Szénégetők, favágók, vasútépítők, azaz primitív körülmények között élő és nehéz fizikai munkát végző skandinávok étele volt. Manapság „nosztalgia étel”, karácsonyi vásárokon, szabadtéri események alkalmával sütik.
Hozzávalók és elkészítés
Füstölt vagy pácolt oldalas, jobb esetben bacon, liszt, víz, sertészsír és kevés só. A lisztet a vízzel a palacsinta keveréknél valamennyivel kevésbé folyós péppé kevered, sózod, majd legalább egy órát pihenteted.
Apróra vágott bacont serpenyőben megpirítsz, és annyi zsírt adsz hozzá, hogy a lepény ússzon majd benne.
Ráöntesz a lisztes pépből annyit, hogy a palacsintánál kétszer-háromszor vastagabb lepényt kapj.
Amikor aranybarna színe, akkor megfordítod.
Vörösáfonya (IKEA) ízzel megeszed.
Utolsó kommentek