Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Az íz öröme

2009.08.27. 10:49 :: Hobbiszakács

Az íz öröme néven szabadtéri ételvásárt tartottak Stockholmban.
 
A vásáron bemutatkozó kistermelő ételkézművesek túlnyomórészt helyi nyersanyagokból, fölösleges adalékok nélkül olyan egyedi ízű, minőségű és identitású termékeket alkottak, amelyekre az ipar képtelen.
A svéd tájegységeket felvonultató vásárt a kistermelő ételkézműveseket támogató nemzeti központ, az Eldrimner rendezte. Az északi mitológiában Eldrimner annak a fazéknak a neve, amelyben Valhalla séfje, a kormos képű Andrimmer a pörköltet főzte. A nyersanyagot a pörkölthöz Särimner, az örökéletű koca, a méhsört pedig Heidrun kecske szolgáltatta.
A viking istenek Yggdrasil világfa legfelső ágain, Asgårdban laktak. Asgård központi épülete Valhalla, egy arany pajzsokkal fedett, gigantikus luxuskaszárnya volt. Ide a hősi harcban elesett vitézek jutottak, akik hajnaltól napestig rizikó nélkül kaszabolták egymást. A levágott testrészek, az elpotyogtatott belsőségek ugyanis azonnal visszanőttek, és mire a lenge öltözetű valkűrök felszolgálták az ebédet, a résztvevőknek kutyabajuk volt.
Visszatérve a vásárra, akadt bőven nézni- és kóstolnivaló az ízlelő szerveit becsben tartó látogató számára. A strucctojásból készült fagylalttól az iszonyatos bűzt árasztó surtstömmingig, a kandírozott gyomnövénytől a csokoládés mézig, mindent lehetett kapni.
Készül a hagyományos kolbulle, a favágó flekken
Ismerkedés
Fakéreg, amelyből a kosárkában levő keménykenyér készült

 

A tenger gyümölcsei néztek ki a legjobban

38 komment

Címkék: vásár ételkézművesség kenyér fakéregből

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr71335759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.27. 12:55:22

Jól hangzik, a képek is ínycsiklandóak - de azt a bizonyos sóshalat tán kihagynám a korábbi leírás alapján.
Azt nem említéd, hogy ezek a Val- és egyéb kűrök milyen életkorúak :-))) Hogy örökkön élnek, azt tudjuk - mégse mindegy.
Tudja az ördög, engem még a kaszabolósdi sem vonz, a pörkölt meg egy idő után unalmas…
(ÉS hány Michelin-csillagot kapott már Andrimmer, ha már a képe sem Antsz-kompatibilis ?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.27. 15:26:36

nekem is egyből az jutott az eszembe, hogy nálunk ilyen sajnos nem jöhetne létre, a mindenható antsz miatt:((( pedig nagyon jó lenne valami hasonló...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.08.27. 16:52:52

@Horasz: Sajnos - vagy hálistennek :-) - nem ismerem az itteni - azaz EU szabályzatot. bokros teendőim miatt utánanézni sincs időm. De, azaz allenben nem felejtek el az első adandó alkalommal rákérdezni.
@Mormogi Papa: @Fűszer és Lélek: @Bombadil Toma: Az ételkézművesség nálunk is csak hobbi szinten folyik. Még... Hanem a szombat d.e. megrendezett "Gazda Saját Vására" - ahol zödséget, toját, mézet, gombát és halat árulnak - többéves hagyománya van. Nem éppen eszményi valkürök árulják, és drága is. :-)))

Benikuty 2009.08.27. 20:42:58

A régi EU tagoknak bizonyára szerzett jogaik vannak, az újaknak pedig meg kell felelniük az eszetlen szabályoknak.
Harminc éve lehetett kocsmát nyitni iskolával szemben, ma meg sem próbáld...
No, hát ezért kutatom én, már-már mániákusan azokat a kövületeket, akik otthon árulják portékáikat. Friss felfedezésem az igazi savanyú káposzta készítője, nem messze a tőgymeleg yersei tehén tejtől. Következik a kecske tej, amiből én fogok sajtot készíteni.

olzka · http://olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/ 2009.08.28. 12:27:27

A csokoládés mézről lehetne kicsit bővebben ?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.08.28. 13:42:38

@liagota: Ezen a képen látható:

picasaweb.google.com/zsoltson/Smaklust2009#5372719912511457506

Nem kóstoltam meg. Annyit hallottam, hogy 70%-os Valrhona csokival készült.

Zuzuka 2009.08.28. 18:31:20

igen, a tenger gyümölcsei nagyon csábítóak, és a flekken is, de fakenyeret... sose!
tetszik az almafa, mutatós és szép gömbölyű:)

Attilajukkaja 2009.08.29. 17:37:41

@Zuzuka:
Sose mondd, hogy sose!
Az en fantaziamat eppen a fakeregkenyer mozgatta meg, mert eszembe juttatja, hogy az emberi kulinaris talalekonysag hatartalan,...foleg az inseges videkeken. Lehet, hogy nem nagyon izlene a kenyer/lepeny, de EGYSZER biztosan megkostolnam.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.29. 20:46:50

@Attilajukkaja: Igen, szükségkenyeret sütöttek nálunk isa régi időkben, őrölt makkból. Az ízéről referálni persze nem tudok, de az árulkodó, hogy az ínség elmúltával visszatértek a gabonafélékhez.
De engem is érdekelne - hátha ez más.
Majomkenyérfa, Szentjánoskenyér - sokminden ehető lehet :-)
(Ha így megy tovább, még a moszatra is ráfanyalodhatunk :-(

Attilajukkaja 2009.08.29. 21:43:52

@Mormogi Papa:
A makkot vajon hogyan kell kezelni, hogy emberi fogyasztasra is alkalmas legyen? Ugy tudom, van benne valami anyag (csersavszeruseg?), amit az ember nem tud megemeszteni.
Mindig is erdekelt, hogy az emberek az ilyen trukkokre hogyan (hany sikertelen kiserlet es mergezes) utan jottek ra? Vagy ki volt az, aki kihuzta a foldbol a torma gyokeret, beleharapott es miutan taknya-nyala egybefolyt, csettintett egyet, hogy "sebaj, egy kis ecettel inyenceknek valo fuszer lesz belole"? Ezt most persze elironizaltam, de az alapveto kerdes megis megmarad: ki es hogyan jott ra azokra a trukkokre, amelyek altal a szamunkra emeszthetetlen vagy riaszto izu alapanyagokbol eheto es neha inycsiklando etkeket tudtunk produkalni?
Visszaterve a cikkre, ha az a fakereglepeny annyira rossz lenne, akkor nem valoszinu, hogy ennyi ido utan felelevenitenek a kesziteset. Gondolod, nalunk lesz olyan fesztival, ahol valakinek is eszebe jut makklisztbol kenyeret sutni es cikoria kavet adni hozza?
(Igaz, en meg a cikoria teat is szeretem! Japanban es Koreaban ma is egy elterjedt ital :o))

olzka · http://olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/ 2009.08.30. 09:33:15

@Attilajukkaja: a orrtörlés utáni csettintésre :): ne feledjük, hogy rengeteg konyhai alapanyag nemesített. Az alap, amit felturbóztak rendszerint kevésbé harsány valami. És sokszor 'állatkísérlek' folytak:
ha a jószágom nem eszi, én se alapon. Kényszervágás után is sok mindenre lehetett következtetni a belső tartalomból

Attilajukkaja 2009.08.30. 10:54:17

@liagota:
Igen, a nemesitesben persze igazad van. Es ezeket a furcsa izu novenyeket annak idejen nem is az elvezetuk miatt, hanem inkabb gyogynovenykent termesztettek, fogyasztottak (pl. torma, mustar). Csak kesobb buktunk rajuk, mint fuszerekre. De mi van azokkal az etkekkel, mint a makkliszt, szena vagy a fakereg? Az allatok meg tudjak emeszteni, de mi nem. Ide tenyleg kellett rafineria, hogy ezeket is "elvezhetove" tudjak tenni!
Es biztosan voltak balesetek is, mert ami nem mergezo (egyes gombak es bogyok)bizonyos allatok szamara, az az ember halalat is okozhatja.

olzka · http://olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/ 2009.08.30. 11:46:58

@Attilajukkaja: Egyetértek. Morbid, de igaz eset a nem mérgező, meggymag általi fulladásos halál (felnőtt, javakorabeli férfinál) Talán az első lépések mindig gyámoltalanok lehettek és utána valószínű
működött a korabeli 'blogközösség' az én is
megsütöttem és ilyen lett- módszer alapján
csiszolódhatott valahogy fogyaszthatóvá.

Attilajukkaja 2009.08.30. 15:07:51

@liagota:
Az okos allatok is megfigyelik az uj taplalelkkal talakozo egyed viselkedeset, mielott rarontananak a kajara.
Egyik kedvenc allatom a patkany. Itt most nem reszletezem, hogy miert,...pedig hosszu oldalakat tudnek irni rola :o)
A patkanyok "blogkozossege" kifogastalanul mukodik, ezert nem is jottek be azok a patkanyirto vegyszerek hosszutavon, amibol, ha az allat eszik es rovidtavon megdoglik. Az oregebb egyedek ilyenkor eloreengedik a boho fiatalokat es figyelik, mi tortenik veluk. Az oregek annyira okosak, hogy azt is tudjak, ez idobe tellik. Ezert terjedt el egy ido utan a veralvadasgatlo-alapu patkanymereg. Az allat megeszi, de patkany legyen a mancsan, amelyik rajon, hogy a ket hettel kesobb elpusztult tarsa mibe doglott bele.
A patkanyok csodalatos leterol egy konyv is irodott, amit 4 eve kaptam a paromtol szulinapomra.
Nincsenek illuzioim ezzel kapcsolatban, de ha valakit erdekel, akkor ime:
Robert Sullivan: RATS, 2004 (tovabbi informaciok nalam!).
De visszaterve az eredeti, blogkozosseget erinto felvetesedre. Szerintem az internetet mar reges regen feltalaltak, csak nem szamitogepen keresztul mukodott. En nem is a blogolashoz, hanem inkabb a forumozashoz hasonlitanam azt, ami mar annak idejen is mukodott. Az internet, szo szerint, egymaskozotti halozatot jelent. Ez nem a modern kor vivmanya, mi csak technikailag tokeltesitettuk es ezzel iszonyatosan felgyorsitottuk a torteneseket. Az utokor tudja csak eldonteni majd, hogy ezzel mit nyertunk es mit veszitettunk! Megallas viszont BIZTOSAN nincs. De azt hiszem, picit elkalandoztam a tematol :o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.30. 15:48:36

@Attilajukkaja: Én nem áltatom magamat azzal, hogy ismerem a megoldást.
Nekem már az is fantasztikus és érthetetlen, hogyan jöttek rá: mi mindent kell csinálni a búzával-rozzsal, hogy kenyér legyen belőle...
(A vakond nadrágja ezek után már smafu :-)))

Attilajukkaja 2009.08.30. 18:56:03

@Mormogi Papa:
Hat igen. Az elemiszertudomanyok tortenete is egy izgi tantargy lehet, ha azt valaki jol adja elo!!!

Zuzuka 2009.08.31. 10:06:01

fogyasszátok csak a fakéreg kenyeret, majd szálka megy a nyelvetekbe!:)) - én szóltam...
méghogy Makk Marciból is! nahát:))

Attilajukkaja 2009.08.31. 14:13:10

@Zuzuka:
A kiralyi tobbes, gondolom, csak nekem szol, mert senki mas ne vallalkozott meg virtualisan sem a fakereg-lepeny kostolasara. A szalka emlitese pedig meg a vicces kategoriaba sem fert be nalam. Ki latott mar fakeregben szalkat?
Mar csak arra lennek kivancsi, hogy a beirok kozul kostolta-e valaki a fakereg-lepenyt?
Elnezest, ha nem voltam elegge jopofi/cool.
En komolyan kerdeztem, amit kerdeztem.

Benikuty 2009.08.31. 16:52:21

@Attilajukkaja: Sütsz nekem? Aztán véleményt mondok.:)

Attilajukkaja 2009.08.31. 18:16:28

@Benikuty:
Sutnek, egyem a szivedet. Csak mondja meg valaki, hogyan kell, mert mar az osszes kormomet leragtam ama izgalmamban, hogy megleljem a fakereg-kenyer receptjet :o)
Nalatok, ott a szigeten, senki nem sut ilyesmit?

Benikuty 2009.08.31. 19:23:02

@Attilajukkaja: Nem, biza:) Lesz viszont túróm szombatra,tőgymeleg tejből. Küldjek? Ugye nem mondasz nemet?:D

Zuzuka 2009.09.02. 08:31:07

@Attilajukkaja: a szálka sosem vicces, inkább fájdalmas...

olzka · http://olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/ 2009.09.02. 11:21:06

@Attilajukkaja: Makk-kávé és makk-kakaó receptje van csak nagyanyámnak. Fakéregnél különbség lehet fajták között? "A pecsétek feltörése után szikkadt, megfeketedett, piszkos kőre hasonlító valamik hullottak elénk. Most is elképzelhetetlen számomra, hogy tudott a fog beleharapni, és hogy bírta megrágni azt a kenyérnek csúfolt szörnyűséget.És bizony, orvosunk intelme valóra vált,attól a fakéreg kenyértől embereink ugyanúgy felfúvódtak, mint a jószág a falevéltől, és
végső soron ugyanúgy éhen haltak, mintha
semmit se ettek volna.
"www.szabarchiv.hu/drupal/userfiles/file/Kovats_Judit_A_tizenkilencedik_szazad_bekoszonese.pdf
Fenyőgyantáról olvastam, hogy édességként szopogatták ínségben.

Attilajukkaja 2009.09.03. 16:33:36

@Zuzuka:
Nem tudom, en mindig megragom a szalkat mielott lenyelem :o)
Sajnos egyik oka a keves hal fogyasztasanak Magyarorszagon, hogy sokan tartanak a szalkatol. Pedig nem kellene. Lehet, hogy a fakereg fogyasztasunk is ezert olyan minimalis?

Attilajukkaja 2009.09.03. 16:39:14

@liagota:
Hat ez az! Tudni kell elkesziteni a dolgokat, mert az ember szamara egyes alapanyagok emeszthetetlenek: "...végső soron ugyanúgy éhen haltak, mintha semmit se ettek volna." A fakereg szerintem csupa halott celluloz plussz valamennyi asvanyi anyag. Kaloria erteke nem sok lehet.
A makkot is kezelni kell valamivel mielott megorli az ember (vagy utana?), mert vagy emeszthetetlen/mergezo, vagy borzaszto az ize. A lenyeget persze mar elfelejtettem.
, de ezt az eszak-amerikai indianok meseltek, akik annak idejen rakenyszerultek a makkevesre.

Attilajukkaja 2009.09.03. 16:40:28

@Benikuty:
Jo meg az a turo?
Honnan is irsz te, Nagy Britaniabol?

Benikuty 2009.09.03. 18:48:03

@Attilajukkaja: Szentendréről, tejért Szigetmonostorra járok.

Attilajukkaja 2009.09.04. 04:07:55

@Benikuty:
Bocs a felreertesert!
En az angol turot is szivesen megkostolnam, de a szigetmonostori az sokkal tutibb! Ne akard, hogy leirjam, hogyan probaltam egyszer az USA-ban turot csinalni helyi tehenbol (illetve a tejebol). Tul hosszu lenne a vegeredmeny meg a nagy semmi.
A te turodbol en is szivesen sutnek valami jo kis sos retest: pl. gombas-turost,...vagy mangoldosat (azt eppen a hetvegen szedtem meg, mert az erkelyemen terem!).
De finom is a magyar turo!

Attilajukkaja 2009.09.04. 04:19:13

@Benikuty:
Bocs a felreertesert!
En az angol turot is szivesen megkostolnam, de a szigetmonostori az sokkal tutibb! Ne akard, hogy leirjam, hogyan probaltam egyszer az USA-ban turot csinalni helyi tehenbol (illetve a tejebol). Tul hosszu lenne a vegeredmeny meg a nagy semmi.
A te turodbol en is szivesen sutnek valami jo kis sos retest: pl. gombas-turost,...vagy mangoldosat (azt eppen a hetvegen szedtem meg, mert az erkelyemen terem!).
De finom is a magyar turo!

Attilajukkaja 2009.09.04. 04:21:33

@Benikuty:
Bocs, hogy ketszer ment el. A netem rosszalkodott.

Benikuty 2009.09.04. 16:44:57

@Attilajukkaja: Szívesen olvastam kétszer:)
Ide linkelem, hogyan készítem a túrót.
kifozde.blog.hu/2008/08/09/benikuty_tej_turo_tejfel
Azóta finomítottam a módszeren, napon érlelem, vagyis hőkezelem.

Attilajukkaja 2009.09.05. 15:31:27

@Benikuty:
Elolvastam. Gyonyoru iras. Nagyon elveytem!!!
Nekem itthon eszem agaba sem jutna turot csinalni, hiszen bemegyek a boltba, oszt leveszem a polcrol. Amerikaban viszont megprobalkoztam vele, de teljes kudarcba fullt a kiserlet. Na jo, egy ido utan persze mindenki rajon, hogy az ottani bolti tej nem savanyodik, csak megromlik. Nosza elmentunk egy farmra es IGAZI tejet vettunk igazi tehenbol. Nem reszletezem (igertem, hogy nem teszem), de a turo nem lett igazan jo. Hasonlitott a mienkre, de a levegoben szallingozo bacik, amelyek az erjedeshez szuksegesek (vagy valami egeszen mas) nem volt olyan. Nem lett enyhen savanykas az ize. Tobbszor nem kiserleteztem. Aztan ott vannak az olaszok. Nekik sem OLYAN a ricotta-juk, mint a mi turonk, pedig foldrajzilag kozel vannak. Ezert mondom, hogy van valami a magyar (szlovak,roman,...) turoban, ami megismetelhetetlen. Foleg, ha hazi! Le a kalappal elotted :o)

(A hazi kenyerkovasszal is hasonlokeppen jartam: mindig csak megromlott es nem erjedt meg azon a kliman. De ez egy masik poszt temaja lenne.)

Attilajukkaja 2009.09.05. 18:22:00

@Benikuty:

elveytem = elveztem :o)
(Ugy uuuutalom, ha keson veszem eszre az elirasokat! A z = y az angol klaviatura egyik atka,...de mar tul oreg vagyok ahhoz, hogy atszokjak. A turos leirasodbol ugy gondolom, hasonlo koruak lehetunk. Tegeyhetlek,...vagyis tegezhetlek? ;o))

Benikuty 2009.09.06. 08:00:31

@Attilajukkaja: :)) Szerintem a tejen múlik. Keress tőgyet, vidd haza a tejet. A többit megírom Neked, és lesz olyan túród, hogy a füled kettéáll tőle.

Attilajukkaja 2009.09.07. 16:18:06

@Benikuty:
Koszi, de mostansag itthon fozok es jo nekem a piacon vett hazi turo is. De ha majd megint rakenyszerit az elet, irok neked :o)
süti beállítások módosítása