Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Ráklakoma

2015.08.24. 09:49 :: Hobbiszakács

hsz-raklakoma-b.jpg

Svédországban a folyami rák halászata augusztus 3-án éjfélkor kezdődik, és november elejéig engedélyezett. A friss zsákmányt forró vizes katlanba zúdítják. Az arasznyi rákok haláltusája egy percig tart, ez még belefér a humánus exterminálás fogalmába. A kaporral és tengeri sóval fűszerezett lében az eredetileg fekete rák szép vörös lesz.

Ho-rak-22.jpg

Jobb családokban a nyári ház teraszán terítenek, és rákmotívummal díszített mellkendőt és keménypapír fejfedőt viselnek. A világítást biztosító vigyorgó lampionok az éjszakai rákhalászat egyik fontos kellékét, a teliholdat idézik.

Ho-rak-12.jpg

A vacsorához feltétlenül szükséges egy nagy halom vörösre főtt rák, snapsz - ami vagy köményes pálinka (például Herrgård) vagy Abszolut vodka - valamiféle csípős sajt és pirítós kenyér. És jó sok hideg sör. Esetleg egy énekeskönyv, ugyanis a még jobb családokban koccintás előtt énekelnek is.

Ha valakit meghívnak ráklakomára, akkor jó, ha előre tudja, hogy mi a teendője: kiveszünk egy rákot a középre helyezett tálból. Fiút vagy lányt, mindegy. Miből tudjuk megállapítani a rákok nemét? Egyszerű: a lánynak a farok része, a fiúnak az ollója szélesebb.

hsz-raklakoma-b3.jpg

A rákot a szánkhoz emeljük, és behunyt szemmel szívni kezdjük a hasát. Ennek az elmulasztása sértés a házigazdára nézve. Szürcsölés és elismerő hümmögés ajánlott. Nem kell aggódni, mert kellemes, kapros íze van. Ezután letörjük az ollókat, és félrerakjuk. Lenyessük a rák szemeit és a tapogatócsápjait, letépjük a farok részt.

Ho-rak-2.jpg

Ezután felnyitjuk a páncélt. Felemeljük, mint egy ládikó tetejét. A kemény páncél belső falán lerakódott sárgás valami a rákvaj. A rákvajjal megkenjük a pirítós kenyeret, vékony szelet sajtot helyezünk rá, és jól megrakjuk rákfarokkal. Nagy harapás, utána pohár a kézbe, és Szkól! A gríz állagú, sárga nyálkával bevont potrohot nem mindenki szereti, nyugodtan félretehetjük.

hsz-raklakoma-b2.jpg

A céltudatos vendég a farokkal kezdi. Megroppantja, és kibontja belőle a rózsaszínű izmot, a legfinomabb falatot. A középen húzódó, feketés színű végbelet kihúzza belőle. Innen már csak ismétlés következik.

Ezután az ollókat feszegetjük, tördeljük, szopogatjuk. Kutatunk hús után. Ügyeljünk arra, hogy a tányérunk ne úgy nézzen ki, mintha bomba csapott volna bele! Ajánlatos katonás rendben felsorakoztatni a rákpáncélokat. Már csak azért is, hogy láthassák, mennyit ettünk.

2 komment

Címkék: Stockholm Ráklakoma Kräftskiva IKEA Ráklakoma

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr277729908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.08.25. 12:27:21

Szóval létezik természetes rákvaj is.
Eddig csak a finomra tört páncél/olló-vaj keverékét ismertem ilyen néven.
A citromos vízzel teli (mosdó)tál nem tartozéka az asztalnak?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.08.25. 15:17:11

@nagypapi: A hulladékot - kb 90% a rákból- műanyag zsákokba gyűjtik, azt nem kell kiüríteni, sem pedig mosogatni :-)
süti beállítások módosítása