A pastille vagy bastilla apróra vagdalt hallal, polippal, rákkal és üvegtésztával megrakott, római köménnyel, sáfránnyal, fokhagymával, fűszerpaprikával, borssal fűszerezett, citromlével és petrezselyemzölddel ízesített keverék, melyet alaposan megvajazott, hajszálvékony réteslapokba csomagolnak, és megsütnek.
A halas pastilla könnyű és finom előételnek bizonyult. Jócskán fogyott a fehér borból is.
A fő fogás letakart tálon érkezik. Ahmed, a marokkói asztalszomszédom megnyalja az ajkát.
Tevepörkölt!
A húsdarabokhoz csimbókos mócsing tapad, a világosabb darabok pedig faggyúcsomók a teve púpjából.
Állaga a főtt marhahúsé, íze kellemes, árnyalatnyi báránybeütéssel. Hihetetlenül puha, omlós, órákat főzhették. Gyermekkorom főtt marhahúsára emlékeztet, amit forró paradicsomszósszal és habosra vert krumplipürével ettem. Köret nincs, csak kenyér. Szaporán tunkoljuk a finom szaftot, amelyben keveredik a fokhagyma, a hagyma, a paradicsom, a bors, a kardamom, a római kömény, a fahéj és a sáfrány íze.
A sós-cukros-tojáshabos citromtorta kegyelemdöfésként hat. Kint hideg van, talán tíz fok sincs, nem csalogat a tengerparti séta, mégha éjszaka sárkányokkal is fogok álmodni.
Utolsó kommentek