 25%-os tejfölös szószba dobtam pár darabolt csiperke gombát is. Ehhez kicsit hígítanom kellett a szószt, úgy lett tökkkkéletes. :o)

@Hobbiszakács:
Köszönöm a receptet!
süti beállítások módosítása