Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Villásreggeli a Lotz-teremben

2015.04.26. 19:11 :: Hobbiszakács

sk-ph-dsc01562-2.jpg

sk-ph-dsc01563.jpg

Tökéletes cézársaláta grillezett csirkemell csíkokkal

sk-ph-dsc01555.jpg

sk-ph-dsc01564.jpg

sk-dsc01557.jpg

Az amúgy ízletes fogás heveny rukolatúltengésben szenvedett

sk-ph-dsc01558.jpg

sk-ph-dsc01583.jpg

Részlet a Lotz-terem mennyezetéből.

sk-dsc01553.jpg

10 komment

Címkék: Lotz terem Cézár saláta Bélszín carpaccio

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr787400198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2015.04.27. 09:33:50

Szép napot!

HSZ, kérlek, mesélj bővebben erről a Lotz teremről!
Lotz János Charles Peter fia és annak gyermekei két hete vendégeink voltak a Szellemi Zsendülés elnevezésű versenyen. Ugyanis Lotz János a középiskolát a nagy hírű bonyhádi tanintézményben végezte.
Aztán volt ő intézetvezető Stockholmban, professzor a New York-i Egyetemen...
Stockholmi (magán)hagyatékának egy részét Japán vette meg, kedves kollégám tavaly az ottani egyetemeken kutatott Waseda Mika professzorasszony segítségével, aki az egyik egyetem magyar tanszékének a vezetője. És őt van szerencsém ismerni: hihetetlenül bűbájos, okos, szép hölgy.
Nyaranként pedig Lotz Nyári Diákegyetemet szervezünk, amelyen az újságíró szekciót vezetem Szóval gimnáziumunknak nagyon erős a kötődése a nyelvészprofesszorhoz és munkásságához, no meg igen kedves leszármazottaihoz is.
Szóval hol van ez a Lotz terem?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.04.27. 10:15:08

@fiam: A Lotz-teremre az Andrássy úton (39 sz.) "bukkantam". A kávézóba az Alexandra könyvesbolton keresztül lehet jutni. A www.parisi.hu oldalon ezt lehet olvasni:

Ha belépünk a Párisi Nagyáruház impozáns előcsarnokába, és megpillantjuk a vakítóan tiszta kőburkolatokat, a Zsolnay kerámiával díszített oszlopokat, jusson eszünkbe, hogy nemcsak egy káprázatosan felújított áruházba léptünk be, hanem egy történetbe is – az épület, az Andrássy út és Budapest több mint 100 éves történetébe.

Az 1911. március 1-én megnyílt Párisi Nagy Áruház, Budapest első olyan épülete, amely kifejezetten áruházi célra épült. Innovatív vasbeton szerkezetei, valamint a Lotz Károly és Feszty Árpád falképeivel díszített neoreneszánsz stílusú díszterem miatt az épület műemléki védelmet élvez.

Az épületben jelenleg az Alexandra Könyvesház exkluzív, többfunkciós könyváruháza működik, egykori bálterme jelenleg irodalmi kávéház, míg az épület legfelső emeletén a Párisi Galéria és Művészeti Szalon működik, melynek profilját elsősorban antik és modern bútorok, festmények, szobrok, valamint a kortárs magyar festészet alkotói határozzák meg.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.04.27. 22:40:06

@fiam: A Lotz Terem a benne található Lotz Károly festmények miatt viseli a nevét; emlékeim szerint (még utána nézek) ez a bálterem többszörös "túlélő". Eredetileg egy polgári kaszinó működött ugyanis abban az épületben, amit aztán (több másikkal együtt) megvett a régi "Párisi Áruház" alapítója.
Ez az áruház volt egész Magyarország legelső modern áruháza - és a házat, amiben Lotz Károly festményei voltak már ők is azzal a feltétellel vehették meg, hogy a festményeket és a dísztermet eredeti állapotában kell megtartaniuk.
89' után az áruházat (ami időközben a "Divatcsarnok" nevet is viselte) többször átalakították, bezárták, eladták, újranyitották stb. A Díszterem - közismert nevén Lotz Terem - azonban védett volt, így ez maradt az egyetlen épületrész, amit nem vertek szét a legutóbbi átalakításkor.
Érdekesség még, hogy az eredeti áruház tetején a megnyitáskor műjégpálya volt!
Lotz János 90 évvel Lotz Károly születése után született, ekkor Károly már nyolc és fél éve meghalt.
Rokoni kapcsolat azonban valószínűsíthető, mivel a festő Károly még Németországban (Bad Homburg vor der Höhe) született nyolcadik gyermekként...
hu.wikipedia.org/wiki/Lotz_K%C3%A1roly
hu.wikipedia.org/wiki/Lotz_J%C3%A1nos
www.muemlekem.hu/muemlek?id=701

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.04.27. 22:45:07

Továbbá sok képpel:
www.muemlekem.hu/muemlek?id=701

És itt a keresés eredménye:

www.lotzterem.hu/parizsi-nagyaruhaz

Innen idézem, mert amire emlékeztem, nem minden részletében pontos:

Az áruház az 1885-ben Petschacher Gusztáv tervei alapján épült neoreneszánsz stílusú Terézvárosi Kaszinó helyén áll, amely egykor a környék jómódú polgárainak találkozóhelye volt. A textilgyáros Goldberger fivérek egyike, Goldberger Sámuel 1908-ban vásárolta meg a kaszinó épületét, és a következő évben Sziklai Zsigmond tervei szerint megkezdődött az új, késő szecessziós stílusú áruház építése.

Budapest új csodája, a Párisi Nagy Áruház
Az áruház 1911. március 3-án nagy közfigyelem mellett nyílt meg. A hétemeletes, szecessziós stílusú épület messze kiemelkedett az Andrássy út egységes eklektikus házai közül. A döbbenetes méretű, fedett, márványoszlopos hall, amely négyemeletnyi magasságig körülfogta az összes áruosztályt, az aranyozott lépcsőfeljárók, a Zsolnay díszítőelemek, Róth Miksa üvegablakai és az üvegfalú, tükrös felvonók azonnal elkápráztatták a belépőket.

Az árukat 24 jól szervezett, teraszszerűen elhelyezett osztályon, üveges pultokban, nyitott állványokon és polcokon helyezték el. Minden emeleten külön pénztár, csomagoló és házi telefon volt. Az épület teteje is nyitva állt a látogatók számára, telente a tetőteraszon létesített jégpálya várta a korcsolyázni szeretőket. A pincében alakították ki a villamosságot fejlesztő gépház, a vízszolgáltató gépek és a telefonközpont számára a helyet. Az intézmény 5-600 alkalmazottat foglalkoztatott, akik számára az alagsorban rendeztek be ruhatárat, étkezdét és orvosi rendelőt. Kétségtelen tény, hogy a Párisi Nagy Áruház a világszínvonalat hozta el Magyarországra, s hazánk eme első igazi áruháza impozáns megjelenésével, jól szervezett részlegeivel, egységes áraival a világ bármely nagyvárosában megállta volna a helyét.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.04.27. 22:50:18

Végül amit a teremről és a festőről írnak:
www.lotzterem.hu/lotz-terem-es-kavezo

Mint olvasható, Lotz Károly festmények találhatók többek között Pécsett is, a Székesegyházban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.04.27. 23:07:54

upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/2/27/P%C3%A1rizsi_Nagy_%C3%81ruh%C3%A1z_1911.jpg

http://www.lotzterem.hu/Content/2013/11/Galleries/parizsi-nagyaruhaz-tortenete-kepekben/!cid_0FC6049E-F129-4CA9-9034-C1686A2E70E9.jpg

static.panoramio.com/photos/large/93627906.jpg

És megvan végre egy gömbfotó, ahol körül lehet nézni. Ha a net letöltési sebessége meg a gépé is megfelelő :-P
www.melon.hu/panorama/lotz/
"Kameramozgatás" az egérrel (lenyomott bel egérgombbal); Shift közelít; a Ctrl távolít (zoom hatás).

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2015.04.30. 03:24:57

@Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Köszönöm!

HSZ: igazából arra vagyok kíváncsi, hogy a svéd köztudatban él-e Lotz János valamiképpen?

Egyébként Lotz János Milwaukee-ban született, kisgyermekkorában tértek haza a szülei Somogyvámosra. Innen indult felfedezni a tudomány világát és elég sokra vitte :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.04.30. 08:57:12

@fiam:

Stockholmban Lotz magyar nyelvet tanított az 1930-as években. 1947-ben költözött Amerikába. A Stockholmi Egyetem nyelvészet szakán tanterem őrzi az 1962-63-ban vendégeskedő professzor nevét:

www.ling.su.se/om-oss/historik/n%C3%A5gra-av-dem-som-f%C3%A5tt-ge-namn-%C3%A5t-n%C3%A5gra-av-v%C3%A5ra-rum-1.13016

1983-ban Lotz emklékszimpoziumot tartottak Stockholmban. (Ugyanabban az évben lehetett utoljára vizsgázni magyar nyelvből.)

A http://www.bafity.su.se/polopoly_fs/1.65831.1323952766!/festkrift80.pdf
címent található dokumentum részletesen tárgyalja a magyar nyelvoktatás történetét Stockholmban/Uppsalában.
süti beállítások módosítása