Mi ez?
Ez az „átlaglazac” húsának a színe.
A lazachús a színét - „webb-nyelven” #FFA07A, „photoshopul” pedig RGB 255:160:122 - a tápláléklánc egyik legfontosabb elemének, az óceánban élő apró krillben- magyar nevén világítórákban - levő antioxidánsnak, az astaxanthinnak köszönheti.
A sporthorgász számára Norvégia a vadon élő lazac hazája, ahol több mint ötszáz tiszta vizű és erős sodrású folyóvízben van esély a keményen harcoló, ezüstlazac fogására. A híres „lazachordozó” norvég vizek, az Alta, az Orkla, a Gaula és a Tana közül – úgy Osloból mint Stockholmból - legkönnyebben a Trondheim-fjordba torkolló Gaula folyót lehet megközelíteni, amely a norvég lazachordozó vizek „horgásztermését” összesítő listán évi 15-30 tonnával a második helyen áll.
Az, hogy ez megvalósulhatott nagymértékben köszönhető a Gaula mentén megtelepedett, legendás hírű német horgásznak, Manfred Ragusenak.
Harminc évvel ezelőtt még rablógazdálkodás folyt a Gaulán. A folyóparti telkek tulajdonosai lovakkal húzott, sűrűszemű vontatóhálóval (angolul drift net) fogták a lazacot. Manfred Raguse cikkekben agitált, és Norvégia bojkottálásra szólított fel. A jobb belátásra bírt norvégok fokozatosan korlátozták, míg 1989-ben végleg betiltották a „halál fala” gúnynévvel illetett vontatóhálóval való halászatot.
A kereskedelemben forgalmazott lazac nagy részét a skandináv partok mellett, óriási ketrecekben tenyésztik. Lazacot lehet egészben vásárolni - fogyasztásra optimális az öt kilós példány – vagy filézve. A filét nyersen, fagyasztva, pácolva valamint füstölve forgalmazzák.
Nyers lazacfilé
A lazac erős textúrájú húsa ízletes és gazdag omega-3 zsírsavakban. A tenyésztett lazac tápot eszik, és hogy a betegségektől és a különféle parazitáktól megóvják, vegyszerekkel és gyógyszerekkel kezelik. Vadon élő rokonával ellentétben nincs lehetősége hozzáférni astaxanthin forráshoz, ezért a húsa szürkésfehér lenne, ha a táplálékához nem adnának szintetikusan előállított színanyagot, ún. karotenoidot.
Utolsó kommentek