Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: A lábak állása valóban emlékeztet a foltos nyakorjánra :-) (Nyelvújítás kori ötlet a zsiráf magyar nevére :-P) Érdekes, hogy több nyelv is gázlómadárról nevezte el az emelő szerkezetet... nyilván ... (2020.06.02. 21:08) A zsiráf és a hattyú
  • Mormogi Papa: Úgy látom, még mindig nem megy a dupla Nelson :-P (2020.05.29. 16:50) Birkózó bocsok
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Magánszféra. (2020.05.27. 21:01) A mama kedvence
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: a többi (négy) bocs megállás nélkül bírkózik. A "dupla Nelsonon" kívül minden fogást kipróbálnak. Két óra tájban a mama morrant egyet, amire a a bocsok hanyatt homlok utána rohannak, ... (2020.05.27. 15:41) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: Na és a többi? Ő a kivételezett ? (2020.05.27. 12:25) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Halszemmel? (2020.05.25. 23:04) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Szemmel látható volt, hogy szemmel tartott engem. Nem nézte jó szemmel, hogy zavarom ebéd közben. :-) (2020.05.25. 18:31) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Helyigényes, és könnyen feledésbe merül. (2020.05.25. 11:51) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: @Hobbiszakács: Alaplevet általában 10 kg anyagból követek el, aztán kiporciózva megy a mélyhűtőbe. Persze helyigényes. A hallal kapcsolatban teljesen egyetértünk, harcsát kizárólag bundázva csinálok... (2020.05.25. 11:30) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Köszönöm, különösen a mókit (2020.05.25. 11:01) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Az sk. alaplével az a gond, hogy csak akkor nincs kéznél, amikor épp szükség van rá. Harcsa állaga a tőkehaléhoz hasonlít, azaz könnyen előfordul, hogy szétfő. A lazac egészben marad me... (2020.05.25. 09:37) Lazac zöldborsóval
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Méghozzá fagyos tavaszi! :-) Ne panaszkodjak, mert tegnap már 16 fok volt a tengerparton. (2020.05.25. 09:32) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: Ha az én alaplevem sk., a hal pedig szürkeharcsa, az gond? Esetleg a hal diópanírban, vajon sütve...Borsó sok petrezselyemmel közvetlen a kertből. Izgalmas, kösz! :) (2020.05.24. 20:54) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Szép ez a tavaszi tál (2020.05.24. 11:58) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Holnap hajnalban (ma 24:00-tól) kezdődik a nyitás nálunk. A "szépkorúaknak fenntartott vásárlási időszelet" még marad, meg a közlekedési eszközökön a maszkabál. Mi is hordjuk a zabostarisznyát :-P A... (2020.05.17. 14:51) A mielőbbi viszontlátásra Budapest!
  • Utolsó 20

Címkék

Sült csúcsos káposzta

2017.04.25. 12:14 :: Hobbiszakács

A címben szereplő fogást köretként ettem tőkehal mellé egy nevesincs stockholmi étteremben.

 csucsos-dsc06782.jpg

(A fénykép minősége a tangóvilágítás róvására írható.)

Hozzávalók: 1 fej csúcsos káposzta, 50-100g vaj, cukorszirup (vagy juharszirup, esetleg méz), só és bors.

sk-dsc06885.jpg

Csúcsos káposzta, spetskål (S), pointed cabbage (GB), Brassica oleracea var. capitata for. alba subv. Conica (L).

sk2-dsc06896.jpg

Az édesítő és egyben ízfokozó hatású „vit sirap”, azaz fehér cukorszirup a hagyományos svéd konyha alapanyaga. Legfőképp kenyérsütéshez és az ázsiai jellegű húsfogások és mártások készítésére használják.

Elkészítés:

A tetszésnek vagy a célnak megfelelő vastagságú, vékony szeletekre vagy cikkekre vágott csúcsos káposztát sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és megkentem cukorsziruppal/juharsziruppal/mézzel.

sk2-dsc07551.jpg

Sóztam, borsoztam, majd sajtvágóval vékony vajszeleteket vágtam rá.

180 fokra előmelegített sütőben 30-45 percig - a szeletek vastagságától függően – sütöttem.

sk2-dsc07562.jpg

Utána addig grilleztem a sütőben, amíg szépen megpirult.

sk2-dsc07549.jpg

Azóta töbször elkészítettem. Hús vagy hal mellé köretnek vagy egymagában, előételnek is bevált.

9 komment

Címkék: köret cukorszirup Sült csúcsos káposzta spetskål vit sirap pointed cabbage Brassica oleracea

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr112452989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2017.04.25. 12:25:43

Azta'! Ez nagyon jól néz ki! Már csak az a kérdés, hol lehet ilyen káposztát kapni?
Az itthoni káposzták jó része ehetetlen vastag levelű, gusztustalan semmi re nem való vastag erezetű...
Némi ügyességgel beszerezhető a savanyított szárhegyi, na az egy másik dimenzió :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.04.25. 12:37:39

(Beni: Valamiért nem jelenik meg a poszt alatt a kommented.)

"Hazánkban a csúcsos káposzta ismertsége még gyerekcipőben jár, vele együtt a termesztése is, pedig az exportunkat is bővíthetnénk vele.

A fejes káposztához hasonlóan termeszthető. A vetőmagja elvétve már kapható Brassica oleracea var. capitata Caraflex néven: 2000 forintot kérnek 100 szemért. Az ajánlások szerint a korai, palántás termesztéshez a magja februártól áprilisig vethető.

A kiültetés áprilistól kezdhető 70 x 70 centis sor- és tőtávolságra. Szabadföldbe a magvetés áprilisban és májusban végezhető. A csúcsos káposzta magjait a madarak kifejezetten szeretik, így a vetés védelme külön figyelmet igényel."

Innen:

www.szabadfold.hu/zoldfold/veszik_a_csucsost

Benikuty 2017.04.25. 12:45:54

@Hobbiszakács: köszönöm, közben megjelent...A linket mentettem, bár erre az évre már elkéstem. Most egérdinnyében és klf. paradicsomokban "utazom" :) A répa és a gyökér nem kelt ki... :(

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2017.05.02. 11:29:44

Húúú, ez nagyon finomnak néz ki! Stuttgarti barátaimtól tudom, hogy ott is hasonló fajta az általános. De pl. Hajdúhadházán meg pont a helyi lapos fajtára esküsznek, ami szintén könnyen szétbontható és talán nem kell ezer évig főzni.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.05.02. 15:17:41

@"saját levében": Az egyik szomszédunk bukaresti, ő onnan hozza, "importálja" saját használatra a káposztamagot ahhoz a káposztához, amelyből az igazi, román töltöttkáposzta készül. A levele vékonyabb és puhább mint a közönséges káposztának. Megérdeklődöm, hátha van még belőle. :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.05.02. 15:47:14

Csak magunk között: Amíg a méretes erdélyi és magyarországi töltöttkáposzta - három-négy darabtól jóllakik az ember - nem adja könnyen meg magát, addig az apró bukaresti töltöttkáposztából egy tucat is lecsúszik, arról nem szólva, hogy valósággal olvad a szájban.

Attilajukkaja 2017.05.03. 18:47:02

@Benikuty:
"Az itthoni káposzták jó része ehetetlen vastag levelű"
Az újkáposzta mindenhol újkáposzta és zsenge. Nem az alakján múlik. Ezt az ételt most, tavasszal kell elkészíteni.

Benikuty 2017.05.03. 19:33:15

@Attilajukkaja: valóban, nem az alakján múlik, hanem a fajtáján. Mint sok minden másnál...

Benikuty 2017.05.05. 14:14:50

@Hobbiszakács: most érkezett meg az 50 db mag. 3000 Ft.