Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Vadregényes falatok (2) - A bölénypúp

2014.11.04. 09:04 :: Hobbiszakács

A bölénypúp becsét ritkaságán kívül gazdag és speciális ízének és a csirkehúsnál is alacsonyabb zsírtartalmának köszönheti.

HSZ-PH-AZH_7048.jpg

A bölény púpja a busa fejet mozgató masszív izmokból áll. A kötőszövettől szívós húsdarab nem könnyű falat, elkészítése is összetett feladat: a marha- vagy szarvas szegyhez hasonlóan brazírozva történik, azaz a pirítás és a főzés kombinálásával.

Egészben sült bölénypúp

Hozzávalók:

1,5 kiló bölénypúp

1-2 evőkanál olaj

1 pohár vörösbor

1/2 pohár víz

liszt

1 nagy fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

Só, fekete bors, szárított rozmaring és kakukkfű,

Elkészítés:

  1.       A zsírszövettől és az ezüsthártyától megtisztított bölénypúpot megforgatjuk sóval, borssal és szárított fűszerekkel ízesített lisztben. A fölösleget lerázzuk róla.
  2.       Vasedényben olajt melegítünk, és a húst élénk lángon egyenletes barnárasütjük. Az odakapott barna darabokat lekaparjuk az edény aljáról. A mindkét oldalán megbarnult hús alá bort és vizet öntünk.
  3.       Apróra vágott hagymát és fokhagymát adunk hozzá, és lassú tűzön, fedő alatt főzzük – vagy 140-160ºC-ra előmelegített sütőbe rakjuk - amíg a hús megpuhul (kb. 4 óra hosszáig).
  4.       A sültet „glaszírozzuk”, azaz kevés húslében forgatva átpirítjuk, és egy kis sóval-borssal igazítunk az ízén.

A bölénypúpot szeletekre vágva, zöldséges körettel és a szaftból készült mártással tálaljuk.

HSZ-PH-AZH_7023.jpg

Hogy mivel öblítsük le?

A válasz egyértelmű: tüzes vízzel. Erről és a pemmikánról szól a következő poszt.

2 komment

Címkék: bölénypúp

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr556861847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2014.11.09. 20:26:14

Klassz! Diétázóknak a tevepúp ajánlott: kevés zsír, sok víz!

Attilajukkaja 2014.11.12. 11:16:21

@"saját levében": Ez vicces, mert a teve a pupjaban nem vizet tarol, hanem zsiiiiiirt. ;o)
süti beállítások módosítása