Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: @littke: Ebbben a cikkben van egy "összehasonlító" kép. www.land.se/djur-natur/murklan-popular-delikatess-eller-rena-giftet-sa-plockar-du-ratt-svamp (2025.05.01. 16:27) A kincses sziget
  • Hobbiszakács: @littke: Akkor a személyedben élő tanút tisztelhetünk :-) Amelyikre én gondolok az a gyromitrin mérget tartalmazó en.wikipedia.org/wiki/Gyromitra_esculenta amit előszárítás-főzés után szoktak enni.... (2025.05.01. 16:19) A kincses sziget
  • littke: @Hobbiszakács: A morel határozottan nem mérges, jómagam családostúl ettünk anno frissen. Van egy gomba, a hamis (false) morel, amiről te valszeg írsz, amitől tényleg beteg leszel, de az szárítva sem... (2025.04.30. 14:48) A kincses sziget
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: @littke: A morel - kucsmagomba - svéd földön murkel néven fut. Ügyelni kell, nyers állapotban mérgező anyagokat tartalmaz. Eleinte csak megszárítás után vetették be, újabban a száríto... (2025.04.30. 14:10) A kincses sziget
  • Mormogi Papa: @littke: A kucsmagomba fajtákat felsoroló Wiki lapon több nyelven is hasonló a neve (morchella, a latin nevéből feltehetőleg) ám pontos egyezést csak a Cymareg, azaz a Welszi nyelvnél találtam. Ész... (2025.04.29. 21:11) A kincses sziget
  • littke: A rókagomba, azaz chanterelle, tényleg nagyon finom. Sajnos itt É. Amerikában, ahol nagyon sok a gomba, az átlag ember nem gyüjti/eszi, a kulináris tudat nagyon alacsony fokon mozog. Most tavasszal... (2025.04.29. 15:35) A kincses sziget
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Tegnap került előmbe egy plakát. A HGyüli reklámja. "Nézz fel!" - valami ilyen a szövege. Nekem meg beugrott egy bibliai intésféle: talán Tóbiásnak hívták a jóembert, aki így tett ... (2025.04.27. 07:24) Árapály Zanzibárban
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Mit mondtunk annak idején a búsuló kollégának? "Ne hagyd, hogy a fejedre tojjanak! Nyisd ki a szádat!" (2025.04.26. 10:11) Árapály Zanzibárban
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Ihleteink ezúttal szétágaztak :-) (2025.04.26. 10:08) Miért éppen én?
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Csizmás, a kan dúr kommentje: "Ha feldobnám - semmi esetre se állj alá!" (2025.04.26. 07:27) Árapály Zanzibárban
  • Mormogi Papa: Hölgyeim: lányok, asszonyok (és minden köztes eset) : MEGVAN A BŰNÖS ! Abcúg Tapsi !!! @α Ursae Minoris: Amúgy... ki kit ihletett meg ? :-) (2025.04.26. 07:08) Miért éppen én?
  • Hobbiszakács: @littke:1987-ben svéd örét dobtam a kútba. Azóta nem voltam Rómában. Igaz, hogy öre sincs már. @Mormogi Papa: Köszi! (2025.04.22. 07:49) Kútba dobott pénz
  • α Ursae Minoris: Nagyszerü! Köszönjük szépen! (2025.04.21. 17:29) Miért éppen én?
  • Mormogi Papa: Respighi három szimfónikus költeménnyel adózott "Az Örök Városnak": Róma fenyői Róma kútjai Római ünnepek (2025.04.20. 07:08) Kútba dobott pénz
  • Mormogi Papa: @Mormogi Papa: Kb. 6:40-től. (2025.04.20. 07:06) Kútba dobott pénz
  • Utolsó 20

Címkék

A lazac (5)

2008.03.20. 18:00 :: Hobbiszakács

Sütni minimális mennyiségű vajban, vagy olívaolaj és vaj keverékében szokták a lazacot. A forró zsiradéknak enyhe barna színe legyen, de már ne habozzon, amikor a halat a serpenyőbe rakjuk. A 2-3 cm vastag szeleteknél 3-4 perc sütési időre kell számítani, oldalanként. (Főfogáshoz egy személyre 150-200 gramm lazacfilét kell számolni.)

 

Lazac vörösáfonyával, lazac chilivel, lazac borókával

 

Főtt burgonyával vagy pürével, és hideg, joghurtos-fűszeres mártással tálaljuk. Érdekes, de találó köret az egészben főtt spenót és a hollandi mártás is. Lehet kombinálni más halfajtákkal, mint például roston sült laposhallal és rákkal, amit mézes szójával és spárgával tálalunk.
 
 

 

Grillezni a megtisztított lazac gerincére merőlegesen vágott, 2-3 centiméter vastag ”lazacderék” szeleteket szokták. A lazacderék Joachim Beuckelaer (1533–1574) flamand konyha- és piacfestő Víz című festményének a központi témája. A festményen szereplő tizenkét fajta hal célzás Jézus tanítványainak a számára.

A flekkenező rácsát és a nyers vagy a citromos-narancsos lében előpácolt lazacot olajjal bekenjük, hogy ne ragadjon a húsa. Egyesek a sütés előtt sózzák, borsozzák, mások a végére hagyják a fűszerezést. A lazacfiléből vágott szeletet először a húsos, ú.n. prezentációs oldalán sütjük, hogy megkapja a rombuszmintát, majd a bőrös oldalán, míg az ropogós nem lesz. Türelmesen kivárjuk, amíg aranysárga lesz, és csak utána fordítjuk meg. (Amikor a lazachús 6-7 cm-re van a parázstól akkor 4-7 percet kell számolni mindkét oldalon, és 6-10 percet, amikor 10-15 cm-re van a parázstól. Akkor van kész, amikor lemezekre válik, és apró zsírgyöngyök jelennek meg a felszínén. Ne tartsuk túl sokáig a tűzön, mert kiszárad.) Extra zaftos lesz, ha csak az egyik oldalán sütjük meg. A szárazra törölt filé-szeletet ilyenkor bőrrel lefelé rakjuk a grillre vagy a serpenyőbe. A húsos részét sózzuk, borsozzuk, és lefedve sütjük.
Saslikhoz a filéből vágott lazackockákat más halfajtákkal és rákokkal együtt szokták nyársra tűzni.

 

 
 
 
 

16 komment

Címkék: lazac citromos narancsos pácban

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr70383246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.22. 02:22:37

komoly lazacológiai előadást tartasz:)) tetszik. jöhet még!
ezt a lazacderék-grillezést ki fogom próbálni. nálunk egyébbként is, inkább azt lehet kapni, mint filét.

Hobbiszakács 2008.03.22. 08:50:35

Egyelőre befejezem, mert nem akarom teljesen kivesézni a szegény lazacot :-)

HankaManka 2010.01.04. 08:21:09

Szia!
Remélem tudsz segíteni !
Az Ikea s "ételek" úgy gondolom eredeti svéd receptek lehettek valamikor, ritkán eszünk ott még mielőtt megköveznek 1 alk/év
viszont ettünk ott egy brokkolival töltött lazacot párolt répával zöldségmedállal(szintén brokkolis)és vajas kapros? szósszal
a gyerekeknek nagyon ízlett ,szeretném elkészíteni az eredeti receptet ha létezik.
Köszi előre is a választ

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.01.04. 10:43:59

@HankaManka:

Az IKEA oldalán ezt találtam (a második sorban utolsó) Laxfile néven:

www.ikea.com/ms/sv_SE/restaurant/restaurant2.html

Sajnos recept nincs hozzá. Megpróbálom még máshol...

Szia :-)

HankaManka 2010.01.04. 10:56:45

Köszi az lesz az, reménykedem, hogy találsz valamit, a srácok és én is nagyon hálás lennék:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.01.05. 11:58:46

@HankaManka: Kerestem, keresgéltem... sajnos csak (lelkendező) beszámolókat és 3-4 recept kérést találtam a svéd nyelvű Interneten. :-(

Annyi kiderült, hogy a mártásban metélőhagyma (snidling) van és kapor.

HankaManka 2010.01.05. 17:07:51

Szia Hobbiszakács!
Az angol keresgélést én is kivégeztem ,ott is többekben felmerül ,hogyan is készítsék el ,de recept zéróó.
Úgyhogy benned van minden reménységem :-))
hátha eredeti svéd étel....nem tudom te hogy vagy ezzel, de én ha eszem valami jót mindig analizálom és megpróbálom otthon elkészíteni ,ezt az ételt is megpróbáltam nem olyan lett ,de a család becsülettel kinyalta a tányért.
Az én analízisem az a következő a zöldségmedálhoz: burgonyapüré kevés liszt apródarabosabb burgonya sárgarépa brokkoli tejszín vaj só bors
Lazachoz is valami hasonló töltelék csak abban mintha több brokkoli lett volna
szósz:vaj tejszín só bors kapor + metélőhagyma ahogy írtad
Ezzel remélem tudsz kezdeni valamit...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.01.05. 18:07:40

@HankaManka: Hm... izé, na.... szóval engem is elkezdett érdekelni. Ambícióból utánanézek :-)

HankaManka 2010.01.06. 10:43:46

ok köszi csöndben figyelek:-)

HankaManka 2010.02.14. 12:40:01

@Hobbiszakács: Szia!Jutottál valami infóhoz lazac ügyben?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.02.14. 16:29:22

@HankaManka: Szia! Azt válaszolták a levelemre (e-mail), hogy sajnos nem tudnak segíteni.
:-(

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.02.15. 08:09:35

@HankaManka: Egyszer csak megtudom... és akkor jelentkezem. :-)

Attilajukkaja 2010.02.22. 13:17:08

@HankaManka:
Lattam, a Nok Lapjatol is kertel mar segitseget. Hosszu ideig nem akartam beleutni az orromat a temaba,...de kiserletezesre meg nem gondoltal? Tudom, a lazac nem egy olcso szorakozas, de te mar lattad, hogy nez ki a vegtermek. En kiprobalnam egy parolt brokkolis/vajas/tejszines gezemicevel a lazac filet sutoben. Lazac elore besozva, tetejere is borsonyi vajjal. Csalad akkorat nem csalodhat benne, hogy a valladra akassza a vandorok kis batyujat hamuban sult pogacsaval :o)
En a lazacrol csak azt tudom, hogy akar nyersen, akar felig sutve, akar pacolva, akar parolva, akar levesbe fozve,...mindenhogy finom tud lenni. Egy alapszabalyt azonban minden hallal, igy a lazaccal is kovetni kell: nem szabad tulsutni/fozni! Inkabb legyen egy kicsit zaftosabb, mint szaraz. Ha ezt betartod, nagy gond nem lesz vele!
De Hobbiszakacs sokkal tobbet tud ezekrol a dolgokrol nalam :o)

HankaManka 2010.03.27. 22:44:58

@Attilajukkaja: köszi a tanácsot, persze kísérleteztem én is és jó lett ,de mégsem olyan...csak abban reménykedtem hátha valami autent svéd recipe ,de nem az...semmi gond nem vágom fel az ereimet:-) de ha meglesz mindenképp elkészítem,

Attilajukkaja 2010.03.28. 12:58:38

@HankaManka:
Hat, sokat nem ersz a "tanacsommal", de ha sikerul valami jot osszehoznod, azt feltetlenul ird meg :o)
süti beállítások módosítása