Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

 • Hobbiszakács: @Benikuty: Rég volt, szép volt, talán igaz se volt. :-)) (2020.01.18. 15:26) Stockholm "messze legfinomabb" fagyija (3)
 • Benikuty: "Sajnos a képbe beúszott egy motorcsónak, de így is jól látható a várfal." Biztos, hogy a várfalat akartad fotózni? :D (2020.01.18. 14:18) Stockholm "messze legfinomabb" fagyija (3)
 • Vidor Komor: Ide lapoztam, mert eszembe jutott, h meséltél ezekről a szép napokról. Nina Cassianra emlékeztem, de ezt a kajázós sztorit csak most ismertem meg. Én 67 őszén voltam ott, az őszi vizsgák után. Costi... (2020.01.15. 22:29) Ebéd Dojmájban
 • Vidor Komor: Nekem is van valahol egy mókusos képem (Zorkij fotómasina, f-f kép, kb l96?). A calimanesti-i parkban télen az volt a nemzeti sport, h dióhéjat összekocogtatva hívogattad az állatot: Mariana (fiú va... (2020.01.15. 22:00) Jelenetek a Skansenből (3) Mókusetetés
 • Mormogi Papa: Szombaton gyorsított autóbuszra szálltam. Ez annyit tesz, hogy én három megállót mentem vele (ennyiszer állt meg), de egy "normál" busznak ezen a vonalon nyolc megállót jelentett volna. Egy pár, aki... (2020.01.13. 09:35) Stockholm "messze legfinomabb" fagyija (1)
 • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Volt a kezemben startpisztoly is, jó régen. Azzal annyit ért az ember, mint egy patronossal. Persze jó hangos patronossal :-) Egy hosszú vasrúdféle volt benne lyukakkal, abba kellett ... (2020.01.11. 16:21) Jelenetek a Skansenből (3) Mókusetetés
 • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Az sem volt semmi, amikor éjszaka Édesapám mellére esett a havasi kunyhó deszka "plafonjáról" egy pele. Édesapám mindig készenlétben tartotta medvék elriasztására magával hozott atlét... (2020.01.11. 11:57) Jelenetek a Skansenből (3) Mókusetetés
 • Mormogi Papa: A mókusok mindig levesznek minket a lábunkról. Pedig a hancúrozásuk nem mindig esik jól a tetőn :-) (2020.01.10. 20:01) Jelenetek a Skansenből (3) Mókusetetés
 • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Sejtettem, mert "nem olyan a füle s farka". Utóbbi tér el annyira a rokon macskafélékétől, hogy könnyű megkülönböztetni őket. Persze ha mozognak, akkor ez se könnyű :-) (2020.01.09. 10:08) Jelenetek a Skansenből (2) Híúz a pácban
 • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Igen :-) Úgy tűnik, hogy először látnak jeget. (2020.01.08. 17:23) Jelenetek a Skansenből (2) Híúz a pácban
 • Mormogi Papa: Ezek hiúz kölykök, ugye? (2020.01.08. 14:47) Jelenetek a Skansenből (2) Híúz a pácban
 • Mormogi Papa: :-) (2020.01.06. 12:34) Jelenetek a Skansenből (1) Bölény idill
 • Mormogi Papa: Loki valamiért nagyon haragudhatott Baldr-ra. Ezt olvasom: "A holtak úrnője ezt csak azzal a feltétellel teljesítené, ha minden élő megsiratja Baldrt. Egyedül egy Tokk nevű óriásasszony (aki valójáb... (2020.01.05. 16:26) Kitalálós poszt - Három szobor
 • Mormogi Papa: @"saját levében": Most, hogy ismét megjelent ez a kommented, már értelmezhető, amit válaszoltam. (2020.01.05. 10:46) Kitalálós poszt - Három szobor
 • "saját levében": Ez valamiféle skandi Laokoon, nem? (2020.01.04. 16:55) Kitalálós poszt - Három szobor
 • Utolsó 20

Címkék

Olimpia előzetes (1.)

2008.07.28. 08:03 :: Hobbiszakács

 

Akit nem hagy nyugton az emberiség  jövője felett érzett aggodalom, annak azt ajánlom, hogy látogasson el egy ifjúsági atlétika versenyre. Attól biztos felvidul a lelke.
 
 
Mondom ezt én, aki véletlenül tévedtem be a Dagens Nyheter újság rendezte kétnapos ifjúsági atlétika versenyre, amit a Stockholmi Stadionban tartottak. A valószínűtlenül kék svéd ég felhőtlen volt, hétágra sütött a nap.

 

Csak a mindenre elszánt nézők merészkedtek a lelátók napos oldalára.

 

A verseny lázában kipirult arcok régen elfelejtett érzéseket ébresztettek azokból az időkből, amikor még atlétika-babérokra pályáztam. Megpróbáltam a gerelyhajítástól a diszkoszvetésig, a sprintszámoktól a hosszútávig mindent.
 
Végül a magasugrásnál kötöttem ki, és az akkori világrekordereket utánozva próbáltam mind magasabbra és magasabbra állítani a vasrúdból készült lécet. Valeri Brummel guruló technikája csábított, csak hát a léc túloldalán, a gödörben a sok ugrálástól keményre taposott homok várt. Leragadtam Balázs Jolán ollózó technikájánál. Annál nem annyira a landolás, mint a vasrúdba rúgás okozott fájdalmat.
 
Dick Fosbury 1968-as mexikói „hanyatt vetődése" hosszú időre  kizárta a szivacstermelésben lemaradt szocialista országok versenyzőit a magasugró világranglistákról. A kemény homokjáról emlékezetes hidegháború csupán egy rossz emlék, a gyerekek gondtalanul röpködhetnek a gumírozott rudak fölött.

 

Mielőtt hazaindultam volna, a Stadion falára erősített emléktáblákat betűzgettem. A stockholmi Stadion az 1912. évi nyári olimpiai játékok – azaz az V. nyári olimpia – színhelye volt, és itt tartották meg az 1956-os Melbourne-i Olimpia  lovasversenyeit is.

 

 
Történelmi jelentőségű Olimpia volt, ugyanis az olimpiák történetében először vett részt mind az öt földrészről sportoló, és ugyancsak először rendeztek művészeti versenyeket az irodalom, a festészet, a szobrászat, az építészet és a zene kategóriákban.

 

Az öt- és tízpróbában győztes, indián származású Jim Thorpét az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága utólag törölte az amatőr versenyzők névsorából, amire Nemzetközi Olimpiai Bizottság a  második helyezetteket nyilvánította bajnoknak. Utólag kiderült, hogy igazságtalanul, és 1982-ben Jim Thorpe posztumusz visszakapta aranyérmeit. Erről az utóbbi eseményről - félig beárnyékolt - emléktábla tanúskodik.

 

A stockholmi Olimpián olyan, ma már nem ismert sportágak, mint a helyből magas- és távolugrás, a kétkezes súly- és diszkoszvetés, és gerelyhajítás is szerepeltek. Nem két kézzel markolták a szert, hanem külön avattak „szép kezes” dobásban, és külön a jobb- és balkezes összetett dobásban bajnokot.
 

(Längdhopp MA = Távolugrás nekifutással, Längdhopp UA = Távolugrás helyből)

Az olimpián résztvevő magyar sportolók három arany-, két ezüst és három bronzérmet szereztek. A legeredményesebb magyar sportoló, a kardvívó Fuchs Jenő két – egyéniben és csapatban - aranyérmet nyert. (A kardvívás egyéni nyolcas döntőjébe hét magyar jutott.)

 

 

 

6 komment

Címkék: olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr69585219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzuka 2008.07.28. 09:45:17

Értem már a vonzalmadat az atlétika iránt.
Mennyire más volt régen minden, de szivesen olvasok róla... és a felvételeket is élvezettel nézem!!!:DDD
Magasugrásbeli élményem egészen hetedikig nyúlik vissza, amikor is az osztályból kettőnknek sikerült átvinni az 1.30-at az udvari homokozóba érkezve:(((
Mostanában már nem ugrálok, csak néha futok a stadionban.

maybach 2008.07.28. 10:50:01

De jó ilyen riportot olvasni.
Nagy bánatom az itthoni helyzet.
Pedig a gyerekek szívesen sportolnak, ha van lehetőség és foglalkoznak velük.

Benikuty 2008.07.28. 14:24:26

Köszi, igazi élvezet volt olvasni:)
Velem régen igen sikeresen utáltatták meg a magasugrást:(

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.28. 20:34:39

Jaj, nagyon jó kis írás volt, gratula!
Egyébként Fuchs Jenő egy eléggé különös történetéről éppen nemrég írtam. Hiszen ő a második világháborúban a keleti fronton munkaszolgálatosként német vaskeresztet kapott. Meredek egy történet.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.29. 10:12:41

Gasper blogjáról csábultam át - és nem bántam meg. Zuzukának nagyon igaza van: AKKOR még minden más volt, akkor talán még szurkoltam volna... Futni sosem bírtam, a suliban elég jó szertornász valék (na ja, otthon a magas ajtónyílásban saját gyűrűm volt), de már az egyetemen lemaradtam. Igaz, szoktam magamat azzal mentegetni, hogy közben volt két operációm, aztán az ágynyugalmat követőleg rögtön behívtak (egy hét múlva kb.) - de ez nem mentség.

peferenc 2008.07.30. 09:46:12

Gratulálok a nosztalgiázáshoz.
Jó cikk, jó képek.
Az is jusson eszetekbe, hogy abban az időben még nem volt üzlet és nem szedtek mindenféle "csodaszereket" az eredményesség érdekében.