Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A lazac (1)

2008.03.14. 17:08 :: Hobbiszakács

Mi ez?
 
 
Ez az „átlaglazac” húsának a színe.
 
A lazachús a színét - „webb-nyelven” #FFA07A, „photoshopul” pedig RGB 255:160:122  - a tápláléklánc egyik legfontosabb elemének, az óceánban élő apró krillben- magyar nevén világítórákban - levő antioxidánsnak, az astaxanthinnak köszönheti.
 
 
 
A sporthorgász számára Norvégia a vadon élő lazac hazája, ahol több mint ötszáz tiszta vizű és erős sodrású folyóvízben van esély a keményen harcoló, ezüstlazac fogására. A híres „lazachordozó” norvég vizek, az Alta, az Orkla, a Gaula és a Tana közül – úgy Osloból mint Stockholmból - legkönnyebben a Trondheim-fjordba torkolló Gaula folyót lehet megközelíteni, amely a norvég lazachordozó vizek „horgásztermését” összesítő listán évi 15-30 tonnával a második helyen áll.
Az, hogy ez megvalósulhatott nagymértékben köszönhető a Gaula mentén megtelepedett, legendás hírű német horgásznak, Manfred Ragusenak.
Harminc évvel ezelőtt még rablógazdálkodás folyt a Gaulán. A folyóparti telkek tulajdonosai lovakkal húzott, sűrűszemű vontatóhálóval (angolul drift net) fogták a lazacot. Manfred Raguse cikkekben agitált, és Norvégia bojkottálásra szólított fel. A jobb belátásra bírt norvégok fokozatosan korlátozták, míg 1989-ben végleg betiltották a „halál fala” gúnynévvel illetett vontatóhálóval való halászatot.
 
A kereskedelemben forgalmazott lazac nagy részét a skandináv partok mellett, óriási ketrecekben tenyésztik. Lazacot lehet egészben vásárolni - fogyasztásra optimális az öt kilós példány – vagy filézve. A filét nyersen, fagyasztva, pácolva valamint füstölve forgalmazzák.
Nyers lazacfilé
 
A lazac erős textúrájú húsa ízletes és gazdag omega-3 zsírsavakban. A tenyésztett lazac tápot eszik, és hogy a betegségektől és a különféle parazitáktól megóvják, vegyszerekkel és gyógyszerekkel kezelik. Vadon élő rokonával ellentétben nincs lehetősége hozzáférni astaxanthin forráshoz, ezért a húsa szürkésfehér lenne, ha a táplálékához nem adnának szintetikusan előállított színanyagot, ún. karotenoidot.

7 komment · 1 trackback

Címkék: lazachorgász

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr55381006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Online training 2018.03.06. 19:14:39

Nem az a szörnyű, hogy Boross Péter hörög, az a borzasztó, hogy Orbán Viktor lapít - hacsaknem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2008.03.14. 19:31:57

Hogy lesz ebből a halrémből narancsban pácolt gőzölt lazac? Pedig már úgy beleéltem magam.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.14. 21:16:26

egyszer egy hipermarket halas pultjánál, láttam ahogy egy nő hezitál a kipakolt lazactörzsek felett, volt ott vadlazac és tenyészetett is. nézegette egy darabig a vadlazacot, aminek szép halvány lazacszínű volt a húsa, majd levette a szép sötétnarancs színű tenyészetett halat és tovább állt.
erre kicsit rímel, mikor az emberek leszólják a piacon vett tanyasi tojást, mert hogy biztos becsapták, mert ennek hogyhogy olyan halvány a sárgája... mert ő megszokta, hogy amit vesz annak sötét sárga a sárgája, csak azt nem tudja, hogy a "gyári" tyúkokat karotinnal (karoteonid?) etetik, hogy olyan legyen a tojása:))

Hobbiszakács 2008.03.16. 09:38:12

"Hogy lesz ebből a halrémből narancsban pácolt gőzölt lazac?"

Gőzőm sincs. Azaz nincs gőzölőm :-))

A pácolt lazacot grillezni szoktam, a grillezéshez pedig túl "korán" van. Talán egy szép júniusi hétvégén...

Hobbiszakács 2008.03.16. 09:46:47

"levette a szép sötétnarancs színű tenyészetett halat"

Érdekes dolgot olvastam a minap: Ha soha nem láttál még kígyót, akkor is visszahőkölsz tőle. Állítólag belénk van kódolva. Lehet, hogy a lazac színe is? :-)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.16. 16:43:00

ha nem is a lazac színe, de az lehet, hogy az belénk van kódolva, hogy az élénkebb színű élelmet részesitjük előnyben. talán a gyömölcsevő/gyüjtögető őseinktől maradt ránk ez:))

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.17. 13:54:08

Én a halat amúgy nem nagyon szeretem; két kivétel van: a pisztráng és a lazac.

Hobbiszakács 2008.03.17. 14:08:53

A vasárnapi (svéd) újságban a norvég lazacról, mint az olaj után nagyságra a második jövedelemforrásról írtak. Közel 700 000 tonna lazac, 2 milliárd eurónyi (17.5 milliárd korona) értékben "megy" exportra. A Karácsony előtti hetekben 2000 teherautó(nyi)val vittek Oroszországba.

A pisztránghús még a lazacnál is drágább. Pedig Norvégiában közel 300 000 havasi tóban, és vízfolyásban van pisztráng. Hamarosan arról is írok.
süti beállítások módosítása