Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: A lábak állása valóban emlékeztet a foltos nyakorjánra :-) (Nyelvújítás kori ötlet a zsiráf magyar nevére :-P) Érdekes, hogy több nyelv is gázlómadárról nevezte el az emelő szerkezetet... nyilván ... (2020.06.02. 21:08) A zsiráf és a hattyú
  • Mormogi Papa: Úgy látom, még mindig nem megy a dupla Nelson :-P (2020.05.29. 16:50) Birkózó bocsok
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Magánszféra. (2020.05.27. 21:01) A mama kedvence
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: a többi (négy) bocs megállás nélkül bírkózik. A "dupla Nelsonon" kívül minden fogást kipróbálnak. Két óra tájban a mama morrant egyet, amire a a bocsok hanyatt homlok utána rohannak, ... (2020.05.27. 15:41) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: Na és a többi? Ő a kivételezett ? (2020.05.27. 12:25) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Halszemmel? (2020.05.25. 23:04) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Szemmel látható volt, hogy szemmel tartott engem. Nem nézte jó szemmel, hogy zavarom ebéd közben. :-) (2020.05.25. 18:31) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Helyigényes, és könnyen feledésbe merül. (2020.05.25. 11:51) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: @Hobbiszakács: Alaplevet általában 10 kg anyagból követek el, aztán kiporciózva megy a mélyhűtőbe. Persze helyigényes. A hallal kapcsolatban teljesen egyetértünk, harcsát kizárólag bundázva csinálok... (2020.05.25. 11:30) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Köszönöm, különösen a mókit (2020.05.25. 11:01) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Az sk. alaplével az a gond, hogy csak akkor nincs kéznél, amikor épp szükség van rá. Harcsa állaga a tőkehaléhoz hasonlít, azaz könnyen előfordul, hogy szétfő. A lazac egészben marad me... (2020.05.25. 09:37) Lazac zöldborsóval
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Méghozzá fagyos tavaszi! :-) Ne panaszkodjak, mert tegnap már 16 fok volt a tengerparton. (2020.05.25. 09:32) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: Ha az én alaplevem sk., a hal pedig szürkeharcsa, az gond? Esetleg a hal diópanírban, vajon sütve...Borsó sok petrezselyemmel közvetlen a kertből. Izgalmas, kösz! :) (2020.05.24. 20:54) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Szép ez a tavaszi tál (2020.05.24. 11:58) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Holnap hajnalban (ma 24:00-tól) kezdődik a nyitás nálunk. A "szépkorúaknak fenntartott vásárlási időszelet" még marad, meg a közlekedési eszközökön a maszkabál. Mi is hordjuk a zabostarisznyát :-P A... (2020.05.17. 14:51) A mielőbbi viszontlátásra Budapest!
  • Utolsó 20

Címkék

Vacsora Tokióban

2008.12.05. 10:58 :: Hobbiszakács

 

A középkori japán vendégházak, a ryokanok mintájára megalkotott Yasuragi Hasseludden vendégház Stockholm központjától negyedórányi autókázásra, a Balti-tenger partján áll.
Szobánk ablakából a novemberi esőfüggönyben didergő japán parkra nyílt kilátás.
A vendégház egyenfürdőruhájába, a boldogság (fuku) és az öröm (kotobuki) jeleivel díszített yukatába öltözve, Gésa asszonyként és Yakuza úrként léptünk ki a folyósóra.
A labirintusra emlékeztető folyosó oldalágaiból, akárcsak egy futurista filmben, filcpapucsban sifitelő párok csatlakoztak hozzánk. Hónuk alatt fonott kosárkát szorongattak, abba kell rakni a yukatát amíg fürdünk. A fürdés előtti bevezetőig hátralevő öt perc elég volt arra, hogy derékig felhúzott yukatával elcsattogjak a szobában felejtett kosárért.
Az úszómedence körül elhelyezett nyugágyakon középkorú vendégek, az asztalokon pedig gyümölcshalmok heverésztek. A fiatalabb yakuzák példáját követtük, és egy forró vizű kacsaúsztatóban áztattuk magunkat. Benéztem az öltözőbe is. Zsámolyon ülő, tetőtől talpig beszappanozott yakuza dézsából öntötte magára a vizet. Akkor már inkább a zuhany.
- Ha a gyomor jól érzi magát, akkor a lélek sem panaszkodik – tartja egy svédből magyarra fordított japán mondás. Jól felöltöztünk a yukatánk alá, mégsem volt melegünk a vendégház Tokyo nevet viselő éttermében. A rizspapír falak között halkan szipogtak. Első látásra úgy tűnt, hogy csak mi csaltunk, mivel egy lábon sem láttunk harisnyát.
Kóstoló falatként miso-levest kaptunk tonhal sashimivel.
A Zasszony előételnek moriawase – azaz a séf ajánlata - szusit rendelt.
Nekem a papayával és dinnyével körített, füstben grillezett tonhal tetszett meg, wasabis ajolival.
A Zasszony esténként vegetáriánus, ezért főfogásnak shiitake-biffet rendelt, babcsirával és szezám alapú gomadare szósszal.
A bárány és a hal közül az utóbbit választottam. A rizspapírba csomagolt, fritőzben sütött sarkvidéki szemlinget shisoval ízesített, enyészetre emlékeztető aromájú, vajas alapú szószba mártogattam. A sisho fahéj-ánizs-medvegyökér keverékízű fűszernövény, ismertebb neve a perilla (feketecsalán.)
Az udon-metélt levesben nem tettem sok kárt.
A finálé valóságos kegyelemdöfés volt. A shisolevelekkel és szilva-pisztácia rátéttel készült joghurtpannacotta megért egy misot. Akarom mondani misét.

8 komment · 1 trackback

Címkék: vacsora tokióban sisho azaz perilla

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr87805516

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szabadság 3. – Yasuragi 2012.11.22. 16:26:34

A japán nyelvben a yasuragi (állítólag) belső békét, harmóniát jelent – a stockholmi köztudatban pedig egy japán témájú fürdőt, szállodát, relaxációs centrumot és népszerű konferenciahelyszínt. Hát ide jöttünk most el Jucussal kikapcsolódni, pihenni. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az,Öreg 2008.12.05. 12:20:10

Köszönetképpen egy karcolat a „meghökkentő gasztronómiai ötletek” című sorozatomból.

”Ha a sushi annyiféle lehet, akkor miért ne lehetne a hagyományos magyar konyha ételeit, új köntösben, egészségesebb körítéssel tálalni?”

Bácskai rizses hús, maki-sushi köntösben:

A.) Hozzávalók: a rizshez:
4 csésze hosszúszemű rizs, - 3 csésze víz, - csésze száraz fehérbor, - 1 teáskanál hagymakrém, - mokkáskanál fokhagymakrém, - 1 mokkáskanál őrölt bors, - 1 csokor petrezselyem.
B.) Hozzávalók a töltelékhez:
50dkg sovány sertéshús, - 3 fej vöröshagyma, - 3-3 db húsos zöld és sárgahúsú paprika, - 2 evőkanál paradicsoműré, - 2 evőkanál pirospaprika, - 4 evőkanál olívaolaj, - chili-paprika, só, bors.
C.) Elkészítése:
1. Készítsünk tokányformára vágott hússzeleteket tartalmazó pörköltet.
2. Paradicsomlé segítségével készítsünk lecsót, ujjnyi széles csíkokra vágott, zöld és sárgahúsú paprikával, (csak egyszeri forralásig).
3. Főzzünk rizst, sushi módszer szerint, de a pörkölt levével, és a bácskai rizses húshoz alkalmazott, hagymakrém, fokhagymakrém, bors fűszerezésével, és vágott petrezselyem levéllel.
4. Nedvesített algalappal állítsunk össze a sushikat, a rizsalapra helyezett lecsöpögtetett húsokkal és paprikacsíkokkal. a sushi szerinti rétegelléssel.
5. Éles késsel vágjuk fel, kb. 3 cm széles szeletekre.
5. Hidegen tálaljuk, külön csészében, forró pörköltszaft és lecsószaft keverékével. Wasabi helyett adjunk frissen turmixolt chili-paprikával, vagy chili-porral erősített meleg lecsószószt.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.12.06. 09:15:55

Nagyon érdekes feldolgozása a szusi tálalásnak, köszönöm szépen a tippet!

Az alga íze mennyiben "passzol" a lecsóéval? Nem lenne jobb semleges ízű rizspapírral helyettesíteni?

Zuzuka 2008.12.06. 11:03:56

csuda szép helyekre jársz, kedves Yakuza Úr!
ráadásul válogatott finomságokat kóstolgatsz. bevallom a legtöbbnek még a nevét sem hallottam eddig, az ízét pedig el sem tudom képzelni... de a füstölt tonhalszeletek látványa beindított valamit...:)

zsenge szőlőlevélből készítettem már tőtikét, azt nevezhetjük szusinak? mert akkor hurrá!!!

ezt a fincsi bácskai-szusit feltettem az étlapomra:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.12.06. 19:57:20

Zuzuka, a szamuráj-hétvégét egy szusibajnokság kapcsán rendezett fotóversenyen nyertem. Az első díj egy út volt Japánba... és ez volt a második.

CS.T. · http://gasztronautakft.hu 2008.12.07. 09:56:33

Irigylésre méltó gasztronómiai élmények és tökéletes beszámoló! Köszönjük.

Zuzuka 2008.12.08. 10:52:16

gratulálok hozzá! hű, egy Japán út... legközelebb csipkedd magad:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.12.09. 22:37:50

Dolgoztam együtt japán stábbal, ők magukra főztek - amúgy az út szélén. A munkatempó miatt... elkezdtük reggel hatkor a napot, másnap hajnali négykor lett vége és azt mondták: akkor reggel hatkor folytatjuk, ahogy a gyártási tervben áll... és folytatták! Meg mi is, csak éppen támolyogtunk egy kicsit. Hazamenni? Minek? Persze ez csak egy pár napos munka volt, tovább ők se bírták volna talán. Akkor fordult elő, hogy a padlón ülve elaludtam, és nem dőltem el...
Mi köze ennek a gasztronómiához? A japánok gyártásvezetője nem győzte hozatni a különböző tortákat, süteményeket a magyar cukrászdákból, mert megőrültek értük. Ott ilyesmi egyszerűen nincs. Később kóstoltam japán édességet (éppen egy kórus néhány tagját vendégeltük) és nem volt rossz, de nem volt édes... Kóstoltam az algaostyát is. Magában nem ajánlom - mintha tengert ennél. Sós is, meg...
Szóval maradjon csak körétekerve :-)

muskotály küvé 2008.12.11. 15:56:29

Öcsééém :)
Milyen jó, ha egy város tengerparton fekszik :)