Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Vigyázó szemetek Lyonra vessétek!

2009.01.23. 08:29 :: Hobbiszakács

 

Rengeteg háttérmunka és költséges szakácsdiplomácia vár arra a nemzeti szakácsszervezetre amely azt a célt tűzi ki, hogy versenyzője a részvételen kívül elismerést is nyerjen a világ legnagyobb szakácsversenyén. Pedig csuda jó érzés lenne, ha a Bocuse d'Ort magyar séf nyerné!
 
 
A jövő héten Lyonban sorra kerülő Bocuse d’Or szakács világbajnokságon Svédországot a képen Kovács Sándor (balra) társaságában látható Jonas Lundgren képviseli.
 
 
 
Jonas stavangeri versenymunkája
 
Jonas, akinek a korábbi munkahelyei között olyan nevek szerepelnek, mint a párizsi Pierre Ganier, 3***, a kaliforniai The French Laundry, 3***, a londoni The Square, 2** és az oslói Le Canard, 1*, pontosan egy évvel ezelőtt nyerte meg a két nagy svéd szakácsszervezet, a Svéd Gasztronómia és a Bocuse d’Or érmes szakácsokból verbuvált Svéd Bocuse d’Or Akadémia által közösen szervezett selejtezőt.
 
 
Jonas tálal
 
A zsűri elnöke a Bocuse d’Or aranyérmes svéd séf, Mathias Dahlgren (1997) volt. A zsűri tagjai a szintén Bocuse d’Or érmes Melker Andersson, Fredrik Eriksson, Paul Svensson, a dán Rasmus Kofoed valamint a “három Michelin-csillagos” francia Régis Marcon voltak. A győztes séf kiválasztását megkönnyítette az, hogy döntő alkalmára Stockholmba érkezett Jonas jelenlegi munkaadója a norvég Eywind Hellström, az oslói Restaurang Bagatelle (2** ) séfje, a Bocuse d’Or Európa elnöke is.
 
 
 
Régis és Eywind
 
Az idei nagy szakácsversenyek alapján – úgy Stavangerben mint Erfurtban norvég győzelem és svéd érmek születtek – Lyonban a skandináv versenyzők a fő esélyesek. Norvégia séfjei eddig összesen három aranyat, két ezüstöt és egy bronzérmet nyertek a lyoni Bocuse d'Or versenyeken. Senki sem fogja felvonni a szemöldökét, ha az Európa bajnok Geir Skeie nyer Lyonban.
 
 
 
Paul Bocuse és az Európa bajnok Geir Skeie
 
A gondosan kiszemelt, stratégiai intézményekben iskoláztatott, neves külföldi éttermekben gyakorlatozó fiatal séfek mögött nemzeti szövetségek, szponzorok hada, személyi coachok és mentorok csapata áll. A személyes kapcsolatok mellett az északról származó, friss nyersanyagokat előtérbe helyező, libamájmentes gasztrotrend és a példás munkaszellem is a skandináv konyha képviselőinek kedvez.
 
 
"Európa-bajnok" tányér
 
Egy valamirevaló eséllyel rendelkező versenyző indítása nemzeti összefogást igénylő, hatalmas erkölcsi és anyagi befektetés. Jonas és csapata már egy hete Franciaországban, azaz St-Bonnet-le-Froidban van, és a Régis Marconnál felállított edzőtáborban készül a nagy napra.
 
 
 
A svédek Werner Vögeli, a tavaly elhunyt királyi szakácsuk révén kerültek kapcsolatba az 1987 óta kétévenként Lyonban megrendezett Bocuse d´Or szakácsversennyel. A svájci származású Vögelit barátja, Paul Bocuse kérte fel arra, hogy szervezze meg a svéd részvételt arra az új nemzetközi szakácsversenyre, melynek a Bocuse d´Or nevet adná. A nemzetközi ételversenyeken sokba kerül a részvétel – idén csupán a Földművelők Országos Szervezete járult 80 000 euróval hozzá - ezért az anyagi és erkölcsi támogatás céljából megalakult a L´Académie Suédoise de Bocuse d´Or, melynek első elnöke Vögeli lett. A „befektetés” hamarosan eredmény hozott, és 1997-ben már svéd séf nyerte a világ legértékesebb szakácskitüntetését.  
 
Rengeteg (háttér)munka és költséges szakácsdiplomácia vár arra a nemzeti szakácsszervezetre amely azt a célt tűzi ki, hogy versenyzője a részvételen kívül elismerést is nyerjen a világ legnagyobb szakácsversenyén. Pedig csuda jó érzés lenne, ha a Bocuse d'Ort egyszer magyar séf nyerné. (Hát még ezt másokkal tudatni!) 
 
Függelék
 
A selejtezőkön elért eredmények alapján Európa 12, Ázsia 4, Dél-Amerika 3 séffel képviselteti magát Lyonban. A huszonnégyig hátralevő öt séf egyéni pályázattal vagy dzsókerként (wildcard-dal) érdemelte ki a részvételt. A spanyol az időközben balesetet szenvedett, Stavangerben eredetileg a kieső 13-ik helyen végzett, és ugyancsak „wildcardos” belga helyét vette át.
 
A 2009-es Bocuse d'Or világverseny mezőnyének a listája:
 
Ausztrália
 
Luke CROSTON - Restaurant Brasserie by Philippe Mouchel - Melbourne
 
Brazília
 
Mauro DE FREITAS BARROS - Luxury Hotel Intercontinental - Rio
 
Kanada
 
David WONG - The Art Institute - Vancouver
 
Spanyolország
 
Angel PALACIUS - Restaurant La Broche - Madrid
 
Dánia
 
Jasper KURE - Catering Company VIP A/S - Koppenhága
 
Észtország
 
Vladislav DJATSUK - Restaurant Egoist - Tallinn
 
Franciaország
 
Philippe MILLE - Hotel Le Meurice – Párizs
 
Izland
 
Ragnar OMARSSON - Restaurant Domo - Reykjavik
 
Finnország
 
Filip LANGHOFF - Restaurant Feinschmecker - Oslo
 
Cseh Köztársaság
 
Jan VSETECKA - Restaurant Kampa Park - Prága
 
Luxemburg
 
Jacques SCHOUMACKER - Restaurant Les Roses - Mondorf-les-Bains
 
Japán
 
Yasuji SASAKI - Alain Chapel Portopia Hotel - Kobe
 
Szingapúr
 
Tan Ri ZENG - Restaurant Julien Bompard - Szingapúr
 
Svédország
 
Jonas LUNDGREN
 
Svájc
 
Stéphane DECOTTERD - Restaurant Le Pont de Brent - Montreux
 
Uruguay
 
Alvaro VERDEROSA - Arcadia Radisson - Montevideo
 
Hollandia
 
Wim KLERKS - Restaurant Les Jumeaux - Bennebroek
 
Malájföld
 
Farouk B. OTHMAN - Hotel de France - Kuala Lumpur
 
Mexikó
 
LADRON DE GUEVARA GARCIA - Four Seasons Hotel - Mexico City
 
Norvégia
 
Geir SKEIE - Restaurant Mathuset Solvold - Sandefjord
 
Dél-Afrika
 
Diane KAY - Sandton Sun - Johannesburg
 
Dél-Korea
 
Jun-Hi LEE - Millenium Hilton Hotel - Szöul
 
Egyesült Királyság
 
Simon HULSTONE - Elephant Restaurant - Torquay
 
USA
 
Timothy HOLLINGSWORTH - The French Laundry - Yountville

 

A Kovács Sándort és Jonas Lundgrent ábrázoló felvételt Kreil Vilmos készítette. A norvég tál sajtófotó.

19 komment

Címkék: bocuse dor 2009 vigyázó szemetek lyonra vessétek!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr99896148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.23. 09:18:40

Nagyon jó!
sztem ez a kulcsmondat: "Egy valamirevaló eséllyel rendelkező versenyző indítása nemzeti összefogást igénylő, hatalmas erkölcsi és anyagi befektetés."
Idehaza most játszák a Toldi moziban a 2007 (Lyon) B. d'Or-ról szóló filmet, kötelező tananyag! :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.23. 17:29:57

Hahó, elkapott a meló, de hétvégén tuti olvasom majd :-)

Zuzuka 2009.01.25. 07:51:21

nem is gondoltam hogy ekkora háttérmunka és anyagi áldozat szükséges egy gasztroVB megrendezéséhez...
Hsz, remélem láthatjuk a remekműveket és az alkotóikat tolmácsolásod által!
addig is sok sikert minden versenyzőnek és különösen szoritok Jonas Lundgrennek, aki ráadásul névrokonom!:))

Benikuty 2009.01.25. 08:37:23

Kovács Sándorban kit tisztelhetünk?
A Domo (Reykjavik) előtt elsétáltunk, bemenni biza nem mertünk.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.25. 11:53:42

@Benikuty: K.S. a kecskeméti Granada Konferencia & Wellness Hotel séfje.
Nem mellesleg ő nyerte meg a Bocuse d'Or Europe 2008 - Hungarian Selection elnevezésű szakácsverseny döntőjét.

Benikuty 2009.01.25. 15:50:47

Elszállt a t-home, vele a köszönő commentem. Közben megsült a hurka.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.01.28. 19:47:02

Arany: Norvégia
Ezüst: Svédország
Bronz: Franciaország

Tg 2009.01.29. 09:15:45

Már valami azért itthon is alakul.
www.bocusedorhungary.hu

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.01.29. 10:25:01

Kedves Tg, köszönöm a tippet! Tényleg jó kezdeményezés. Remélem, nem azért küldted, hogy visszalássam a stavangeri EB-n készített fényképeimet a Bocuse d'Or 2008 (139) címszó alatti kép-csalamádéban. :-))

Tg 2009.01.29. 12:13:03

Kedves Hobbiszakács!

A linket azért küldtem, mert rátaláltam.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.01.29. 14:00:57

Nem is gondoltam komolyan :-) Célzatos, ugyanakkor majdhogynem költői kérdés volt...

Pálcika 2009.02.01. 08:28:46

Szia Hsz:))
rég jártam erre de megnyugtató,hogy itt nem változott semmi:gyönyörűek a képek,precízek az írások,és élvezetes-olvasmányos minden poszt!szeretek nálad olvasgatni!!
Páci

Az,Öreg 2009.02.01. 11:34:59

Tisztelt Hobbiszakács,

A „Magyar Bocuse Dor Akadémia” kezdeményezésével, nem megkezdődött valami, hanem FOLYTATÓDIK valami.

Ugyanis miután a korábban létrehozott „Magyar Gasztronómiai Akadémia Alapítvány, kuratóriuma” határozatával létrehozta a „Bocuse d’ Or Hungary Bizottságot”, jó magyar szokás szerint, egyesek azonnal ELLENAKADÉMIÁT KREÁLTAK, a viszály FOLYTATÓDÁSÁRA, hogy még véletlenül se legyen nyugalom hazánk gasztronómiai életében.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.01. 14:00:31

@Az,Öreg: Klasszikus "Dögöljön meg a szomszéd tehene is!" reakció.

@Hobbiszakács: Várom a posztót az "E vitaminok"-ról :-)

Illetve öröklött rekació: miért van (időszerű: most sokat hallani róluk) csak a magyar rendőrségnek is legalább három szakszervezete???
Bocsánat, de itt idéznem kelletik (nem szívesen) egy klasszikus francia viccet - akkor is, ha engem is sért kissé hitemben, másokról nem is beszélve...
Mi a világon a három legfeleslegesebb dolog?
- A Római Pápa golyói (ez egyébként nem igaz, szükségesek a megválasztásához!), az apácák szűzhártyája és a szakszervezetek...

Merguez 2009.02.02. 14:19:14

@Az,Oreg & @Hobbiszakacs: Valoban nincsenek veletlenek. Ez egyszeruen, a veletlenul megtalalt link utan 2 kattintassal es egy domain.hu whois-keresessel kiderulhet. De szerintem a koltoi kerdesek fogalmat sem ertik eme akademia alapito atyjai.