Sütni minimális mennyiségű vajban, vagy olívaolaj és vaj keverékében szokták a lazacot. A forró zsiradéknak enyhe barna színe legyen, de már ne habozzon, amikor a halat a serpenyőbe rakjuk. A 2-3 cm vastag szeleteknél 3-4 perc sütési időre kell számítani, oldalanként. (Főfogáshoz egy személyre 150-200 gramm lazacfilét kell számolni.)
Lazac vörösáfonyával, lazac chilivel, lazac borókával
Főtt burgonyával vagy pürével, és hideg, joghurtos-fűszeres mártással tálaljuk. Érdekes, de találó köret az egészben főtt spenót és a hollandi mártás is. Lehet kombinálni más halfajtákkal, mint például roston sült laposhallal és rákkal, amit mézes szójával és spárgával tálalunk.

Grillezni a megtisztított lazac gerincére merőlegesen vágott, 2-3 centiméter vastag ”lazacderék” szeleteket szokták. A lazacderék Joachim Beuckelaer (1533–1574) flamand konyha- és piacfestő Víz című festményének a központi témája. A festményen szereplő tizenkét fajta hal célzás Jézus tanítványainak a számára.
A flekkenező rácsát és a nyers vagy a citromos-narancsos lében előpácolt lazacot olajjal bekenjük, hogy ne ragadjon a húsa. Egyesek a sütés előtt sózzák, borsozzák, mások a végére hagyják a fűszerezést. A lazacfiléből vágott szeletet először a húsos, ú.n. prezentációs oldalán sütjük, hogy megkapja a rombuszmintát, majd a bőrös oldalán, míg az ropogós nem lesz. Türelmesen kivárjuk, amíg aranysárga lesz, és csak utána fordítjuk meg. (Amikor a lazachús 6-7 cm-re van a parázstól akkor 4-7 percet kell számolni mindkét oldalon, és 6-10 percet, amikor 10-15 cm-re van a parázstól. Akkor van kész, amikor lemezekre válik, és apró zsírgyöngyök jelennek meg a felszínén. Ne tartsuk túl sokáig a tűzön, mert kiszárad.) Extra zaftos lesz, ha csak az egyik oldalán sütjük meg. A szárazra törölt filé-szeletet ilyenkor bőrrel lefelé rakjuk a grillre vagy a serpenyőbe. A húsos részét sózzuk, borsozzuk, és lefedve sütjük.
Saslikhoz a filéből vágott lazackockákat más halfajtákkal és rákokkal együtt szokták nyársra tűzni.

Utolsó kommentek