Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Azért találtunk ott is olyan játékokat, amik nálunk nem voltak a boltban. Ma Luca napja volt, ami Svédországban még ünnep - nálunk már nemigen. (2025.12.13. 22:05) Képriport a stockholmi Játékmúzeumból
  • Hobbiszakács: @littke: A leírásomban igyekeztem nem elárulni a történet végét, legfeljebb sejtetni. Hagyjuk meg az olvasónak azt a örömöt, hogy lassanként jöjjön rá, hogy ennek biz'a nem lesz jó vége. (2025.12.12. 15:21) Próba-szerencse (David Szalay Flesh című könyvéről)
  • littke: @Hobbiszakács: Hmm. A vége szerintem rövid, mert a fő téma (szerintem) hogy az angol felsőosztályba nem igen tud egy idegen csóró tartósan beépülni. Ez le lett írva, főszereplőnk farkát behúzva viss... (2025.12.11. 15:21) Próba-szerencse (David Szalay Flesh című könyvéről)
  • Hobbiszakács: @littke: Kár, hogy az író a végét összecsapta, ahogy nálunk mondják, elfuserálta. Ami meglepett az a kritikusok - főleg a nők - lelkesedése volt. Egyszer el lehet olvasni, de háromszor? (2025.12.11. 07:11) Próba-szerencse (David Szalay Flesh című könyvéről)
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Keljfeljancsijuk, játékkockájuk, parittyájuk, vesszőparipájuk és "babarongyuk" van? Mert itt csak a hintalovak emlékeztettek gyermekkorom szegényes játékkínálatára. (2025.12.11. 06:28) Képriport a stockholmi Játékmúzeumból
  • littke: Olvastam ezt a könyvet, és tetszett, még mielőtt a Booker Prize díjat megnyerte volna. És még azelött olvastam egy másik könyvét, amit ez a könyv előtt írt, ami szerintem még jobb, a címe "Turbulan... (2025.12.10. 16:37) Próba-szerencse (David Szalay Flesh című könyvéről)
  • Mormogi Papa: Székesfehérvárott van egy szintén gazdag játékmúzeum. A legrégebbiek apró szobabelsők babákkal. (2025.12.05. 10:01) Képriport a stockholmi Játékmúzeumból
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: A második kép a Botanikus kertben készült. A toronyról a közeli Brunnsviken öböl jegén rendezett ló- és autóversenyeket nézték a kivälasztottak. (Utolsó alkalommal 1991-ben.). travm... (2025.11.30. 08:40) Őszi fények Stockholmban
  • Mormogi Papa: Ellentétek fényben, színben. Nagyszerű. (2025.11.29. 09:37) Őszi fények Stockholmban
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Amit lehet, azt "megKERülünk" :-) (2025.11.18. 11:19) Stockholm i mitt hjärta*
  • Mormogi Papa: Gratula. Take care. (2025.11.18. 07:31) Stockholm i mitt hjärta*
  • Hobbiszakács: Köszi szépen az érdeklődést. A háttérsztory két éve esett meg velem. Minden jel arra mutat, hogy túléltem :-) (2025.11.17. 15:52) Stockholm i mitt hjärta*
  • Mormogi Papa: Remélem, jól vagy. (2025.11.17. 10:26) Stockholm i mitt hjärta*
  • Mormogi Papa: Hja, falevélből itt is több van a Keletinél ;-) (2025.11.03. 16:13) Beszökött az ősz Stockholmba
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Lóról hallottam, de útról... Copilot készségesen válaszolt, és most már azt is tudom, hogy miért "züm, züm" :-) (2025.11.03. 15:36) Beszökött az ősz Stockholmba
  • Utolsó 20

Címkék

A lazac (2)

2008.03.16. 08:07 :: Hobbiszakács

A lazachús tökéletes nyersanyag. Lehet fogyasztani hidegen-melegen, sütve-főzve, pácolva és sütve.
Lazac-carpacciohoz a vékony szeletekre vágott nyers, pácolt vagy hidegen füstölt lazacra lazacikrát és apróra vágott petrezselyemlevelet szórunk. Feketeborsot őrölünk rá, olívaolajt és citromlevet – esetleg zöldcitrom (lime) levet - csepegtetünk rá, végül pehelysóval enyhén megsózzuk.
Jól mutat a martinis pohárban felszolgált lazackoktél is.
 
Hozzávalók:
1 paprika
2 szál salátához való zöldhagyma
1 avokádo
2 lime (zöldcitrom) szaftja
8 koktélparadicsom
200 g nyers lazac
1 csípős spanyol paprika (hegyes)
olívaolaj

A paprikát, a zöldhagyma zöld levelét, az avokádot és a lazacot apró kockákra vágjuk, és a félbevágott paradicsomokkal együtt egy órát hagyjuk pácolódni. Egy óra múlva ráfacsarjuk két zöldcitrom levét, néhány evőkanál olívaolajat adunk hozzá, sózzuk és borssal meghintjük.
A nyers lazacon alapuló fogásokhoz ajánlatos a lazachúst 2-3 napig előfagyasztani. Nem a baktériumok, mert azok kibírják a sarki hideget is, hanem az esetleges paraziták miatt. Ezek szabad szemmel észrevehető apró, vékony nyüvek, melyek a lazac gyomrában és a húsában fordulhatnak elő.
A sushi-imádó nem fagyaszt, hanem alaposan megvizsgálja a hal húsát, vagy bízik abban, hogy szakács észreveszi azt, ha nem jó a lazachús.
(Foto: Alexander Hegedűs fényképei)

2 komment

Címkék: lazac carpaccio

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr98382846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.16. 16:48:49

jó ez a recept. füstölt lazaccal is működik?
nyers lazacot eddig csak szusiban ettem, én is azzal csinálom (ha éppen...), mert nálunk nem lehet friss tonhalat kapni.

Hobbiszakács 2008.03.17. 08:10:43

A nyers lazacból készült koktélban az a pláne, hogy ha nem tudnád, hogy lazac van benne, akkor ugyancsak törnéd a fejed, hogy mik is azok az ízletes kockák :-) Majonézbe mártott salátalevéllel díszítve szoktam a halat "utáló" vendégeimnek előételként felszolgálni.

A füstölt lazac "készétel", annak már csak a gyomorsav árt.
süti beállítások módosítása