Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Nyári olvasmány

2009.07.02. 10:12 :: Hobbiszakács

Hasse Z* - Hajótömítés
 
 
Aplundnak volt egy vitorlása. Ötven koronáért** vásárolta egy embertől, aki tudta, amit tudott. Ötven korona, vitorlástól, mindenestől. Aplund a szomszédom, ezért engem kért meg, hogy segítsek neki rendbetenni. Felvitorláztuk, azaz a közepére egy árbocot emeltünk, felhúztunk rá két, más-más nevű vitorlát, majd az egészet a vízre tettük. Egy tapasztalt tengerész először bocsátotta volna vízre a hajót, és csak utána vitorlázza föl, de Aplundban mindig volt valami eredetiség. Amint a hajó a vízre került, el is süllyedt. Nem olyan lassan, mint a terméskő, hanem mint a vízzel telt szardíniás konzerv. Megütköztünk.
 
Aplund egy revolverért és huszonkét koronáért fohászkodott, hogy Västervikbe utazhasson, és felkeresse azt az embert, aki a hajót neki ötven koronáért eladta, és aki tudta, amit tudott. Majd felhajtottunk egy kupicával, és rávettünk egy helybéli fiatalembert, hogy húzná ki a hajót a szárazra. Utána beruccantunk a városba, elintéztük az intéznivalókat, beültünk a Cirkuszba és a Kristályszalonba***, társaságban voltunk.
 
Egy hét múlva visszatértünk a telekre, hogy tömítsük a hajót. Vittünk magunkkal míniumfestéket, gyapotot, két liter konyakot, szeget és bádogot. És tömítettünk. A lyukakat előbb gyapottal, majd míniummal, cementtel, szurokkal, kátránnyal dugtuk be, végül bádoggal fedtük be. Utána az egészet a vízre bocsátottuk. Az egész elsüllyedt.
 
Felmentünk a házhoz, felhajtottunk egy pohárkával, és szóltunk a helybéli fiatalembernek, hogy vontassa ki a hajót a partra. Ezután bementünk a városba, beültünk a Cirkuszba és a Kristályszalonba, és társaságban voltunk.
 
Egy hét múlva keménygalléros, kézelős idegen társaságában tértünk vissza. A hajó a szárazon állt, vitorlákkal, meg mindennel. A galléros-kézelős idegen azon nyomban lepengetett érte kétszáz koronát. Aplund megkérdezte tőle, tud-e vitorlázni, amire az illető azt mondta:
 
- Miért? Talán balfácánnak nézek ki?
 
Egyesült erővel vízre tettük a hajót. Az idegen kivitorlázott. Ötven méterre lehetett a parttól, amikor a hajó a vitorlákkal és a galléros, kézelős idegennel egyetemben elsüllyedt. Egy ideig a parton állva figyeltük, hogy valóban elsüllyedt-e, majd felmentünk a házhoz, felhajtottunk egy kupicával, és szóltunk a helybéli fiatalembernek, hogy ma este nem kell kihúznia a hajót. Kellemes este volt, viszont a szúnyogok eléggé zavartak. A szúnyogok az idén egyszerűen megkeserítették az életet. Évekre visszamenőleg nem voltak ennyien. Reméljük, hogy javul a helyzet.
 
Minden eshetőségre telefonáltam a városba egy új pakli kártyáért. Nem jó, hogy Aplund annyi pénzt tart magánál.
 
 
 
Megjegyzések:
 
*Hasse Z. - magyarul Z-Jancsi - becsületes nevén, Hans Zetterström (1877-1946) keveset írt, és csak akkor, amikor kedve volt hozzá: „Amit nem lehet röviden elmesélni, azt nem érdemes leírni”.
**A svéd korona lényegesen többet ért az 1900-as évek elején.
***Népszerű kocsmák voltak Stockholmban.
 
 
 
 

 

12 komment

Címkék: hajótömítés

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr181221614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2009.07.07. 18:06:15

Jó:)
Azzal a két liter konyakkal b@szták el a dogot:D

Zuzuka 2009.07.10. 18:16:20

kristályszalon nevű kocsma?? itt is ráillik némelyikre:)))

helyes történet:)
a keménygalléros mégiscsak balfácán volt...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.11. 23:07:53

És a keménygalléros mennyiért adta el egy...?

Attilajukkaja 2009.07.16. 16:32:57

Nagyon jo :o)))))
Van stilusa Z-Jancsinak!
Es az illusztraciot is ujra meg kell dicsernem.

Attilajukkaja 2009.07.20. 13:16:00

Mar megint en irok.
Nem tudom, hanyszor olvastam el a sztorit,...de annyira tetszett. Annyira tomor es annyira benne van szazszor tobb dolog, mint amit leir a szerzo. Egy igazi remekmu! Mert az olvasot arra kenyszeriti, hogy szazszor tobbmindent hozzon ki belole, mint amit konkretan leirt.
Nem hasonlit Orkeny stilusahoz, de a lenyege igen. Rovid, es lenyegretoro. Es amikor elolvasod, akkor valami vidam/szomoru erzes hatol beled. Gondolatokat ebreszt.
Hat van ennel csodalatosabb iras?

Attilajukkaja 2009.07.20. 23:39:38

Hat igen. Irni tudni kell.
Tudod, kedves Hobbiszkacs, ilyenkor elgondolkodom azon, hogy mit is jelent a tehetseg. Mennyire megfoghatatlan, ugyanakkor mennyire kituremkedik minden poruson es milyen konnyen erzekelheto barki szamara. A parfum sem nyomja el. Az igazi tehetseg nem erolkodik, nem pozol es nem nyomja magat az orrodba. Csak ugy van. Ha eszreveszik, szerencse.
Ha nem, az sem baj.
Ugyanakkor a "szerencses" emberek sohasem voltak igazan boldogok,...ha jol tudom.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.07.21. 07:43:24

A jó író szavak nélkül ír. Állítólag :-)
Örülök, hogy nemcsak nekem tetszik a szösszenet. Ősszel fordítok még Jancsi bácsitól.

Attilajukkaja 2009.07.22. 12:51:38

Koszonom :o)
A forditas is tetszett,...azt hiszem (az eredetit nem ismerem).

Attilajukkaja 2011.07.22. 14:24:34

Nyar van es ujraolvastam.
Most is eppen olyan gurgulazva (nem hangosan) nevettem rajta, mint elso alkalommal :o)
süti beállítások módosítása