Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: A lábak állása valóban emlékeztet a foltos nyakorjánra :-) (Nyelvújítás kori ötlet a zsiráf magyar nevére :-P) Érdekes, hogy több nyelv is gázlómadárról nevezte el az emelő szerkezetet... nyilván ... (2020.06.02. 21:08) A zsiráf és a hattyú
  • Mormogi Papa: Úgy látom, még mindig nem megy a dupla Nelson :-P (2020.05.29. 16:50) Birkózó bocsok
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Magánszféra. (2020.05.27. 21:01) A mama kedvence
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: a többi (négy) bocs megállás nélkül bírkózik. A "dupla Nelsonon" kívül minden fogást kipróbálnak. Két óra tájban a mama morrant egyet, amire a a bocsok hanyatt homlok utána rohannak, ... (2020.05.27. 15:41) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: Na és a többi? Ő a kivételezett ? (2020.05.27. 12:25) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Halszemmel? (2020.05.25. 23:04) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Szemmel látható volt, hogy szemmel tartott engem. Nem nézte jó szemmel, hogy zavarom ebéd közben. :-) (2020.05.25. 18:31) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Helyigényes, és könnyen feledésbe merül. (2020.05.25. 11:51) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: @Hobbiszakács: Alaplevet általában 10 kg anyagból követek el, aztán kiporciózva megy a mélyhűtőbe. Persze helyigényes. A hallal kapcsolatban teljesen egyetértünk, harcsát kizárólag bundázva csinálok... (2020.05.25. 11:30) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Köszönöm, különösen a mókit (2020.05.25. 11:01) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Az sk. alaplével az a gond, hogy csak akkor nincs kéznél, amikor épp szükség van rá. Harcsa állaga a tőkehaléhoz hasonlít, azaz könnyen előfordul, hogy szétfő. A lazac egészben marad me... (2020.05.25. 09:37) Lazac zöldborsóval
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Méghozzá fagyos tavaszi! :-) Ne panaszkodjak, mert tegnap már 16 fok volt a tengerparton. (2020.05.25. 09:32) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: Ha az én alaplevem sk., a hal pedig szürkeharcsa, az gond? Esetleg a hal diópanírban, vajon sütve...Borsó sok petrezselyemmel közvetlen a kertből. Izgalmas, kösz! :) (2020.05.24. 20:54) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Szép ez a tavaszi tál (2020.05.24. 11:58) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Holnap hajnalban (ma 24:00-tól) kezdődik a nyitás nálunk. A "szépkorúaknak fenntartott vásárlási időszelet" még marad, meg a közlekedési eszközökön a maszkabál. Mi is hordjuk a zabostarisznyát :-P A... (2020.05.17. 14:51) A mielőbbi viszontlátásra Budapest!
  • Utolsó 20

Címkék

Szakácsolimpia előzetes

2008.09.04. 08:00 :: Hobbiszakács

 

Európa kulináris súlypontja a Stockholm-Oslo-Koppenhága háromszögbe fészkelte be magát: norvég szakács nyerte a Stavangerben megtartott Bocuse d'Or EB-t - maga mögé utasítva a dán és a svéd versenyzőt -, a küszöbön álló erfurti Szakácsolimpia nagy esélyese pedig a címvédő svéd csapat. Nagy a valószínűsége annak, hogy az Olimpiát skandináv csapat nyeri októberben.
 
A tavasszal Stockholmban megrendezett svéd-norvég ”edzőmérkőzés” témája a klasszikus északi nyersanyagokra alapozott, modern étel volt.
 
 
A norvég menü:
 
 
Előétel - Jakabkagyló-habbal (musszéval) töltött süllő. Tavaszi zöldség sauté és kapros papardelle paradicsomos tengerirák-alaplével tálalva.
 
 
Meleg tál - ”Bárányvajban” megsütött szopósbárány filé. Báránymirigy-torta hollandi mártással. Újkrumpli és spárga variáció, céklasaláta babérmártással.
 
 
Desszert - Goro (hagyományos norvég sütemény) vörös bogyókból készült szufflé, verbéna szorbettel, rebarbarával és zöldcitrommal.
 
A svéd menü:
 
 
 
Előétel - Medvehagyma és újkrumpli terrin, tarisznyarák húsával töltött süllő és tavaszi primőrök.
 
 
Meleg tál - Bárányvariáció gyökeres zöldségekkel és csalánhabbal.
 
 
Desszert - Csokoládé krém (bavaroise) zöldcitromos eperparféval és vaníliás rebarbaramártással.
 
A fogásokat magas technikai variáció és a nyersanyagok adta lehetőségek ügyes kihasználása jellemezte. A nemzetközi zsűri a vendéglátó svéd csapat munkáját értékelte nagyobbra.

13 komment

Címkék: svéd olimpiai válogatott szakácsolimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr19637518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.09.04. 11:02:26

Na ne...!
Iszonyú éhes vagyok:)

Zuzuka 2008.09.05. 13:13:26

Abszolút amatőrként gondolom, azért ekkorák az adagok, hogy mindet végig lehessen kóstolni.:)
Eredményt hirdetek látványra és megkívánásra:
Nálam győzött a töltött süllő, holtversenyben a bárányvariációval.

Kik kóstolnak? Lehet még jelentkezni?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.05. 13:39:30

"Kik kóstolnak?" Nagyon jó kérdés! Továbbítom, és hamarosan közlöm a választ. Ha van még kérdésetek, tedd/tegyétek fel.

Nem lóg le a tányérról, de nem olyan kis adag(ok) ez(ek). Na meg aztán jóból a kevés is elég :-)

Vagy fordítva...? :-))

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.09.05. 21:15:37

A svéd desszert nekem nagyon bejönne.
A dánokat kicsit sajnálom, nekem mindig hozzájuk húzott a szívem:)
/sorry Sverige/

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.06. 09:54:46

Nem volt olyan rossz az a kalmari unió. A norvégokat valahogy elviselnénk, és lenne olajunk!

:-))))

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.09.06. 14:43:29

Először én is meglepődtem itt Svédországban az adagokon, de csak látványra kicsik, tényleg jól lehet vele lakni és nagyon finomak.

Zuzuka 2008.09.06. 14:50:28

Tudom, hogy googli a barátom, de hiába kerestem, nem találtam az "ujkrumpli terrin"
kifejezést.
Az ujkrumpli megvan:) mit jelent a másik?

Benikuty 2008.09.07. 13:32:22

Zuzuka, keressed a www.buvosszakacs.blog.hu-ban a receptek között.
Egyszerű, és finom.

Melissa · http://www.melissaofficinalis.blogspot.com 2008.09.16. 18:22:20

Nekem az a tapasztalatom, hogy ezek az ínyenc ételek mindig jobban néznek ki, mint amilyen az ízük.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 08:10:47

Van benne valami :-) De nem mindig, hanem a legtöbbször. A svéd Bocuse d'Or selejtező (elődöntő) nyolc fogása közül például egy-kettőnek egészen kitűnő íze volt.