Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Cipruson a helyzet változatlan

2008.10.06. 08:28 :: Hobbiszakács

 

Ha van olyan ország Európában, amelyről el lehet mondhatni azt, hogy a partjait égszínkék tengervíz mossa, kellemes a klímája, lakói barátságos emberek és ezenkívül még biztonságos is, akkor az az Észak-Ciprusi Török Köztársaság.
 
 
 
A baj csak az, hogy Észak-Ciprusi Török Köztársaság van is meg nincs is. A görög Ciprusból 1974-ben erőszakkal kiszakított terület Törökország önkormányzattal rendelkező protektorátusa, amelyet Törökországon kívül sehol sem ismernek el. Sajnos az 1974-es események során túl nagy disznóságok történtek ahhoz, hogy azok egyszerűen feledésbe merüljenek, ezért az egyesítésről folyó tárgyalások ezidáig nem vezettek eredményre. Az ENSZ bojkott alatt álló országba a turista csakis Törökországon keresztül juthat el.
 
Amíg a ciprusi helyzet megoldódik, addig a peres felek ott bosszantják egymást, ahol érik.
 
 
A sziget békéjére hat nemzet hadseregét képviselő csapatok ügyelnek. Heten, ha úgy vesszük, hogy a látogatásom alatt az ENSZ-t szlovák és magyar fegyveres erők képviselték. Észak-ciprusi Török Köztársaság saját „mini-hadseregéhez” 30 ezer török katona csatlakozik. Ezek szórakoztatásáról számos lőtér gondoskodik. A görög Ciprus görögországi katonasággal megerősített, saját fegyveres erőt tart fenn. A zöld vonal mentén húzódó keskeny zónát ENSZ hadtest – többek közt egy szlovák és magyar egység – ellenőrzi. És, hogy ne legyen egyszerű a kép, Nagy-Britannia, a korábbi gyám katonái is jelen vannak a szigeten.
 
Isztambulban alapos vizsgálatnak vetettek alá.  A szemüveget, a nadrágszíjat és a cipőt le kellett venni, és a laptopot – ha volt - be kellett kapcsolni. Egyik kezemmel a nadrágomat, a másikkal az útlevelet és a jegyemet fogva csoszogtam át az Észak-Ciprusra tartó géphez vezető ellenőrző kapun.
 
Az óriási gépben fehér fül számára szokatlan zene szólt. Szerintem egy és ugyanaz a dal volt, mert kétszer egyformán előadni lehetetlen. A szigetre tartó utasok között több volt a Szása és az Olga, mint a Mehmed. A stewardessek szerepét betöltő janicsárpalánták katonai szigorral látták el a feladatukat. Mindent összevéve hosszúnak tűnt az egyórás út.
 
A gép Nicosia török felének, Lefkosának a repülőterén szállt le. Az útlevélben mogorván lapozgató kiskatonák deja vu érzést keltettek. A látszat csalt, ugyanis ha szépen kérted, akkor külön cetlire pecsételték a belépést igazoló vízumot. (Török-ciprusi vízummal nem engednek be többet Görögországba.)
 
Lefkosa-Nicosia az utolsó európai város, amelyet egy fal választ ketté: Ciprus fővárosának Óvárosát az úgynevezett "zöld" tűzszüneti vonal görög és török részre választja.
 
 
 
A senki földjén fekvő, szögesdrótkerítéssel elkerített focipályán több mint harminc éve nem játszottak hivatalos mérkőzést.
 
 
A Lefkosától Girneig (Kyrenia) vezető országutat állig felfegyverzett katonák, a magasabb helyeket pedig légvédelmi ágyuk őrizik.
 
 
A sziget északi partján fekvő Girne Észak-Ciprus „turisztikai fővárosa”. Modern város modern központtal és hangulatos kertes övezetekkel. Az iszlám szigornak nyoma sincs, a lakosok európai módon öltözködnek.
 
 
Girne patkó alakú, mediterrán hangulatot árasztó kikötője fölött velencei erőd emelkedik. Az erőd múzeumának a fő látványossága egy kétezer éves hajóroncs.
 
Szent Hillarion vár romjait a Girne mögött magasló Ötujjú hegy túlsó oldaláról lehet megközelíteni.  
 
 
Az Oroszlánszívű Richárd rendeletére épült várból kitűnő kilátás nyílt a lőtérre. A turisták pattogó géppuskasorozatok ritmusára lépkedtek a közel ezeréves lépcsőkön.
 
 
A sziget déli partján fekvő Gazimagusa (Famagusta) egykor Európa szerte népszerű nyaralóhely volt.
 
 
A városka központjában magasló Lala Musztafa Pasa moszké az 1300-as években épült, és mint Szent Miklós katedrális kezdte a pályafutását. A moszké előtt álló fügefa állítólag már akkor ott állt, amikor a katedrális építésébe kezdtek.
 
A területileg alig egyharmincad Magyarországnyi, kétszázötvenezer lelket számoló Észak-Ciprusi Török Köztársaságban nincs hiány szoborban, zászlóban és egyetemben. (Ez utóbbiból ötöt számoltam.)
 
 
A világi török köztársaság alapítójának, Kemal Atatürknek a monumentális szobra.
 
 
Monumentális, szocialista jellegű szoborból több mint harmincat láttam.
 
A piciny köztársaság zászlólengetésben világelső. A magasabb épületeken páros zászlók lobognak.
 
 
 
Az egyik a török, a másik az észak-ciprusi állam zászlaja.
 
 
 
A legnagyobb „zászlópáros” a Lefkosa mellett magasló hegy oldalában van. (A jobboldali sarkában egy egész falu húzódik meg.) Éjszaka százezer lámpa gyúl ki, és ritmikusan pislogja a görög rész felé: „Ezt nektek!”
 
 
A ciprusi zászlópáros a Google-Earth-en.
 
A sziget belsejének a fő turisztikai látványossága az épen maradt ókori színházzal és oszlopsorokkal ékesített Szalamisz. A közelben van Szent Barnabás sírja, és a róla elnevezett, ikonokkal zsúfolt kolostor.
 
 
Az étkezéseket meleg és hideg fogásokból összeállított, étvágygerjesztő mezékkel kezdtük.
 
 
A leghíresebb észak-ciprusi specialitás a kecsketejből árnyalatnyi mentával készült hellim, melyet a görög oldalon – és az egész világon - halloumi néven ismernek, és legfőképp grillezve fogyasztanak.
 
 
 
A ciprusi konyha másik specialitása a molohiya, azaz egy sóskára emlékeztető ízű zöldség, amely csak Ciprusban és a Nílus partján nő. Csirkepörköltbe keverve szokták fogyasztani.

 
A főtt ételek közül az előbb említett csirkepörkölt és a mentás-mákos spagettivel felszolgált csirkemell ízlettek a legjobban.
 
 
A saslik illata előre beharangozta az ízélményt.
 
 
Külön fejezetet érdemelnek a méz- és diócentrikus édességek, mint a ceviz macunu (zöld dió szirupban) és a turunc macunu (narancs cukorszirupban). Meg az egykoron rahát néven ismert édesség, a lokum.
 
 
Legjobban az a "köpködős" török kávé ízlett, amit - több évtizedes kihagyás után - ebben a hangulatos kávézóban ittam.
 
 

 

 

12 komment

Címkék: cipruson a helyzet változatlan

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1690721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzuka 2008.10.06. 09:14:02

élmény volt hsz! a leírás, a képek fantasztikusak, mintha ott jártam volna:)
azért azt elárulom, hogy ilyen lövöldözős-katonás országba csak kényszerből mennék...
az ételeket még tanulmányozom:)

Az,Öreg 2008.10.06. 10:28:41

Ha kapnék, a blogban,egy póstai címet, köszönetképpen, ezért a beszámolóért, -- egy olyan helyről, ahova valószínüleg soha nem jutnék el,-- küldenék egy kis emléket.

maybach 2008.10.06. 11:11:17

Ciprus valóban nagyon szép. Bár török oldalon nem voltam. Ezért köszönet a jól sikerült beszámolóért.
Újabb szép példa az emberi hülyeségre.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.06. 13:36:20

Köszönöm, Hobbiszakács!

Maybach - úgy látszik, mégiscsak van valami, aminek nincs határa :-(((

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.06. 18:40:56

Köszönöm a kedves sorokat - így tényleg érdemes írni :-) Köszönöm a kedves ajándékokat is. M.P. : a hivatalos norvég változat szerint a viking templomok egerei gazdagok voltak, és melltartóban hódítottak :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.06. 19:50:12

Egykori vicc szerint az igazi osztályharc az, mikor a pártház macskája kergeti a templom egerét...
Mi odáig vittük, hogy nekünk is volt egy "talált" egerünk majdnem két évig. (A konyhában találtuk, a kamrában "befogtuk" - hogy hogyan került a másodikra plusz a magasföldszint, én azt nem tudom... Ő meg nem árulta el.

Zuzuka 2008.10.06. 21:02:34

az első képpel nem tudok betelni!
élénk szinek, víz és égbolt, múlt és jelen, és a csúcs a csíkos napernyő:)
jólesik nézni...
feltettem háttérnek - ha szabad:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.07. 09:19:27

Zuzuka: d. u. küldöm a nagyobb változatát :-)

Zuzuka 2008.10.07. 21:09:32

hsz, megérkezett, köszi szépen!:)

a mentás-mákos spagetti finom lehet, el is készítem, de csirkemellel? nem előtte/utána?

muskotály küvé 2008.10.09. 12:17:30

Érdekes cikk.
Azt nem értem, a görögök hogyan tagadhatják meg egy EU-polgár belépését az országukba, ilyen indokkal?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.10. 07:57:39

M.K. - Az ENSZ bojkott be nem tartása miatt pörögnek be.
süti beállítások módosítása