Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Kutyád, macskád idejöjjön!

2011.02.23. 08:44 :: Hobbiszakács

Ha adalékban szegény, vagy egyenesen adalékmentes élelmiszert akarsz vásárolni magadnak Svédországban, akkor a macska- és kutyatáp osztályon keresgélj. Az állattápban nem fordulhatnak elő olyan kétes hatású adalékok, mint például az azoszínezékek, a glutamát, az aszpartám valamint a nátrium benzoát (népszerű konzerválószer).

A finnyás norvég macskáról eszembe jutott a Nobel-díjas Doris Lessing macskája. Az, amelyik annyira válogatós volt, hogy a lassú lángon sütött borjúmájon és a posírozott tőkehalon kívül mást nem volt hajlandó megenni.
Doris néni macskája után keresgélve bukkantam rá egy, még 2008-ban megjelent újságcikkre, mely szerint Svédországban az emberi fogyasztásra alkalmasnak tartott (és engedélyezett) 315 adalékanyag több mint felét, szám szerint 180-at tilos állateledelbe keverni. Ennek köszönhető az, hogy a kutya- és a macskatáp egészségesebb, mint az emberi fogyasztásra szánt eledel. 
- A hatóságok abból indultak ki, hogy az állatokat kötelességünk megóvni – mondta az újságcikkben megszólaltatott tápanyag szakértő. - Az állattal ellentétben az ember el tudja olvasni a címkét, és azt az ételt választja magának, amelyet megfelelőnek tart.
Újabban egyes cégek adalékmentes táplálékot forgalmaznak. Az általuk forgalmazott macska- és kutyatáp húst, zöldséget, gabonaféléket, zsírt és ásványi sókat tartalmaz. Aki pedig egy újabb adalékot akar az állati ételbe, takarmányba keverni annak költséges tudományos vizsgálatra támaszkodva kell bebizonyítania, hogy az hasznos és ugyanakkor veszélytelen az állat számára.

 

6 komment

Címkék: kutyatáp e számok macskatáp élelmiszer adalékok adalékmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr872681446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.02.23. 11:04:32

Szóval együnk tápot, és akkor egészségesen fogunk táplálkozni... ;)
Ahogy szoktam mondani: valamibe bele kell dögleni, ha az éppen egy egészségtelen étel, akkor legyen! :) Bármibe szívesen belehalok, ami erkölcstelen, vagy hízlal...

Mademoiselle · http://mademoiselle-pickwickportfolio.blogspot.com/ 2011.02.23. 15:09:13

Micsoda kifacsart érvelés az a "hatóság" részéről, hogy az állatok nem tudnak olvasni, az emberek meg igen. Végülis az embergyerekek se tudnak olvasni, mégis tele vannak káros vegyszerekkel a babaápoló termékek, mérgekkel permetezik a zöldségeket, antibiotikummal dúsítják a húst, amiből a papit főzik nekik, egyéb adalékanyagokról nem is szólva. Vagy az embergyerekeket nem kell védeni? Hadd hulljon a férgese...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.02.23. 18:28:41

@Enchantée: Annyi manapság a százéves, hogy valami csak lehet ezekben a szerekben. Ők átették/élték a konzervvilágot, a margarintársadalmat, a zaharinos üdítőket, a "telítettzsíros" kenyeret, és a gasztronómia többi csodáját. Még a végén kiderül, hogy az adalékok felturbózzák a sejteket. Állhatunk sorba a permetezett paradicsomért.

Ja, ami erkölcstelen az hízlal is. Láttál már teliszájjal vigyorgó piszkafát?
:-))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.02.23. 19:59:52

@Mademoiselle: Az állatvédők hatásosabban lobbiznak mint a szülők :-)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.02.24. 09:59:48

@Mademoiselle: @Hobbiszakács: ...embere válogatja. Én pusztán leszűkítve, a magam háza tájáról tudok nyilatkozni. Mert ezirányban vannak mélyreható ismereteim, és olyanban nem szeretek nyilatkozni, ami csak "érzelmi" alapon, nem ismeret alapon működik.
Én a Hipp bébiétel biztonságosnak tartottam a gyermekeim kiegészítő tápláléka gyanánt, ugyanis többet tudtam nekik adni törődésben, ha időnként kinyitottam nekik egy-egy bio bébiételt ahelyett, hogy ötdeka zöldséget párolok nekik kétdeka csirkehússal naponta háromszor. "Véletlenül" például bio hortobágyi szürkemarhát csócsáltak a gyermekeim a marhás Hipp bébiételekben. :)) Claus Hipp a biogazdálkodás egyik úttörője, érdemes az említésre, de "nálam" is lehet róla olvasni.
Amikor rászántam magamat, hogy kutyát hozok a házhoz, a kiválasztott fajtával kapcsolatban mindent elolvastam, amit lehetett. Tartás, mozgásigény, táplálkozás. A tenyésztők nemzetközi szinten az Eukanuba tápot ajánlják, mert ez a fajta kutya nem csak hobbi kérdése, az állat szervezete sínyli meg az emberi balgaságot. Édesapám is időnként csempészik pecsenyezsírt vagy parizert a kutyatápba, hogy "szegény" kutya egyen valami ízleteset is, szerinte én szívtelen vagyok...:)
Egyébként meg tartanak kenyéren és moslékon is kutyákat a világban, melyek ölre mennének a gazdiért. Lehet, hogy a posírozott tőkehalon élő macska másnak hullatná a szőrét egy adag jégen szervírozott beluga kaviárért...:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.02.24. 22:32:48

Aztán meg az ember tud ugyan olvasni, esetleg meg is tanul négy-őt nyelven - de a gyártók ravaszak: bármitz átneveznek bármire, ha nem figyelünk. Aztán meg hivatkoznak a "titkos receptúrára" és mutogatnak az ügyvédeikre...

Azért remélem, nem gondoljátok, hogy a szegény nyugdíjasok, akik kutya- és macskatápon élnek, az egészséges táplálkozás miatt teszik?

Különben: MILYEN hús ???
süti beállítások módosítása