Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Egy darab tenger

2008.11.12. 08:29 :: Hobbiszakács

 

Osztriga-kóstolót tartottak az egyik stockholmi piacon. Ilyesmire mindig kapható vagyok. Útközben eszembe jutott az, hogy milyen régen ettem osztrigát! Ha jól elgondolom, van tíz éve is annak. Emlékszem arra, hogy az étterem falán egy Jonathan Swiftnek tulajdonított mondás állt: „Bátor volt az, aki elsőként megevett egy osztrigát.”
Ha bátorításnak szánták, akkor bevált. Első kóstolásra megszerettem a nyers osztriga ízét. A tengert juttatta eszembe. Olyan érzést keltett a szájban, mint a hullám, amelyből éppen nagyot nyeltem. Eddig a hasonlat, mert egy korty hideg sauvignon blanc – úgy emlékszem, hogy Loire völgyi Sancerre volt - tökéletesen semlegesítette. - A bor házasságra lép az osztrigával - súgta vallásos áhítattal a borpincér. Rövid házasság lehetett, mert az íz visszajött. Mintha megint orrba-szájba csapott volna a hullám. Gyorsan egy korty bort rá… és a sós hínáríz elillant.
Amint már említettem, ez régen történt. Ezért is találtam jó ötletnek ellátogatni a piacra. Alig egy páran lézengtek az osztrigától roskadozó pult előtt, ahol a termelő, az importőr és a jelenlegi svéd osztriganyitó bajnok várta az érdeklődők rohamát.
Senki sem olyan válaszol készségesen,a kíváncsiskodó kérdésekre mint a termékét népszerűsíteni kívánó osztrigakereskedő. Megkérdeztem, hogy honnan ered a „fines de claire” név, amellyel legalább háromfajta osztrigát jelöltek.
Az osztrigák nagy részét Franciaországban claire-nek nevezett, földbe ásott medencékben tenyésztik, amelyekbe kanálisokon keresztül vezetik a tenger vizét. Svédországba szállítás előtt az osztrigát tréningezik, azaz „megedzik” arra, hogy akár 10-15 napig kibírja víz nélkül.
Olivier, mert így hívták az importőrt, elvágta az osztriga szívéhez közeli, a héjakat összetartó izmokat irányító ideget. A szétfeszített kagylóhéjak közül lágy tapintású, riadt állat került a napvilágra.  
Olivier leöntötte a tengertócsát, és néhány jól irányzott döféssel végzett a sápadtszürke lénnyel.
A gyöngyházfényű kehely mintegy varázsütésre megtelt kristálytiszta vízzel. 
Kézbe vettem a tenger egy darabját. Leszürcsöltem a kis szürkéről a „második víznek” nevezett levet, és becsúsztattam a számba az osztrigát.
A legelőkelőbb gyorsételnek tartott hűvös massza engedelmesen szörfölt befelé a tengerparti nyaralások emlékhullámain.

21 komment

Címkék: egy darab tenger

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr40763792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.12. 09:48:04

Ne haragudj rám, Hobbiszakács, de énnekem nem kedvencem - pedig kínáltak minket Normandiában is úgy, hogy ott voltunk a tenger partján, és együtt emeltük ki...
Az olyan friss volt, hogy frissebb nem lehet... Mégis...
Normann ősökkel bíró barátunk kipiszkálta a "kakit" a héjból, és azt mondta:
- Citromlével jobb lenne, de így sem rossz!
- és beszürcsölte. Nekünk nem jött meg az étvágyunk...
Pedig sokféle "Tenger gyümölcse" lement már - igaz, a polip se jött be...

Gabah · http://www.piazza-piazza.blogspot.com 2008.11.12. 09:52:10

Imádom!
A leírás pedig tökéletes! Érzem a számban az ízét! Köszönöm, Hobbiszakács. Finom volt ;-)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.11.12. 09:57:27

Gyorsétel?!!!!! Ez csúcs!!!!! Én is imádom, mert tényleg a tenger nyal vissza a nyelvemre.

Hogy boldog országban élsz, az is jelzi, hogy ott osztriganyitási versenyt tartanak.

Azokról a bátrakról is emlékezzünk meg, akik életüket adták a nem friss osztrigák kipróbálásával és az emberiség innen tudta meg, hogy melyikeket nem szabad megenni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.12. 15:39:23

nem csak hogy nagyon bátor, de nagyon éhes is lehett az első ember aki osztrigát evett:))

HSZ
a leírás, nagyon érzékletes volt, egész megkívántam.
többnyire lehet kapni a halasnál, csak az a baj, hogy félek, mennyire friss:)))

én is elég régen ettem már. ízlett, de nem igazán lett a nagy kedvencem, ellentétben a friss tengeri sünnel, ami viszont nagyon bejött nekem:)

nemrég láttam valami gasztroműsorban, egy francia fickó beszélt, hogy rosszul esszük az osztrigát, mert csak úgy lenyelik az emberek, pedig azt meg kell rágni, és hosszan élvezni az ízeket. hááát, nem győzött meg:)

Zuzuka 2008.11.12. 21:40:07

hmmm, kivánatos és biztos finom volt! hosszas rábeszélés után Marseille-ben kóstoltam először osztrigát kb. 20 éve és nagyon ízlett. sokan a látvány miatt bátortalanok, engem is győzködni kellene egy újabb szippantásra:)

tengeri sünt még nem kóstoltam, illetve a talpam már találkozott vele egészen közelről. legközelebb bosszúból megeszem!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.13. 06:53:30

A tenger gyümölcseinek az élvezetéhez legjobb gyermekkorban hozzászokni. Sajnos nem lehet visszapergetni az időt. Nemcsak az osztriga miatt "sajnos"...
:-)
A tengeri sünről ezentúl a "Zuzuka bosszúja" fog eszembe jutni, mint valami japán háborús film-cím. :-)

Errefelé majdnem minden kulináris kapcsolatú témáről rendeznek versenyt. Legutóbb a "kinek van a legrondább konyhája" képkiállítást néztem meg. A nyertes új konyhaberendezést kapott.

maybach 2008.11.13. 08:17:52

Nekem a spenóthoz is kellett bátorság, de megérte.
Jut is eszembe.
H.Sz.!
Hogyért adod kilóját?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.13. 09:04:25

Az osztriga ára a piacon kb. egy euró (darabja). Szezontól, fajtától, mérettől függ. Étteremben 1.5-2.5 euró.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.13. 09:08:23

Még valami: aki egy kiló osztrigát akar enni, az 11 kiló osztrigát vásároljon.

Vissza a darabárúhoz: Rossini egyszer - állítólag - 250 osztrigát evett meg. vacsora előtt! :-)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.11.13. 09:12:05

Legkoszosabb konyha-verseny nincs meghirdetve? Indulnék. Hátha egy takarítót nyernék, és vele egy kis időt.
(a Zuzuka film jóóóóó!!!!)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.13. 09:23:04

:-)))) Szerintem túl nagy lenne a konkurrencia :-)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.13. 16:17:05

HSZ
a "kinek van a legrondább konyhája" versenyről, szívesen megnéznék itt, egy képes beszámolót! írhatnál egy posztot róla:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.13. 17:15:37

Tegnap este a dinnyeevésről volt szó a tévében. (Vagy tegnapelött??)
Szóval azért kattant be, mert nyilatkozott az "amerikai dinnyekirálynő" :-)))
Merthogy ott is van mindenféle gasztronómiai (el)vetélkedő.

(És még mielöt valaki másra gondolna: nem a "Melon Seller" kategória volt - magyarán nem a dekoltázsával érdemelte ki a címet :-))) (Honi soit qui mal y pense…)

en.wikipedia.org/wiki/Order_of_the_Garter

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.14. 12:56:48

Bekapcsolt az altudatom!

Csak ma jöttem rá, hyogy az egyik volt kollégát szólította (froclizva) "melon seller"-nek egy külföldi kolléga… és a "sértett" papája volt az, aki az elsőkörös kártalanítási jegyeiből (akkor még ért valamit) vett egy "mi autónkat".

És azt a Swiftet hívták egymás között Jonathan-nak !

Na kérem, ilyen kanyargós utakat jár be a gondolat az ember fejében… el se hinném, ha nem velem :-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.14. 17:09:40

Hajaj, ezek a jonatán dinnyék...

:-))


Olvastam a minap, hogy Thomas Kellernél alma állagú dinnyét lehet rendelni. Hm... semmi sem a régi...

A rondakonyha versenyt sajnos lekéstem. Nem mintha neveztem, volna, de érdekelt :-))))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.14. 17:27:25

Jonatán dinnye… ez jó.
Na, én is jó dinnye vagyok - remélem, pszichomókusok nem járnak ide :-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.14. 18:24:49

"remélem, pszichomókusok nem járnak ide :-))) "

Ebben én nem lennék olyan biztos :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.15. 11:58:36

Jegyezzék meg, akik nem tudták eddig: az életben csak két dolog a biztos.
A halál és a sarki rendőr. Csak az utóbbi biztos úr.
(Hja, a tréfa születésének idején még így vala.)

Zuzuka 2008.11.15. 16:01:23

milyen lehet a ronda konyha? ízléstelen vagy rendetlen, esetleg régi? nagyon kiváncsi lennék én is a képekre, főleg a győztesére:)

chimie · http://addict.blog.hu/tags/brief 2008.12.06. 17:24:17

Az lenne a kérdésem, hogy az itthon hipermarketekben található osztrigákkal mi a helyzet? Meg merjem enni nyersen vagy ezeket csak főzve szabad? Sajnos az eladó semmit nem tudott mondani (Tesco, a halaspultnál levő ember utálja a halat saját elmondása szerint). Pultról van, tehát nem csomagolt, a zacskóra nyomtaott matrica szerint egy hétig áll el... Amúgy szintén kb 1 euró darabja, 300 Ft.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.12.06. 19:55:19

Sajnos nem tudok tanácsot adni... Attól függ, hogy "helyesen" szállították és tárolták vagy sem. Én nem mernék enni belőle.
süti beállítások módosítása