Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • nagypapi: Gyönyörű...imádnám a tányéromon (2020.08.08. 13:15) Frissen fogott sügér zöldség körettel
  • Mormogi Papa: No, ez bizonyosan nem az én kedvenc receptem :-p (2020.07.31. 17:38) Frissen fogott sügér zöldség körettel
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Ízvilága meg sem közelítheti a "víg özvegy" főztjét. :-) (2020.07.25. 17:29) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Hobbiszakács: @Hobbiszakács: Ezt kirakatban kell őrizni, nem pedig meginni :-) Jól mutat például egy Michelin csillagra aspiráló étteremben. Akvárium helyett... (2020.07.25. 10:59) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Az. Méghozzá a javából :-) (2020.07.25. 10:56) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Mormogi Papa: Ez is egy paradicsom? Mármint adóból befolyólag... (2020.07.24. 18:52) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Mormogi Papa: Egyszer kapott a stúdió egy, azaz 1 üveg Mumm pezsgőt. Abból mindenki egy aprócska kupicával. Erősen élesztőíze volt - nekem se jött be. (2020.07.24. 18:49) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Vidor Komor: Jó kis csónakázás lehetett... Ilyen szép időben pedig igazi vakáció. Szerencsére nem túl drága az út. Az özvegy pezsgője egy kicsit sokba kerül, de akinek van pénze, annak nem. Nekem ingyen sem kell... (2020.07.23. 22:26) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Vidor Komor: Hm. Két éve milyen cudar hideg volt a tengeren, most úgy látom, h szélcsend volt és a népek napoztak is. Én lassan arról is lemondok. De aki teheti... csak rajta! (2020.07.20. 22:33) Stockholm - Mariehamn oda-vissza
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Szegény, alig tud kimozdulni otthonról. Csak orvoshoz, kísérettel. Idén - érthetően - még a rendes rehab pihenője is elmaradt (2020.07.18. 12:19) Pepszi és a körte
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Kívánós a szomszéd? Azon a hárman kívül... :-)) (2020.07.18. 07:59) Pepszi és a körte
  • Mormogi Papa: Most kedves szomszédunk vigyáz az - aranyhalra (2020.07.17. 20:46) Pepszi és a körte
  • Hobbiszakács: @Enchantée: Rendkívül fontos, pláne ezekben a vírusos időkben. :-) (2020.07.16. 09:48) Pepszi és a körte
  • Enchantée: @Hobbiszakács: A fantázia fontos és hasznos dolog! :) Kár, hogy nem valós a történet, simán "megvehető". ;) Milyen más háziállatra vigyáztál még, és azokat milyen trükkre tanítottad meg 1 hét alatt... (2020.07.16. 06:17) Pepszi és a körte
  • Hobbiszakács: @Enchantée: Hogy a kérdésre válaszoljak: macskára már vigyáztam. Egy hét után visszahozta az eldobott botot. :-) (2020.07.15. 19:35) Pepszi és a körte
  • Utolsó 20

Címkék

A csokis narancstallér konyhatitka

2016.02.22. 08:04 :: Hobbiszakács

sk-ph-azh_6400.jpg

A mintadarab

A csokoládéba mártott, kandírozott narancsos tallér interneten megtalálható receptjei megegyeznek abban, hogy (1) a narancsot vékony szeletekre vágjuk, (2) cukros vízben, lassú tűzön megfőzzük, azaz kandírozzuk, (3) narancsszeleteket rácson megszárítjuk, és (4) a kandírozott szeleteket olvadt csokoládéba mártjuk.

sk2-orange_chocolate_dsc06425.jpg

Az első narancstallérom ízre és kinézetre hasonlított a barcelonai piacon vásárolt prototípusra (fent), de az állaga a szárított rénszarvashúsra emlékeztetett. 

sk-ph-dsc08697.jpg

Hiába változtattam a kandírozás idején, a szárítás módján, az eredmény mindannyiszor szívós, rágós tallérhalmaz volt. A narancs héja és a gerezdjeit burkoló hártya a kandírozástól megerősödött, mondhatni megacélosodott.

Már-már feladtam, amikor véletlenül egy vékony és puha héjú, leheletvékony hártyájú "narancsrokon" citrus fajtára bukkantam, amelyből sikerült emberi fogyasztásra alkalmas narancstallért készíteni. 

A hozzávalók:

4 db narancsrokon

2 dl víz.

2,5 dl kristálycukor

50g csokoládé (70%-os)

A metódus

A narancsokat - azaz a citrusokat - vékony szeletekre vágtam.

sk-ph-dsc08712.jpg

A szeleteket a gyöngyözve fövő cukros lébe raktam, és lassú tűzön egy órán keresztül főztem.

sk-ph-dsc08738.jpg

A szeleteket hagytam kihűlni a szirupban, majd merítő kanállal kiszedtem, lecsepegtettem, és rácson megszárítottam. 

sk-ph-dsc08787.jpg

Másnap - vagy harmadnap - a csokoládét megolvasztottam, és az enyhén ragadós szeleteket az olvadt csokoládéba mártottam.

sk-ph-dsc08775.jpg

A tallérokat sütőpapírra raktam, és hagytam a csokoládé bevonatot - konyhaasztalon 3-4 óra, hűtőszekrényben pedig félóra alatt - megszilárdulni.

sk-ph-azh_6440.jpg

A kinézeten van még mit dolgozni, de ízre és állagra van olyan jó mint az eredeti.

sk-dsc08928.jpg

A narancsrokon "kiléte" - ha már annyit kínlódtam - maradjon még egy ideig az én titkom. Úgyis többet elárultam már a kelleténél.

9 komment

Címkék: citrus csokis narancstallér Candied Oranges kandirozott narancsszelet narancsrokon

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr658406660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2016.02.22. 21:41:53

Nagyon klasszak a képek! Én a keleti fűszerboltokban veszek félig kandírozottat és azt mártom jó minőségű étcsokiba.
Na de halljuk a rokonokról szóló pletykát!

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2016.02.26. 08:23:14

Nagymamától kaptunk anno kandírozott nrancshéjat.
Amennyire tudom, a narancs fajtája sem mindegy, a sevillai a legjobb hozzá.
apropos: piacokon még lehet kapni Meyer citromot, ne hagyjátok ki!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.02.26. 19:01:45

@"saját levében": @nagypapi: A kandírozott narancshéjra emlékszem: napokig sőt hetekig ázott vízben a narancs vastag héja, mielőtt Édesanyám pálcikákra vágta, és megfőzte a cukros lében. Szekrény tetején száradt, puha és rendkívül finom volt.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2016.02.28. 16:21:29

@Hobbiszakács: Pontosan.
A nagymamám is csinált ilyet annak idején.

Benikuty 2016.02.29. 08:42:22

...az az illat, ami több, mint ötven éve itt az orromban... :D
A csöpögésen túl: na, ilyen narancsot aztán kereshetnék én, mert nem is létezik!

Attilajukkaja 2016.03.03. 13:46:34

De jo, hogy szoba hoztad, Hobbi! Kedvem tamadt csinalni ilyet. En persze chilit is teszek a csokiba. ;o)
Gyonyoru vernaranccsal is kiprobalom.

Benikuty 2016.03.05. 10:52:42

@Attilajukkaja: A vérnarancs eszembe sem jutott, talán annak ilyen szép vékony a héja.
Gyorsan bontok egy üveg chilis kökénydzsemet :D

Attilajukkaja 2016.03.06. 09:21:30

@Benikuty: Igen, en is arra gondoltam, hogy a vernarancsnak vekony a heja. Es nagyon szep is. :o)
Csilis kokenydzsem???

Benikuty 2016.03.06. 22:04:37

@Attilajukkaja: azám, csak úgy kanalazni! :D