Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Morokulien - a skandináv "mikroállam"

2017.02.24. 07:20 :: Hobbiszakács

morokulien-dsc01983.jpg

Morokulien független mikroállam, a svéd-norvég határon a Charlottenbergből Kongsvingerbe vezető 61-es országút mellett fekszik.

morokulien-dsc01997.jpg

Turista információs irodájának, egyben postaépületének a padozatán fehér sáv jelzi a svéd norvég határt.

morokulien-dsc01993.jpg

A norvég félen ottjártunkkor épp egy helyi ralizó kupáiból rendeztek kiállítást.

morokulien-dsc01990.jpg

A szuvenír bolt és a fagylaltos hűtő a svéd oldalon áll.

Morokul a norvég moro és a svéd kul – nagyszerű, szuper, király, menő – kombinációja, A név először egy 1959-ben sugárzott tréfás svéd-norvég rádióprogramban hangzott el. Akkora sikere volt, hogy a svéd Tage Erlander és a norvég Einar Gerhardsen miniszterelnök 1959 október harmadikán közösen elismerték - igaz, hogy csak egy hétre - Skandinávia "rádióállamát”, Morokulient.

morokulien-dsc01986.jpg

Az utolsó norvég-svéd háború színhelyéhez, Magnorhoz közel fekvő, hat hektárnyi területet 1910-ben vásárolta meg a Svéd Béke és Döntőbizottság egyesület, azzal a céllal, hogy emlékművet emeljen a béke száz éves évfordulóján. A mikronemzet útlevelét is díszítő, fehér gránitból készült emlékművet 1914-ben avatták fel, I. Oszkár király szavaival élve, azért, hogy „skandináv testvérek között ezentúl legyen lehetetlen a háború”.

morokulien-dsc02035.jpg

Morokulien államformája királyság és köztársaság. Christina Öster miniszterelnököt a 2012-ben elhunyt utolsó „király” nevezte ki. Pénzneme a tallér.

morokulien-dsc02050.jpg

Morokulien központi épülete az információs iroda, melyben a világ egyedüli nemzetközi postahivatala működik.

morokulien-dsc01995.jpg

További helyi nevezetesség az 1968-ban alapított, világhírű amatőr rádióállomás (ARIM), a két évvel ezelőtt felállított norvég-délkoreai pagoda, benne a békeharanggal, valamint egy, 1960-ban ide érkezett magyar menekültek elszállásolására épített ház, a Lindblomsvilla.

morokulien-dsc02038.jpg

Húsz svéd korona lepengetése ellenében kiváltottuk az útlevelet, és felvétettünk a mikronemzet polgárainak a névsorába (borgarbok), majd a svéd-norvég határon egyensúlyozva távoztunk.



8 komment

Címkék: mikroállam Morokulien Magnor Mikronation svéd-norvég

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9112145501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.02.25. 16:20:32

Kedves Bloggazda !
Már tegnap elolvastam, és megnéztem a linkelt weblapot is. Igazán szép tőlük, hogy mindenféle valutát elfogadnak - persze saját váltással. Némi rosszmájúsággal vagyok gyanúsítható, mivel jócskán somolyogtam ezt olvasva:
A norvég oldalon ugye trófeákat lehet nézegetni - a svéd oldalon viszont szuvenírbolt és fagylaltos hűtő áll :-P
Hiába, tudnak kereskedni.
A rádióállomás különleges státuszt élvezhet - ha nem is "Kalózrádió a Rákospatakon". Aligha fenyegeti őket a Cenz Ura...
Érdekes, hogy a "kul" jelentése azonos az angol "cool" -éval. Már biztosan meséltem, hogy egy ízben, mikor BKV busszal jöttem át Pestre (akkor még nem kerestek csomót a BéKáKán...) egy francia kisfiú ezt mondta az apjának:
- Papa, regarde ce bateau... Cool !!!
Azaz: Apu, nézd azt a hajót... Cool!
Ez eddig rendben is volna, ám a kiejtése azonos a francia "coule" ragozott igealakkal (couler a szótári alakja), ami annyit tesz: süllyed (a vízben). Így érthető, hogy jómagam hangos mosolyra fakadtam - egyedüliként a tömött járművön. Eléggé kínos volt :-P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.25. 17:19:17

@Mormogi Papa: Apropo cool-coule... Nálunk - Skandináviában, pontosabban a finn Lahtiban - most folyik a sífutó VB, amit sokan néznek, köztük én is. A mezeken és a reklámfelületeken szereplő FIS szó (a nemzetközi sí szövetség rövidítése) svédül fingot jelent. Nem tudom, hogy a honfitársaim hogyan viszonyulnak, de engem speciel zavarna mindenhol és mindenben FING-ot látni :-))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.02.25. 18:27:44

@Hobbiszakács: Ez elképesztő ! Éppen ezt láttam pár éve egy plakát jobb felső sarkában - igaz, ott az első két karaktert F egy-nek (formula egy) kellett volna értelmezni. Az NG jelentését már elfelejtettem, talán valami Nemzeti volt benne meg gyorsulás?

Amúgy a rendszámokkal is akadnak problémák - leginkább azért, mert a Hatóság nem ellenőriz minden nyelvet, hogy mi is a jelentése egy-egy betűkombinációnak.
Gondolom, a franciák például jót nevetnek, mikor meglátják a CUL rendszámot - mintha azt hirdetné, hogy a tulajdonosa egy nagy... popsi.
(Még szerencse, hogy a jobban elterjedt angolban az efféle szavak - mint megnevezésük is utal rá - leggyakrabban négybetűsek :-) (Four letter words = csúnya szavak)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.02.25. 18:27:55

Érdekes, jópofa!
Nem is hallottam még róla.

Egy másik svéd mikorállamról (vagy játékos függetlenségi mozgalomról) viszont annak idején (jó régen...) írtam posztot is:
noreg.blog.hu/2011/06/11/kedvenc_zaszloim_8_jamtlandi_koztarsasag

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.26. 09:32:21

@α Ursae Minoris: "vágyom is vissza Östersundba" ... Ha jól tudom, azóta nem voltál északon. Pedig jó lenne, mehetnénk látogatni.
:-)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2017.02.26. 14:07:35

Itt sokkal nagyobb a matematikai esélyed arra hogy királlyá válasszanak! Ha megtörténik, értesíts bennünket és megyünk a koronázásra!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.26. 15:17:59

@"saját levében": Király én "nem leszek, nem leszek
Akkor inkább elmegyek, elmegyek
Soha vissza nem jövök..."

:-)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.02.26. 17:37:54

@Hobbiszakács: Így van, ahogy írod: sajnos azóta sem voltam, pedig valóban jó lenne. :-)
süti beállítások módosítása