Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Mé' - még mindig nem lett meg ? (2025.05.07. 08:09) Csikóhal vagy krokodil?
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Csak tán nem a Lóri? (2025.05.07. 07:05) Csikóhal vagy krokodil?
  • Mormogi Papa: Papagály? :-) (2025.05.06. 18:55) Csikóhal vagy krokodil?
  • Mormogi Papa: @Mormogi Papa: Az a fránya lábmosás... nem kellett volna erőltetni. De hát ilyen a makacs ember, bármennyire felvitte is... "És jött a doktor..." - de nem hallgatott rá. Másként nem hágy linkelni, d... (2025.05.04. 17:48) "Hazudnék neked?"
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Ez éppen nem megnyugtató... Ferenc nekem "nem jött be" - még a hiányát is rosszul időzítette :-( Lett is bal (semmi esetre se jobb) hé... (2025.05.04. 17:23) "Hazudnék neked?"
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Egyesek szerint a hírek ugyanabba az irányba "mutatnak", mint kb. ötven évvel ezelőtt. (2025.05.04. 15:37) "Hazudnék neked?"
  • Mormogi Papa: Az utóbbi 100 nap híreiből jókora kollekciót állíthatnánk össze hihetetlen, mégis igaz állításokat. És NEM a vizisíelő papagályra gondolok... (Kulcs: Harry Potter a híradót nézi - mivel a házból kit... (2025.05.02. 19:02) "Hazudnék neked?"
  • Hobbiszakács: @littke: Ebbben a cikkben van egy "összehasonlító" kép. www.land.se/djur-natur/murklan-popular-delikatess-eller-rena-giftet-sa-plockar-du-ratt-svamp (2025.05.01. 16:27) A kincses sziget
  • Hobbiszakács: @littke: Akkor a személyedben élő tanút tisztelhetünk :-) Amelyikre én gondolok az a gyromitrin mérget tartalmazó en.wikipedia.org/wiki/Gyromitra_esculenta amit előszárítás-főzés után szoktak enni.... (2025.05.01. 16:19) A kincses sziget
  • littke: @Hobbiszakács: A morel határozottan nem mérges, jómagam családostúl ettünk anno frissen. Van egy gomba, a hamis (false) morel, amiről te valszeg írsz, amitől tényleg beteg leszel, de az szárítva sem... (2025.04.30. 14:48) A kincses sziget
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: @littke: A morel - kucsmagomba - svéd földön murkel néven fut. Ügyelni kell, nyers állapotban mérgező anyagokat tartalmaz. Eleinte csak megszárítás után vetették be, újabban a száríto... (2025.04.30. 14:10) A kincses sziget
  • Mormogi Papa: @littke: A kucsmagomba fajtákat felsoroló Wiki lapon több nyelven is hasonló a neve (morchella, a latin nevéből feltehetőleg) ám pontos egyezést csak a Cymareg, azaz a Welszi nyelvnél találtam. Ész... (2025.04.29. 21:11) A kincses sziget
  • littke: A rókagomba, azaz chanterelle, tényleg nagyon finom. Sajnos itt É. Amerikában, ahol nagyon sok a gomba, az átlag ember nem gyüjti/eszi, a kulináris tudat nagyon alacsony fokon mozog. Most tavasszal... (2025.04.29. 15:35) A kincses sziget
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Tegnap került előmbe egy plakát. A HGyüli reklámja. "Nézz fel!" - valami ilyen a szövege. Nekem meg beugrott egy bibliai intésféle: talán Tóbiásnak hívták a jóembert, aki így tett ... (2025.04.27. 07:24) Árapály Zanzibárban
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Mit mondtunk annak idején a búsuló kollégának? "Ne hagyd, hogy a fejedre tojjanak! Nyisd ki a szádat!" (2025.04.26. 10:11) Árapály Zanzibárban
  • Utolsó 20

Címkék

Vadregényes falatok (2) - A bölénypúp

2014.11.04. 09:04 :: Hobbiszakács

A bölénypúp becsét ritkaságán kívül gazdag és speciális ízének és a csirkehúsnál is alacsonyabb zsírtartalmának köszönheti.

HSZ-PH-AZH_7048.jpg

A bölény púpja a busa fejet mozgató masszív izmokból áll. A kötőszövettől szívós húsdarab nem könnyű falat, elkészítése is összetett feladat: a marha- vagy szarvas szegyhez hasonlóan brazírozva történik, azaz a pirítás és a főzés kombinálásával.

Egészben sült bölénypúp

Hozzávalók:

1,5 kiló bölénypúp

1-2 evőkanál olaj

1 pohár vörösbor

1/2 pohár víz

liszt

1 nagy fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

Só, fekete bors, szárított rozmaring és kakukkfű,

Elkészítés:

  1.       A zsírszövettől és az ezüsthártyától megtisztított bölénypúpot megforgatjuk sóval, borssal és szárított fűszerekkel ízesített lisztben. A fölösleget lerázzuk róla.
  2.       Vasedényben olajt melegítünk, és a húst élénk lángon egyenletes barnárasütjük. Az odakapott barna darabokat lekaparjuk az edény aljáról. A mindkét oldalán megbarnult hús alá bort és vizet öntünk.
  3.       Apróra vágott hagymát és fokhagymát adunk hozzá, és lassú tűzön, fedő alatt főzzük – vagy 140-160ºC-ra előmelegített sütőbe rakjuk - amíg a hús megpuhul (kb. 4 óra hosszáig).
  4.       A sültet „glaszírozzuk”, azaz kevés húslében forgatva átpirítjuk, és egy kis sóval-borssal igazítunk az ízén.

A bölénypúpot szeletekre vágva, zöldséges körettel és a szaftból készült mártással tálaljuk.

HSZ-PH-AZH_7023.jpg

Hogy mivel öblítsük le?

A válasz egyértelmű: tüzes vízzel. Erről és a pemmikánról szól a következő poszt.

2 komment

Címkék: bölénypúp

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr766861847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2014.11.09. 20:26:14

Klassz! Diétázóknak a tevepúp ajánlott: kevés zsír, sok víz!

Attilajukkaja 2014.11.12. 11:16:21

@"saját levében": Ez vicces, mert a teve a pupjaban nem vizet tarol, hanem zsiiiiiirt. ;o)
süti beállítások módosítása