Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Zsír! Zsír!

2008.01.08. 19:48 :: Hobbiszakács

A svédek összeborzonganak, amikor gyermekkorom zsíroskenyeréről nosztalgiázom. A disznózsír hiányzik az étrendükből, csak a legeslegöregebbek emlékeznek rá. Pedig a Skansenben tartott hagyományos karácsonyi vásáron a leghosszabb sor az ősrégi recept szerint zsírban sütött kolbullet – azaz szeneslepényt - áruló kifőzde-kunyhó előtt kanyarog.
 
 
 
A kalóriadús favágóflekken a nehéz körülmények között élő-dolgozó svéd favágók eledele volt a hosszú, hideg teleken. Egy személyre 10 deka füstölt vagy sózott sertéshúst (oldalas), kb. 1,5 deciliter vizet, 1 dl lisztet és egy csipetnyi sót kell számolni. Először az apróra vagdalt oldalast forró fémserpenyőben nyílt tüzön ropogósra sütik. Olvasztott sertészsírt adnak hozzá, majd ráöntik az előre elkészített, palacsinta sűrűségű vizes tésztát.  Három perc múlva a lepényt feldobva megfordítják – nem lenne eredeti, ha lapátot használnának - és a másik oldalát is ropogósra sütik. Egyesek szerint az igazi kolbullenek „a kéményen kell kimennie, és ott kell visszajönnie„ ahhoz, hogy jó füstös íze legyen.

3 komment

Címkék: kolbulle azaz a szeneslepény

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr20289904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavernaro 2008.01.10. 16:15:09

Jé,ez olyan,mint a kalakukko,csak abban hal is van és nem túl jó.

landonius · http://www.svaneholm-slott.se 2008.01.12. 09:17:09

Disznó tartására gazdag környék kell, és ez itt nem mindenhol van, viszont a liba könnyebben megél, ezért is a libazsir használata elterjettebb volt mielött az 50-es évek konzervmániája az emereket elszoktatta az igazi fözéstöl. Itt Skåne megyében az igazi "fittamad" azaz libazsiros kenyér ( sokszor töpörtyüvel, bennesült almával) fogalom a mai napig is!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.12. 10:45:53

Érdekes! Utánanéztem, és az egyik forrásból idézve csak helyeselni tudok: "En gausa-fittamad de e de goaste ja ved"!
süti beállítások módosítása