Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A lazacbefőtt

2014.12.31. 15:27 :: Hobbiszakács

A „julbord”, azaz a karácsonyi svédasztal halrészlegének egyik főszereplője a lazacbefőtt.

hsz-azh_7883.jpg

Elkészítése egyszerű, lazackockákra forró, fűszeres levet kell tölteni, melyben a lazackockák kihűlés közben „megfőnek”.

Egy kiló lazacra számolt fűszeres léhez 2,5 liter vizet teszek fel főni, hozzáadok egy deci borecetet, 2 evőkanál sót, 3 szem fűszerborsot  szegfűborsot, 2 szem fehérborsot, egy babérlevelet, egy hagymát és egy sárgarépát.

hsz-azh_7855.jpg

Negyedórát hagyom főni, addig előkészítem a lazacot.

hsz-azh_7848.jpg

A kb. 5x5 cm nagyságú lazackockákat - a fényképezés kedvéért - tűzálló üvegedénybe teszem, és…

hsz-azh_7858.jpg

 annyi forró levet öntök bele, hogy egy-két ujjnyira belepje a lacackockákat.

hsz-azh_7870.jpg

Befedem az edényt, félreteszem, és hagyom kihűlni.

Két óra múlva leöntöm a kihűlt levet, és... Done! (Gordon Ramsay után szabadon.)

hsz-azh_7889.jpg

A lazackockákat kaporral, hideg mártással – majonéz és creme fraiche, vagy ikraszósz - citrommal és főtt krumplival tálalom.

hsz-azh_7876.jpg

A fényképen szereplő hideg mártás saját „kompozíció”. A crème fraîche-t sózom, borsozom, száraz kakukkfűvel és citromlével ízesítem. Jól összekavarom, és – nincs még vége! – apróra vágott mozzarellát keverek belé. Ez a gyorsmártás akár köretnek is megfelel.

43 komment

Címkék: lazac mozzarella crème fraîche szegfűbors Stockholm Svédasztal Lazacbefőtt Lazackompót Inkokt lax Julbord Inlagd lax

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr417026461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2015.01.02. 22:34:56

kapsz egy mosolykát azért mert krumplinak nevezted a krumplit :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.01.03. 09:49:28

@Mormogi Papa: Jól sejted, amellett, hogy jól néz ki - ezt a gyerekek értékelik leginkább -, a svédasztal legfinomabb fogása.

@Benikuty: :-)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.01.03. 18:56:19

@Benikuty: mert egyébként micsoda?
a burgonya csak a rendszertani neve.
(Kár, hogy idehaza nem kapni ilyen alapanyagot).

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.01.03. 19:05:53

@nagypapi: Ezer bocs: szegfűbors, amit svédből konyhanyelvre fordítottam. Köszi, javítom.

hu.wikipedia.org/wiki/Szegf%C5%B1bors

Idegenben az ember megpróbálja "tisztán" tartani a nyelvezetét, ami sikerül, meg nem is. Főleg az új, kevésbé használt szavakkal gyűlik meg a baj.

Benikuty 2015.01.03. 20:35:19

@nagypapi: mindenki burgonyázza, tisztelet a kivételnek..engem meg a frász kerülget, a burgi meg egyenesen kiborít...

Benikuty 2015.01.03. 20:42:17

segítséget szeretnék kérni...égre-földre keresem a surströmminges posztot (jó régi), hiába!

Benikuty 2015.01.03. 20:44:21

azért érdekes, hogy minden igyekezetem dacára ezeket a nyers halakat nem tudom megszeretni...a gravlaxnak is nekifutottam vagy kétszer. hiába

Benikuty 2015.01.03. 20:47:44

...és, ha késve is, boldog új esztendőt kívánok!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.01.04. 09:22:12

@Benikuty: A Hobbiszakácskönyvben szereplő posztokat kivettem a blogból. (Egyszer majd "visszanosztalgiázom" őket). :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.01.04. 09:30:22

@Benikuty: "ezeket a nyers halakat " - A befőtt nem nyers, a lassú hőkezelés, ángliusul "slow cooking", megfelel 5-10 perces főzést követő, jeges vízben való, hirtelen lehűtésnek.

Attilajukkaja 2015.01.05. 02:51:42

Huuu! Ezt muszaj lesz kiprobalni. Koszi a receptet! A koret is hideg? Mert a megdermedt fott krumpli nem hangzik tul vonzoan. En beletennem a martasba es "majonezes" krumplikent talalnam. Persze lehet, hogy az osszhatas igy is hasonlo. :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.01.05. 07:58:13

@Attilajukkaja: Meleg krumplival és hideg mártással legjobb tálalni. Legutóbb kipróbáltam tormás mártással - reszelt tormát creme fraichevel kevertem - ami (szerintem) nagyszerű kombinációnak bizonyult.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.01.05. 10:35:25

@Attilajukkaja: ... a lazackockákat pedig hidegen (szobahőmérsékleten).

Benikuty 2015.01.06. 22:49:30

@Hobbiszakács: talán a nálatok, és a nálunk beszerezhető alapanyag-gondolok itt a lazacra-
minőségében van az eb elhantolva...

Attilajukkaja 2015.01.07. 15:06:45

@Benikuty:
"minőségében van az eb elhantolva"
Ez nagyon igaz! Es a frissesegeben is. A ketto persze nem fuggetlen egymastol.

@Hobbiszakács:
"2 szem fehérbors"
Ilyet nalunk szerintem nem lehet kapni, csak orlemenyben. Egeszben zold, piros es fekete borsot ismerek. Nem mintha ez meghatarozo lenne, csak ugy eszreveteleztem. ;o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.01.07. 17:27:31

@Attilajukkaja: Az örölt bors is megteszi. Egészben is "előfordul", a "fehérbors + egész" kereső szavakra a Google ezt adta: www.fuszerpaprika.eu/termekeink/fuszerpaprika-feherbors-egesz

Attilajukkaja 2015.01.07. 19:51:31

@Hobbiszakács:
Vettem! (Marmint az adast.)
Nem is tudtam, hogy ez Vietnamban terem. :o)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.13. 10:09:34

Örülök, hogy a lepcsankparty blogon keresztül megtaláltam ezt a blogot.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.01.14. 09:35:35

@Mitzi von Küche: Számomra is újdonság - és kellemes meglepetés - a lepcsankparty.blog.hu

:-)

Benikuty 2015.01.15. 21:53:31

öröm számomra, hogy kerítő lehettem :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.01.30. 17:39:21

Összeszokott társaságunk következő 'gasztro-szeánsza' nálunk lesz.
Helyszűke miatt ültetett állófogadásra gondoltam, jellemzően hidegbüfével.
Az érdekelne, hogy a befőttet mennyivel előtte szabad elkészíteni, hogy ne veszítsen a minőségéből? Tálalás minusz hány nap?
Van erre tapasztalat?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.02.01. 08:49:36

@nagypapi: Mint a halfogások általában, 2-3 napig (talán hosszabb ideig is) eláll hűtőszekrényben, anélkül, hogy tárolás a minőség rovására váljon. Vendégek érkezése előtt kell kivenni, hogy átvegye a szobahőmérsékletet.

Attilajukkaja 2015.02.04. 20:40:19

@Benikuty:
Szep munka volt! :o)

@Hobbiszakács:
Mikor, mikor, mikor jon mar az uj poszt???

Benikuty 2015.02.05. 02:10:33

@Attilajukkaja: nem vagyok már túl büszke magamra, mert ha ide is beszabadul Hagymási "hagyma" Tivadar nevű kretén disszidens...hát nem is tudom...
...utálnak már így is elegen...

Benikuty 2015.02.05. 02:12:08

@Attilajukkaja: másik témában persze szurkoljunk, érzem én, hogy meglesz a gyümölcse :)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2015.02.07. 09:33:08

Mostanában elő-előfordulok némi gasztro körökben, és azt hallottam, hogy a fehérbors nem jó, felesleges, és csak ront az étel ízvilágán.
@Hobbiszakács: neked mi a véleményed erről? :)
Lassan indulok hasonló szépségeket nézni, mint amiket itt be szoktál mutatni. ;)
Amúgy meg nem csak, hogy boldog új évet, de puszi is Nektek! :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.02.08. 16:12:46

@Enchantée: Szia Chanti!!! :-)

A borsról annyit tudok, hogy a feketét szárítják, ezért megmarad a termés héja - az ami az aromás illóolajokat tartalmazza - míg a fehérnek áztatás-erjesztés után csak a belső magja maradt meg. Az erjesztés kényes művelet, ezért a fehér bors minősége változó, főleg ami az istállószagot, pontosabban a lócitromszag erősségét illeti.
Krumplival, hallal jól passzol, a kínai konyhában pedig az egyik legkedveltebb fűszer.

A fekete bors minősége is változik a termővidéktől, a klímától és a kezeléstől függően. A legjobb feketebors - állítólag, és bizonyítottan - az indiai Karala tartományban termelt Tellicherry-bors. (Nálunk lehet kapni)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2015.02.08. 18:59:45

@Hobbiszakács: Én magam borsellenes vagyok, szerintem pár év alatt egész életre valót ettem meg anno, de hasonlót hallottam az erjesztés kényességét illetően a fehér borssal kapcsolatban.
Kaptál levelet, amivel képeket is nézhetsz, ha visszalapozol decemberig, meg január elejére-közepére, kíváncsi vagyok a véleményedre. :)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2015.02.09. 22:05:10

@Hobbiszakács: Igen, egyszer volt ilyen tellicherym és hát valami isteni volt! Kicsit borsos volt az ára...

Attilajukkaja 2015.02.11. 15:47:12

@Enchantée:
A bors lenyegi osszetevojet pipericinnek hivjak, az eros paprikaet pedid kapszaicinnek. Mindkettonek pozitiv hatasa van az emberi szervezetre, kiveve, ha gyomorbajos vagy.
A parom nagyon szereti az erospaprika es a torma erejet, de nem kedveli a borset.
Szerintem megint nem talaltam fel a spanyol viaszt, de egye'nfuggo, hogy a te szervezeted mit toleral.
A feherbors szamomra tovabbra is egy talany,...de biztosan nem rontja az etelek izet. :o)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.02.11. 17:19:40

@Hobbiszakács: pihen a páclében a lazac....
A színe pont olyan, mint a fotódon.
Csak bőrös halat kaptam, de gyönyörűen sikerült megnyúznom.
A páclé elkészítésében annyit módosítottam, hogy a boracetet a lassú forralás végén adtam hozzá, nem az elején.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.02.12. 15:42:20

@nagypapi: Eddig minden OK. Én is nyúztam a lazacomat. Van hozzá keskeny, hajlékony pengéjű filéző késem, azzal könnyű.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.02.14. 12:14:31

@Hobbiszakács: Elfogyott az utolsó cseppig, legközelebb több mártás kell, az volt a szűk keresztmetszet. Megszavazták, hogy máskor is készíthetem :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.02.15. 09:19:17

@nagypapi: De jó! :-)

Ami a mártásszűkét illeti, a biztonság kedvéért creme fraichet/tejfölt tartalékolok, amibe az utolsó pillanatban fokhagymát (vagy valami mást) keverve lehet menteni a helyzetet :-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2015.02.22. 09:53:24

@Attilajukkaja: Erőspaprika néha kifejezetten jól esik, a tormát nem bírom, már a szagát sem. :)
De ahogy folyamatosan változom, velem együtt az ízlésem is, nem tartom kizártnak, hogy egyszer még megszeretem a tormát is, no meg a céklát is. ;)
süti beállítások módosítása