A pácolt lazac (svédül gravad lax) egyszerű, házilag elkészíthető halfogás. A paraziták miatt ajánlatos mélyfagyasztott, fogóval gondosan kiszálkázott lazacfiléből kiindulni, amit hagyunk félig kiolvadni. A filét keresztben kettévágjuk, háztartási papírral szárazra töröljük, kevés olajjal bekenjük, majd só, cukor és frissen őrölt fehérbors keverékével bedörzsöljük. A maradék keverékhez apróra vágott kaprot adunk, és egy lapos tálba szórjuk. Erre helyezzük az egyik filé-felet, bőrrel a tányér felé, szórunk rá egy kis kaprot, aztán rátesszük a másik filé-felet, bőrével felfelé. Fóliával letakarjuk, egy-két napig hűtőszekrényben tartjuk. Félidő táján megforgatjuk. Két nap eltelte után a fűszert lekaparjuk, és a lazacot éles késsel, ferdén, vékony szeletekre vágjuk.
Hozzávalók:
1 kg lazacfilé, lehetőleg derékrész
1 ek étolaj
2-3 ek fehérbors
1/2 dl só
1/2 dl cukor
2 csokor kapor, apróra vágva
2-3 ek fehérbors
1/2 dl só
1/2 dl cukor
2 csokor kapor, apróra vágva
A pácolt lazacból vágott vékony szeleteket főtt krumplival - vajas keménykenyéren - hideg mustármártással és friss kaporral tálaljuk.
Édes mustármártás - pácoltlazac-szósz (Gravlaxsås):


Hozzávalók:
1 dl édes, svéd mustár
1 ek francia (sötét) mustár
2 dl étolaj
2 ek cukor
1 kiskanál só
1 csipetnyi fehérbors
2 dl apróra vágott kapor
1 ek ecet
1 ek francia (sötét) mustár
2 dl étolaj
2 ek cukor
1 kiskanál só
1 csipetnyi fehérbors
2 dl apróra vágott kapor
1 ek ecet
A nyersanyagokat az olaj és az ecet kivételével összekeverjük. Az olajat vékony sugárban, állandó keverés mellett adagoljuk, hogy majonézszerű szószt nyerjünk. Apróra vágott kaprot adunk hozzá.
Utolsó kommentek