Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: A lábak állása valóban emlékeztet a foltos nyakorjánra :-) (Nyelvújítás kori ötlet a zsiráf magyar nevére :-P) Érdekes, hogy több nyelv is gázlómadárról nevezte el az emelő szerkezetet... nyilván ... (2020.06.02. 21:08) A zsiráf és a hattyú
  • Mormogi Papa: Úgy látom, még mindig nem megy a dupla Nelson :-P (2020.05.29. 16:50) Birkózó bocsok
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Magánszféra. (2020.05.27. 21:01) A mama kedvence
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: a többi (négy) bocs megállás nélkül bírkózik. A "dupla Nelsonon" kívül minden fogást kipróbálnak. Két óra tájban a mama morrant egyet, amire a a bocsok hanyatt homlok utána rohannak, ... (2020.05.27. 15:41) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: Na és a többi? Ő a kivételezett ? (2020.05.27. 12:25) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Halszemmel? (2020.05.25. 23:04) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Szemmel látható volt, hogy szemmel tartott engem. Nem nézte jó szemmel, hogy zavarom ebéd közben. :-) (2020.05.25. 18:31) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Helyigényes, és könnyen feledésbe merül. (2020.05.25. 11:51) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: @Hobbiszakács: Alaplevet általában 10 kg anyagból követek el, aztán kiporciózva megy a mélyhűtőbe. Persze helyigényes. A hallal kapcsolatban teljesen egyetértünk, harcsát kizárólag bundázva csinálok... (2020.05.25. 11:30) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Köszönöm, különösen a mókit (2020.05.25. 11:01) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Az sk. alaplével az a gond, hogy csak akkor nincs kéznél, amikor épp szükség van rá. Harcsa állaga a tőkehaléhoz hasonlít, azaz könnyen előfordul, hogy szétfő. A lazac egészben marad me... (2020.05.25. 09:37) Lazac zöldborsóval
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Méghozzá fagyos tavaszi! :-) Ne panaszkodjak, mert tegnap már 16 fok volt a tengerparton. (2020.05.25. 09:32) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: Ha az én alaplevem sk., a hal pedig szürkeharcsa, az gond? Esetleg a hal diópanírban, vajon sütve...Borsó sok petrezselyemmel közvetlen a kertből. Izgalmas, kösz! :) (2020.05.24. 20:54) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Szép ez a tavaszi tál (2020.05.24. 11:58) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Holnap hajnalban (ma 24:00-tól) kezdődik a nyitás nálunk. A "szépkorúaknak fenntartott vásárlási időszelet" még marad, meg a közlekedési eszközökön a maszkabál. Mi is hordjuk a zabostarisznyát :-P A... (2020.05.17. 14:51) A mielőbbi viszontlátásra Budapest!
  • Utolsó 20

Címkék

Kőkorszaki vacsora az Északi-sarkkör fölött

2008.05.19. 08:30 :: Hobbiszakács


Malström, a Jules Verne Nemo kapitányából ismert, Nautilust elnyelő örvény az Északi-sarkkör ”fölött” fekvő norvég Bodø várostól északnyugatra, a Lofoten-szigetek mellett-között van. Ugyancsak Bodø mellett, pontosabban 30 km-re délkeletre van a kevésbé hírhedt, de a Malmströmnél is nagyobb örvény, a Saltstraumen – magyarul a Só(s) áramlat. 


A naponta négyszer ki-be áramló, sistergő víztömeg vad örvényeket kavar a fjord vizében. A szoroson átívelő híd lábai között surrogva rohannak a kékesfekete örvénytölcsérek. A sebesen áramló víz felülete valósággal forr a tőkehalak elől egyenesen a harsányan rikoltozó sirályhad torkába menekülő apró halaktól.

 


Elisabeth és Jeffrey Johnston meghívására kora délután érkeztünk a fjord partján levő Tuvsjyenbe, hogy tanúi lehessünk a kőkorszaki vacsora elkészítésének. A fjord partján álló, fűvel benőtt földkunyhóra nyílt kőkorszaki „étterem” ajtaját rénszarvasbőr helyettesítette. Az ablak nélküli helyiség falai mellett rénszarvasbőrrel borított padok és ácsolt asztalok sorakoztak, a közepén máglyaszerű tűz égett.

 

A parázsból hosszúnyelű fogókkal az izzás határán álló, közel hétszáz fokos köveket emeltek ki, és a tűzhely mellett ásott gödörbe rakták.

 

Az eredeti fakéreg helyett alufóliába csomagolt, növényi fűszerekkel pácolt rénszarvascombot a tüzes kőágyra helyezték, és földdel temették be.

 

Amíg az étel elkészült, a mólon horgásztunk. Az eredmény néhány kisebb tőkehal és egy tengeri csillag volt. A közelben horgonyzó hajóról vidám társaság horgászott. Puskalövéssel jelezték minden egyes tőkehal fogását

 

Tuvsjyen aznapi vendégei csapatépítő csoport tagjai voltak, akik gyors járatú gumicsónakokon érkeztek Bodøből. A norvég „isten hozta pohárka” felhajtása után Elisabeth az étterembe tessékelt minket.

 

A vacsorát bálnacarpaccio-kanapé vezette be. A bálnahús íze a borjúmájhoz hasonlít, az állaga a marhabélszínhez van közel.

 

Körbeadtuk az elefántagyarnak vélt bálnaszálkát.

 

Elisabeth lapátot ragadott és kiásta a földből a húscsomagot, és nekiállt a gőzölgő rénszarvascomb szeletelésének. Közben a környék történelméről mesélt. Saltstraumen egyike Norvégia legrégebbi településeinek, a fjord partja 9800 éve lakott. A vidéken megtelepedett kőkorszaki vadászok és halászok a táplálékuk nagy részét a tengerből nyerték, amit a környéken megtermő fűszernövényekkel ízesítettek.

 

Az eszméletlenül puha sültet főtt gabonaszemcsével és gombafőzelékkel tálalták. A feltehetőleg a Földközi-tenger partjáról származó vörösbor eredete fölött valamennyien szemet hunytunk.

 

A csapatépítés vacsora után a parton álló a vikingfürdőben folytatódott az éjféli napsütésben.

Útmutató:

 

10 komment

Címkék: gasztroturizmus kőkorszaki vacsora az északi sarkkörön

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr33452955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila · http://ungersklakare.blogol.hu 2008.05.29. 19:54:55

Gratulálok! micsoda élmény! Köszönjük, hogy megosztottad velünk!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.06. 16:34:46

Kicsit későn keveredtem ehhez a bejegyzéshez, de valami egészen elképesztő az élmény...
Ez tényleg egy igazi étterem volt, vagy csak kedves ismerőseitek találékony vacsorameghívása? És egyáltalán, éjszakai napsütés... Szóval, az egésznek hihetetlen varázsa, különlegessége van.
Egyedül a főtt gabona iránt nem éreztem ingerenciát, de az összes többi nagyon guszta... És hát a táj! Valami eszméletlen gyönyörű:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.02.12. 10:29:59

Hű, Hobbiszakács! Megmártóztál Te is?
A bálnaszálkától biztos nem lenne félrenyelési-fóbiám :)

Attilajukkaja 2010.02.12. 15:37:46

@fiam:

Kedves Fiam! Legy szives, ne egyel balnahust! Es delfint sem. Asszem, Japanon kivul Norvegia es Izland azok, akik nem hajlandok betartani/alairni a balnavadaszatra vonatkozo nemzetkozi tilalmat. Allitolag kutatas celjabol meszaroljak oket, es mert nem hajlandoak lemondani a tradicioikrol.
Nem akarok belemenni a temaba,...de a husuk ize valoban a marhaera emlekeztet. Kivancsi lennek, milyen ize lehet az emberhusnak :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.02.12. 17:30:25

@fiam: Meg. :-) És még valami: a bálnaszálkát nagyon könnyű észrevenni más szemében :-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.02.12. 17:46:56

@Attilajukkaja: Ahhoz, hogy megérthesd az izlandi és a norvég hozzáállást, arra gondolj, hogy náluk a bálna és a fókahús alapélelmiszer. Évszázadokon keresztül ez volt a fő táplálékuk. (És "észak papagája", az aranyos lundamadár.) Ha a moralizáló világ kedvéért lemondanak-leszoknak róla, akkor importfüggők lesznek. (Úgy kell nekik! Tessék Új-Zélandról hozatni az élelmiszert.) Ez épp olyan, mint amikor az angolok le akarják beszélni a libatömésről a franciákat. Vagy a kínaiakat az autóvásárlásról. Mert nekünk már van, és ők csak ne szennyezzék a levegőt. A brazil se vágja ki az erdőket, éljenek szépen az őserdőben, mi pedig a városban.
:-)

Attilajukkaja 2010.02.12. 18:42:44

@Hobbiszakács:
Igen, ezekkel az ervekkel tisztaban vagyok.
De se a norvegek, sem a japanok szamara a balnahus mar regen nem szamit alapelemiszernek. A McDonald's joval nagyobb forgalmat bonyolit le, mint azt gondolnank. Megis miert vadasszak nyakra-fore azokat az ertelmes emlosoket, amelyek halala a populacio kimulasat jelenti?
Tudom,... a kerdeseim falra hanyt borsok.
Emlekeztetetem az olvasokat, hogy Japan es Norvegia nem az ehezes miatt fanyalodik a balnahusra. Mindket nemzet eletszinvonala messze meghaladja a magyart. Csak is a luxusfogyasztas indokolja a balnak gyilkolasat.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.02.12. 23:12:05

@Attilajukkaja: Megígérem, nem fogok és vadászni sem fogok rájuk!
Megelékszem a Mimarcink kakasokkal és a Kotkodákkal. Így kicsit brutálisan hangzik ez is, de húsfogyasztók vagyunk.

@Hobbiszakács: Jó Neked! Igen, ezt a szálkát észre lehet venni :)

Attilajukkaja 2010.02.13. 00:24:04

@fiam:
Nem vagyok alszent. De ha az vagyok, akkor elvbol tagadom :o)))
Hus-, noveny- es energiafogyaszto nepseg vagyunk,...de jo lenne, ha ezt nem eszetlenul csinalnank.
Csak ennyit akartam mondani. Aki akarja, az megerti. Amugy meg utanam a vizozon...

Attilajukkaja 2010.02.13. 00:48:04

@Hobbiszakács:
Szep dolgok a tradiciok. A nemzeti ontudatunk ezek nelkul semmive vallna. Te tudod a legjobban, hogy ez eppen mostansag mennyire egeto problemava notte ki magat Magyar honban. A Trianon szo jobban e'geti az emberek lelket, mint valaha. Mi is ragaszkodunk a sajat szokasainkhoz,...de ez ne azt jelentse, hogy embereket vagy allatokat kinzunk, irtunk ki. Vannak gyonyoru hagyomanyaink. Irinyi, Kodaly, Szent-Gyorgyi, Marai, Rubik, stb. A lista gyonyorusegesen (es kisse fajdalmasan) hosszu lehetne :o)
Ne azokra a hagyomanyainkra legyunk buszkek, amelyek masoknak fajdalmat vagy halalt okoznak. Az izlandiak hagyomanyaiban is biztosan van mas ertek, mint a friss vagy rothasztott balnahus evesenek elvezete.
Nem tudom,....de az ember mindig remenykedik, meg akkor is, ha naiv idealistanak titulaljak.